(9.10 hodin)
(pokračuje Kocourek)

Kdybych měl ještě popsat projednávání tohoto zákona v rozpočtovém výboru, tam padlo 46 pozměňovacích zákonů, které se týkaly jak samotného zákona o Komisi pro cenné papíry a zejména platových poměrů v komisi, které se týkají zejména zaměstnanců vykonávajících státní dozor, a dále pozměňovací návrhy týkající se finanční komise, kde rozpočtový výbor doporučil, aby komise byla nadále financována prostřednictvím státního rozpočtu, nikoliv spolufinancována přes poplatky účastníků kapitálového trhu.

Důležité pozměňovací návrhy se dále týkaly také zákona o cenných papírech, kde byla řešena problematika subregistrů cenných papírů a jejich návaznosti na Středisko cenných papírů a Komisi pro cenné papíry, dále velmi důležitá otázka garančního fondu obchodníků s cennými papíry a problematika nucených správ u obchodníků bankovního typu s cennými papíry.

Tolik k charakteristice projednávání tohoto vládního návrhu zákona. Chtěl bych avizovat, že tento návrh zákona, který upravuje i některé další zákony, je velmi složitý a neustále se vyvíjí, a proto avizuji, že v podrobné rozpravě přečtu dalších šest pozměňovacích návrhů k tomuto vládnímu návrhu zákona.

 

Místopředseda PSP František Brožík: Děkuji vám, pane zpravodaji. Otevírám obecnou rozpravu a táži se, kdo se do ní hlásí. (Nikdo se nehlásil.) Pokud se nikdo nehlásí, tak obecnou rozpravu uzavírám. Nezazněly zde žádné návrhy, a nebudu tedy dávat ani závěrečná slova panu předkladateli a zpravodaji.

Otevřeme podrobnou rozpravu, do které se písemně přihlásil jako první pan předseda rozpočtového výboru Vlastimil Tlustý, poté vystoupí pan poslanec Bohuslav Sobotka, Michal Lobkowicz a samozřejmě pan kolega Kocourek jako zpravodaj.

Pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Vlastimil Tlustý: Vážený pane předsedající, vážená vládo, dámy a pánové, dovolte mi přednést tři pozměňovací návrhy, které se týkají: první z nich části druhé - změna zákona o cenných papírech v článku IV. Za stávající bod 1 se vkládá nový bod 2, který zní: V bodě 2 v § 5 se doplňují odstavce 7 a 8, které zní:

Odst. 7. Cenný papír, obsahuje-li všechny náležitosti stanovené pro něj právním předpisem, je řádně vydán i přesto, že nebyly dodrženy náležitosti jeho postupu při jeho vydání nebo že se nestal zákonem stanoveným způsobem majetkem svého prvního nabyvatele, byl-li první nebo kterýkoliv další nabyvatel v dobré víře, že nabývá řádně vydaný cenný papír. Tím není dotčena odpovědnost osob, které porušily povinnosti při vydávání cenných papírů. Není-li prokázán opak, má se za to, že nabyvatel jednal v dobré víře.

Vkládá se rovněž odstavec 8 - to je druhý z pozměňovacích návrhů. Prosím, aby se o těchto odstavcích hlasovalo odděleně.

Odst. 8. Osoby, do jejichž práv bylo zasaženo vydáním cenných papírů postupem podle odst. 7, mají právo na náhradu škody jak vůči emitentovi, tak vůči osobám, které jménem emitenta nebo na jeho účet v této věci jednaly. Tato odpovědnost za škodu se řídí úpravou náhrady škody podle obchodního zákoníku.

Následující body se přečíslují.

Součástí tohoto návrhu, tj. odst. 7 a 8 v případě, že budou přijaty, je i změna článku V., to znamená přechodných ustanovení zákona o cenných papírech, která je z důvodu přehlednosti zařazena na tomto místě.

V článku V. se za stávající bod 1 vkládá nový bod 2, který zní:

Bod 2. Ustanovení § 5 odst. 7 a 8 se vztahuje i na vztahy vzniklé před nabytím účinnosti tohoto zákona. Následující body se přečíslují.

Třetí pozměňovací návrh - část sedmá, změna obchodního zákoníku: v článku XI. v § 161d se na konci odstavce 1 doplňuje tato věta: Rozhodne-li v takovém případě valná hromada o rozdělení zisku mezi akcionáře podle § 178, společnosti nevznikne právo na dividendu a valná hromada současně určí, zda zisk připadající na vlastní akcie nebo zatímní listy bude poměrně rozdělen mezi ostatní akcie nebo zatímní listy, nebo zda zůstane na účtu nerozděleného zisku minulých let.

Děkuji za pozornost. V písemné podobě předám tyto návrhy zpravodaji a zároveň ponechám na zpravodaji, aby navrhl nejlepší způsob hlasování o těchto návrzích, aby byla zachována jejich souvislost.

 

Místopředseda PSP František Brožík: Děkuji, pane poslanče. Dále bude hovořit pan poslanec Sobotka a připraví se pan poslanec Lobkowicz.

 

Poslanec Bohuslav Sobotka: Pane předsedající, dámy a pánové, chtěl bych v rámci projednávaného tisku navrhnout doplnění části 10, která by zněla:

Část 10: Změna zákona číslo 21/1992 Sb., o bankách, ve znění pozdějších předpisů. Navrhuji, aby v této části 10 byla zařazena část 1, která by zněla: Článek 3 - vklady evidované na vkladních knížkách na doručitele - zní nově takto: Systém pojištění pohledávek vkladů se nevztahuje na vklady evidované ve vkladních knížkách na doručitele. Veškeré vkladové vztahy potvrzené vkladními knížkami na doručitele se ruší ke dni 31. května 2003. Právo vkladatele na výplatu zůstatku zrušeného vkladu se promlčí uplynutím deseti let ode dne 31. května 2003.

Dále navrhuji, aby účinnost této nové desáté části byla prvním dnem následujícího měsíce po vyhlášení zákona ve Sbírce zákonů.

 

Místopředseda PSP František Brožík: Děkuji, pane poslanče. Hovořit bude pan poslanec Lobkowicz, připraví se pan zpravodaj Martin Kocourek.

 

Poslanec Michal Lobkowicz: Vážený pane předsedající, kolegyně a kolegové, podal bych rád drobný pozměňovací návrh k návrhu rozpočtového výboru, a to v té části, která je uvedena pod číslem 29 a týká se zákona o dani z příjmů. Navrhuji drobnou úpravu navrženého bodu IV. a pro přesnost přečtu celé navrhované znění.

V § 28 se na konci odstavce 1 doplňuje tato věta: Pro účely tohoto zákona se při přeměnách podle zvláštního zákona považuje za vlastníka hmotného majetku zanikající společnosti nebo družstva nástupnická společnost nebo družstvo. To platí pro hmotný majetek ve vlastnictví zanikající společnosti nebo družstva k rozhodnému dni fúze, převodu jmění na společníka nebo rozdělení obchodní společnosti nebo družstva a hmotný majetek nabytý zanikající společností nebo družstvem od rozhodného dne do dne zápisu fúze, převodu jmění na společníka nebo rozdělení obchodní společnosti nebo družstva do obchodního rejstříku.

Přesné znění dám zpravodaji. Děkuji.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP