(17.40 hodin)
(pokračuje Šojdrová)

Je to Základní škola v Tlumačově a Základní škola v Uherském Brodě, které nebyly do seznamu vybavovaných škol zapojeny, a to přes to, že mají stávající nedostatečnou vybavenost. Domnívám se, že snížení počtu vybavovaných škol je nepřípustné a svědčí o špatné organizaci realizace projektu.

Prosím vás tedy tímto, pane ministře, abyste prošetřil možnost dodatečného zařazení těchto škol do programu, protože bylo avizováno, že právě školy s nízkým vybavením počítači budou do programu zařazovány prioritně.

Konečně ve třetí části interpelace vám kladu tuto otázku. Kolik korun bude ve skutečnosti stát jedno pracovní místo. Ptám se na to proto, že pan Chvojka v rozhovoru v Učitelských novinách č. 7/2002 uvádí, že při počtu 25 000 pracovních míst bude cena nižší než 5000 Kč. Prostým dělením 4,43 mld. Kč počtem 25 000 pracovních míst dostanete částku 177 200 Kč na jedno pracovní místo. Tato kalkulace neodpovídá tomu, o čem hovoří pan Chvojka. Pracovním místem - předpokládám - je myšlen připojený a vybavený počítač. Prosím tedy o objasnění skutečné ceny jednoho pracovního místa.

Děkuji za odpověď.

 

Místopředseda PSP František Brožík: Já vám děkuji, paní kolegyně. Nechal jsem vás hovořit i v rámci doplňující otázky přes stanovený limit. Pan ministr odpoví písemně.

Nyní bude hovořit pan poslanec Pavel Severa, který interpeluje ministra vnitra Stanislava Grosse. Doufám, že pan ministr Gross je někde v kuloárech. Má tady všechno, takže se určitě objeví. Už je na cestě, přesně tak, jak jsem předpokládal.

Prosím, pane kolego, máte slovo.

 

Poslanec Pavel Severa: Vážený pane ministře, několikrát jsem se vás dotazoval v interpelaci na řešení situace v odboru sportu Ministerstva vnitra, zejména v souvislosti s neřešenou situací oddílu džuda SKP Hradec Králové, ale jak jsem později zjistil, je to jenom vrchol ledovce.

Musím říci, že mě velmi mrzí, že jsem slyšel z vašich úst, že ctíte presumpci neviny u pracovníků, kteří byli podezřelí z různých machinací, ze kterých byli vyšetřováni. Pak bych se tedy ptal, proč jste tyto lidi odvolával, když ctíte presumpci neviny. Potom se ukázalo, že signály o tom, že není vše v hospodaření tohoto odboru v pořádku, jste dostával dříve a bohužel jste na ně nereagoval. Navíc jsem se vás dotazoval na odměny těchto pracovníků. Vy jste nemohl tyto odměny stále zjistit, neměl jste přesné podklady.

Já se ptám, pane ministře: jste schopen sdělit tyto odměny těchto pracovníků již nyní? Já jsem se totiž dozvěděl, že s pracovníky, o kterých stále hovoříme, nechci je jmenovat, stále máte velmi dobré vztahy, že s nimi sportujete. Pokud se nemůžete dostat k dostatečným informacím oficiální cestou, možná by stačilo zeptat se jich, pokud s nimi sportujete, neoficiálním způsobem.

Také se vás ptám, jestli poškozený oddíl, který má zaplatit finančnímu úřadu určité finanční prostředky a nemůže to tak učinit, jestli jeho situaci budete nějak řešit, aby neskončila jeho činnost.

Zároveň se vás ptám, jestli tuto liknavost jste ochoten napravit tím, že vyslechnete všechny ty, kteří upozorňovali dříve na nepravosti v odboru sportu, aby vám pomohli s řešením této situace.

Děkuji.

 

Místopředseda PSP František Brožík: Děkuji vám, pane poslanče. Odpoví ministr vnitra Stanislav Gross.

 

Ministr vnitra ČR Stanislav Gross: Začnu sportováním. Kolegyně a kolegové, ano, pravda je, že s jedním ze dvou jsem sportoval. V okamžiku, kdy se ukázalo, že policejní řízení směřuje tímto směrem, od té doby jsem s tímto člověkem nehovořil. To je poprvé. Nemohu se jich v tuto chvíli ani zeptat, protože s těmi lidmi v kontaktu nejsem.

Za druhé. Pokud jde o ctění či nectění presumpce neviny, jedna věc je presumpce neviny z hlediska trestního zákona, tzn. záležitosti, když někomu prokážete nebo neprokážete trestný čin, ale neznamená to, že když někomu ještě není prokázán trestný čin, že tam nemohou být jiná pochybení, která nemají charakter trestného činu, ale mají třeba charakter neplnění si řádně svých povinností. To je třeba důvod pro odvolání z funkcí. Proto tito lidé byli odvoláni z funkce přes to, že jim ještě nebyl prokázán trestný čin a třeba ani nebude. To já posuzovat neumím.

Co se týče oddílu džuda Hradec Králové, jistě víte lépe než já, že to je samostatný subjekt, který nespadá pod Ministerstvo vnitra, takže se obávám, že by bylo pro mne asi dost obtížné pomáhat tomuto subjektu, který je úplně mimo Ministerstvo vnitra, protože kdyby zde byl přítomen pan ministr financí, tak by mě nepochybně upozornil na to, že kdybych chtěl tomuto oddílu pomoci z prostředků Ministerstva vnitra, že bych porušil rozpočtovou kázeň, protože tento oddíl je samostatný. Což neznamená, že při udílení grantů nemůže tento oddíl získat nějaké prostředky. To rozhodně nevylučuji, ale to je jediná možnost, kterou samozřejmě lze tento problém nějakým způsobem řešit.

Co se týče odměn, pokud jde o pana "M" - vy asi víte, o koho jde - ten měl v roce 1999 odměny 3000 Kč a 2000 Kč. Pokud jde o pana "Z", tak v roce 1999 měl odměny 3300 Kč, 8000 Kč a 6000 Kč a v roce 2000 měl odměny 15 000 Kč, 10 000 Kč, 25 000 Kč a 12 000 Kč, což jsou záležitosti, které se vztahovaly za olympijský cyklus z roku 1997 až 2000, a ve druhém případě se jednalo o organizaci mezinárodních závodů.

Tyto informace k dispozici jsou. Přiznám se, že z mým podkladů je to poněkud nepřehledné, proto jsem se malinko zarazil, zda skutečně jde o prostředky po propuštění z vazby nebo v průběhu jeho vazby, jak zněla vaše předchozí interpelace. Ale myslím si, že čísla jsem vám sdělil naprosto zřetelně. Doufám, že jsem se nedopustil porušení nějakého právního předpisu.

 

Místopředseda PSP František Brožík: Děkuji vám, pane ministře. Pan kolega Severa využije možnosti ještě vám položit doplňující otázku.

 

Poslanec Pavel Severa: Děkuji, pane ministře, za částečnou odpověď. Mrzí mě, že jsem se z čísel opět nedozvěděl, zda tyto odměny byly vyplaceny v době vazby, ale třeba se to dozvím později.

Zároveň si dovolím sdělit, že vláda, jejímž jste členem, postupuje mnohdy velmi nesystematicky. Proč by nemohla v případě sportovního oddílu hledat nějaké řešení? Pan ministr financí Rusnok našel řešení pro financování sanitky také, a bylo to nesystémové. Myslím si, že sportovci v oddílu Hradec Králové by si zasloužili nějaké řešení.

Také se domnívám, že byste měl říci, zda osoby, o kterých tady stále hovoříme, jsou zaměstnané na jiném místě a zda si to můžeme vykládat tak, že vlk se nažral a koza zůstala celá, zda byly někam uklizeny, anebo zda skutečně vaše proklamovaná slova myslíte vážně, že skutečně měříte jasným metrem a měříte za skutky, které se staly.

 

Místopředseda PSP František Brožík: Odpoví ještě jednou pan ministr Gross.

 

Ministr vnitra ČR Stanislav Gross: Omlouvám se. Resort Ministerstva vnitra obhospodařuje asi 60 nebo 70 tisíc lidí, takže kdybych měl přesně vědět, kdo na tom jak je, to by samozřejmě byl trochu problém. Pokud vím, jedna z těchto dvou osob, o kterých zde hovoříme, již není v pracovním poměru, a vzpomínám si na předchozí interpelaci, kdy jsem vám takto odpovídal, protože druhé podklady v tuto chvíli nemám.

Pokud se týče druhé osoby, ta byla odvolána z funkce, ale v pracovněprávním vztahu k Ministerstvu vnitra zůstala, ale berte to trochu s rezervou, protože opravdu osud každého pracovníka znát nemohu.

 

Místopředseda PSP František Brožík: Děkuji vám, pane ministře. Nyní bude hovořit pan kolega Jaromír Talíř, který interpeluje ministra kultury Pavla Dostála.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP