(9.30 hodin)
(pokračuje Kocourek)

Bod 13.2. V bodě 14 (§ 45a) odst. 4 se ve větě druhé za slova "podle odst. 3" doplňuje text "nebo prostřednictvím osob zaregistrovaných podle odst. 2". Za třetí větu se vkládá nová věta čtvrtá, která zní: "Osoba zaregistrovaná podle odst. 2, jejímž prostřednictvím vykonává právnická osoba činnost podle odst. 1, může vykonávat činnost podle odst. 1 pouze prostřednictvím členů svých orgánů nebo zaměstnanců anebo společníků či členů, kteří splňují podmínky podle odst. 3. To neplatí pro akcionáře akciových společností." Ve větě čtvrté se za slovo "druhé" vkládají slova "a čtvrté", vypouští se slovo "zaměstnance". Slovo "kterou" se nahrazuje slovem "které" a číslo odstavce, na který je odkazováno, se mění z jedničky na dvojku.

Patnáctý pozměňovací návrh, který se týká stávajícího bodu 51 vládního návrhu zákona, by zněl: Bod 51, § 25 odst. 3 včetně poznámky pod čarou číslo 26 zní:

"(3) Členové prezidia komise mají nárok na plat, další plat, náhradu výdajů, odchodné a naturální plnění jako viceprezident Nejvyššího kontrolního úřadu podle zvláštního zákona. Zaměstnanci komise vykonávající zvláštní dozor podle tohoto a zvláštních zákonů upravujících oblast kapitálového trhu je poskytován plat podle zvláštních platových předpisů s tím, že platový tarif platového stupně v platové třídě, do které je tento zaměstnanec zařazen, se násobí koeficientem 1,6."

S tím, že nad slova "podle zvláštních platových předpisů" se dává poznámka pod čarou č. 26, která zní: "Poznámka pod čarou č. 26. Zákon č. 143/92 Sb., o platu a odměně za pracovní pohotovost v rozpočtových a některých dalších organizacích a orgánech, ve znění pozdějších předpisů, nařízení vlády ČR č. 253/1992 Sb., ve znění pozdějších předpisů."

Šestnáctý pozměňovací návrh je technického charakteru a týká se opět usnesení rozpočtového výboru č. 596, a to bodu 22.15, kde v tomto bodu by se text "§ 200h" nahradil textem "§ 220h".

Tolik mých 16 pozměňovacích návrhů, omlouvám se sněmovně za dlouhý čas.

 

Místopředseda PSP František Brožík: Děkuji, pane poslanče. Hovořit bude pan poslanec Gongol, připraví se pan poslanec Korbel.

 

Poslanec Jaroslav Gongol: Pane předsedající, dámy a pánové, přestože v rozpočtovém výboru, který je garančním výborem, došlo přijetím řady pozměňovacích návrhů k podstatné změně původní vládní novely, dovolím si ještě několik pozměňovacích návrhů, které nejdříve krátce zdůvodním.

Především jde o to, že podle mého názoru nelze ponechat na volné úvaze správního orgánu, zda zahájí správní řízení, nebo nikoliv. V případě, že jsou splněny podmínky pro zahájení řízení stanovené obecně platnými právními předpisy, musí mít správní orgán povinnost toto řízení zahájit. Jen povaha, závažnost, doba trvání a následek protiprávního jednání by měly být určující pro rozsah opatření a případné sankce. Nemůže jít tedy podle mého názoru o volnou úvahu správního orgánu, jak je uvedeno v tomto zákoně.

Podle mého názoru není ani důvod k odlišnému způsobu doručování informací o řízení zahájeném Komisí pro cenné papíry. Navrhovaný způsob doručování by mohl vést k neinformovanosti osob, kterých se řízení týká, zejména pak drobných vlastníků cenných papírů, a tedy k poškození jejich oprávněných zájmů a práv vyplývajících z jejich postavení v řízení.

V návrhu zákona je v § 21 uvedeno, kdo a jak jmenuje předsedu komise a členy prezidia, není však řečeno, kdo a za jakých podmínek je odvolává. Dle mého názoru by se měla stanovit zákonem neslučitelnost funkce předsedy komise a členů prezidia s funkcí poradce člena vlády. Dokonce by podle mého názoru neměl mít možnost pracovat úplatně v poradních orgánech vlády ČR a ústředních správních úřadů. Jeho případná účast by měla být pouze služební účastní z titulu pracovního zařazení.

A nyní předložím některé pozměňovací návrhy, a to k tisku 119, ale i k tisku 119/1. První pozměňovací návrh by zněl: § 6 odst. 2 odst. 2 nově zní: "Při zjištění porušení povinností podle tohoto nebo zvláštního zákona zahájí komise řízení. Komise vychází zejména z povahy, závažnosti, doby trvání a následků protiprávního jednání. Zjistí-li komise v rámci řízení, že k porušení povinností podle tohoto nebo zvláštního zákona nedošlo, odloží věc rozhodnutím."

Za druhé, § 10 odst. 6 - věta první nově zní: "Středisko a osoba oprávněná k vedení částí evidence střediska, jakož i k výkonu ostatních jeho činností, jsou vázány rozhodnutím komise, pokud se týká jimi vedené evidence, jakmile bylo doručeno, není-li v rozhodnutí uvedeno jinak."

Věta poslední se mění takto: tečka za větou se mění na čárku a doplňuje se text "není-li v rozhodnutí uvedeno jinak".

Za třetí, § 11 odst. 2 písmeno a). Formulaci, aby neprováděl úkony směřující k převodu cenných papírů, by bylo třeba nahradit "neprovést jakoukoliv registraci převodu cenných papírů".

Za čtvrté, § 11 odst. 2 písmeno b). Formulaci, aby neprováděl úkony směřující k převodu cenných papírů, je třeba nahradit "neprovést jakoukoliv registraci převodu cenných papírů".

Za páté. V § 15 odst. 3 začátek věty nově zní: "Ministerstvo na návrh komise stanoví právním předpisem..." a věta pokračuje dále.

Za šesté, § 21 odst. 1. Odst. 1 nově zní: "V čele komise stojí prezidium. Prezidium se skládá z předsedy komise a dalších čtyř členů. Předsedu komise a členy prezidia jmenuje a za stanovených podmínek odvolává na návrh vlády prezident republiky."

Za sedmé, § 23 odst. 5. Odst. 5 věty první a druhá nově zní: "Předseda komise a členové prezidia nesmějí zastávat jinou placenou funkci ani vykonávat jinou výdělečnou činnost s výjimkou správy vlastního majetku a činnosti vědecké, literární, publicistické, umělecké a pedagogické. Při těchto všech činnostech jsou předseda komise a členové prezidia povinni dbát, aby nedocházelo ke střetu zájmů nebo využití informací získaných při výkonu své funkce v komisi."

Za osmé, § 27 odst. 2. Odst. 2 věta druhá se mění na nové znění: "Toto ustanovení se nevztahuje na správu vlastního majetku a činnost vědeckou, literární, publicistickou, uměleckou a pedagogickou." Za větu druhou se vkládá nová věta, která zní: "Při těchto všech činnostech jsou členové a zaměstnanci komise povinni dbát, aby nedocházelo ke střetu zájmů nebo využití informací získaných při výkonu své funkce v komisi."

***




Přihlásit/registrovat se do ISP