(16.50 hodin)
(pokračuje Havlíček)

V příloze číslo 2 vázané živnosti skupiny 207 chemická výroba se text ve sloupci obor 1 "nákup, prodej a skladování zkapalněných uhlovodíkových plynů v tlakových nádobách včetně jejich dopravy" nahrazuje textem "(1) obor nákup, prodej a skladování zkapalněných uhlovodíkových plynů v tlakových nádobách *odvolávka

a) nad 1000 kg skladovací kapacity,

b) nad 40 kg náplně tlakové nádoby,

c) do 40 kg náplně tlakové nádoby,

d) do 1000 kg skladovací kapacity včetně."

Průkaz způsobilosti, sloupek 2 - v prvním je úplné střední vzdělání na střední odborné škole technického směru, zakončené maturitní zkouškou a 5 let praxe v oboru - se nahrazuje textem "průkaz způsobilosti, sloupek 2, pro činnost A a B

a) vysokoškolské vzdělání v oblasti technických věd a technologií a 2 roky praxe v oboru, nebo

b) vyšší odborné vzdělání v technickém studijním oboru a 3 roky praxe v oboru, nebo

c) úplné střední odborné vzdělání v technickém studijním oboru a 5 let praxe v oboru."

Sloupek 3 - poznámka - se doplňuje textem - to je odvolávka s "*" - "vyhláška číslo 18/79 Sb., kterou se určují vyhrazená tlaková zařízení a stanoví některé podmínky k zajištění bezpečnosti, ve znění pozdějších předpisů."

Za třetí. Dosavadní část 4 se přečísluje jako část 5 a dosavadní článek 4 se přečísluje jako článek 5.

Krátké zdůvodnění. Tímto pozměňovacím návrhem se má umožnit, aby prodejci malých propan-butanových lahví nemuseli mít úplné střední vzdělání technického typu, protože prodávají pouze láhve 5 - 10 kg.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Děkuji, pane poslanče. Hlásí se dále někdo do podrobné rozpravy? Není tomu tak. Končím podrobnou rozpravu, a tím končím druhé čtení tohoto návrhu.

 

Dalším bodem je

 

7.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 61/1988 Sb., o hornické činnosti,
výbušninách a o státní báňské správě, ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 1228/ - druhé čtení

 

Předložený návrh z pověření vlády uvede místopředseda vlády a ministr průmyslu a obchodu Miroslav Grégr, kterého prosím, aby se ujal slova.

 

Místopředseda vlády a ministr průmyslu a obchodu ČR Miroslav Grégr: Vážená paní místopředsedkyně, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, dámy a pánové, dovolte mi tak jako v předchozích případech uvést vládní návrh zákona, kterým se mění zákon číslo 61/1988 Sb., o hornické činnosti, výbušninách a o státní báňské správě, ve znění pozdějších předpisů.

Předmětem úpravy předloženého návrhu je zejména zajištění souladu a provázanosti mezi právními předpisy v oblasti horního práva, konkrétně mezi shora uvedeným zákonem číslo 61/1988 Sb. a zákonem č. 62/1988 Sb., o geologických pracích, ve znění pozdějších předpisů, a posílení ochrany zdraví při práci a bezpečnosti hornických provozů.

V prvním čtení po podrobném odůvodnění jste výše uvedenou novelu přikázali hospodářskému výboru. Ten k ní přijal doporučující usnesení ve znění pozměňovacích návrhů. Jejich cílem je zpřesnění předmětného materiálu, a proto jsou tyto pozměňovací návrhy pro mne akceptovatelné.

Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, doporučuji vám propustit návrh zákona do třetího čtení. Děkuji vám za pozornost, byť s malou účastí v sále.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Tento návrh jsme v prvním čtení přikázali k projednání hospodářskému výboru. Usnesení výboru bylo rozdáno jako sněmovní tisk 1228/1. Prosím, aby se slova ujal zpravodaj výboru pan poslanec Břetislav Petr.

 

Poslanec Břetislav Petr: Vážená paní místopředsedkyně, dámy a pánové, jak již uvedl pan místopředseda vlády, novela zákona 61/88 Sb. řeší v podstatě čtyři problémy: vyvrací jisté disproporce, které nastaly v této oblasti po schválení zákona 62/1988 Sb., o geologických pracích; stanoví, že na každém lomu nebo dole musí být stanoven závodní dolu nebo lomu, který je plně zodpovědný za vedení hornických prací a dodržování bezpečnosti práce; zjednodušuje řízení při změně plánu OPD, kde výrazným způsobem snižuje počet účastníků řízení a jediným účastníkem je žadatel; dává Státní báňské správě do rukou institut, že pokud těžař po ukončení provozu dolu nebo lomu nezajistí jeho asanaci, může Státní báňská správa na náklady těžaře nechat provést nezbytná opatření.

Já se domnívám, že zákon je třeba postoupit do třetího čtení, a příslušné pozměňovací návrhy, jak již zde bylo citováno, byly přijaty hospodářským výborem a jsou součástí usnesení 402 z 27. 2. 2002, a jak již pan místopředseda vlády prohlásil, upřesňují některé paragrafy ku prospěchu tohoto zákona a předkladatel s jejich zněním vyslovil souhlas.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Děkuji. Otevírám obecnou rozpravu a ptám se, zda se do ní někdo hlásí. Není tomu tak. Obecnou rozpravu končím.

Zahajuji rozpravu podrobnou, do které se přihlásil pan poslanec Vojíř.

 

Poslanec Oldřich Vojíř: Vážená paní předsedající, dámy a pánové, pane ministře, členové vlády, při projednávání této materie v hospodářském výboru jsme narazili spíše na technický problém. Domluvili jsme se, že jej nebudeme řešit na místě, ale že se na to podíváme trochu s odstupem času, že si dáme prostor a pokusíme se definovat jeden odstavec, který bychom implementovali do tohoto zákona tak, aby nezpochybnitelně nemohlo dojít k tomu, že bude-li např. nařízena sanace určitého území, tak musí být nařízena vždy komparativně s tím, kdy vznikla. Vznikla-li před platností horního zákona, kdy bylo nařízeno od roku 1992 kumulovat fond, tak ta společnost bude z toho vyviněna, ale vznikne-li sanace v době po roce 1992, tak bude mít inspekce právo to nařídit a bude také povinností té společnosti tuto sanaci provést z fondu, který již kumulovala. To je zdůvodnění.

Nyní bych si dovolil přečíst pozměňovací návrh. Do § 10 doplnit nový odstavec 7, který včetně poznámky pod čarou zní:

(7) Obvodní báňský úřad může nařídit provedení prací uvedených v odstavcích 4 až 6 maximálně do výše finanční rezervy vytvořené organizací. Za slovem "rezervy" je odkaz 8B, to je pod čarou: 8B - § 31 odst. 6 horního zákona.

Ostatní odstavce by se přečíslovaly na 8 a 9.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Děkuji. Hlásí se dále někdo do podrobné rozpravy? Není tomu tak. Končím podrobnou rozpravu, a tím končím druhé čtení tohoto návrhu.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP