(11.10 hodin)
(pokračuje Bláha)

Byl jsem ve městě, v jednom státě, kde občané zadarmo nic neodkládají, protože jenom ten kontejner, kam to odloží, někdo vyrobil, někdo ho musel prodat, někdo ho musel koupit, za nějaké peníze... Nejsem ekonom, ale vycházím z toho, že nic v tom městě, kde byl i pan kolega Tlustý, nic zadarmo nebylo a že tam není socialismus. Čili není to tak, že někdo něco zadarmo odkládá a pak si pytle koupí. Nepochopení věci.

Zkušenost dnes. Kdybychom se bavili o tom, že chceme raději zavést obecní daň, a myslím, že tam existovala daleko větší shoda všech protihráčů, tak by to bylo o něčem jiném. Ale dnes řada těch obcí, o kterých já hovořím, má tu špatnou zkušenost, ať už se svými spoluobčany, nebo chatovými koloniemi, kde když fungovaly pytle - a občas ještě někde fungují - tak celý problém byl, že měly nějakou cenu. Třídění v principu stejně neexistovalo, ale vtip byl v tom, že tyto pytle se objevovaly sice na místě určeném ke svozu, ale další jiný odpad v okolí těchto domácností či těchto objektů byl pohozen v jiných pytlích, jiného označení.

Mně z toho vychází, že to znamenalo, že neexistovalo to, co tento dnes platný návrh vlastně nabízí, že se zvýší - a s tím souhlasím - objem odpadu. Ale to je snad, proboha, dobře, že se konečně sebere víc odpadu! Protože já jako člověk, který musí platit, si řeknu, když musím, tak už nemám problém s tím, dělat s tím cokoli a spekulovat, kam co odhodím.

Ano, mluvím z pohledu ekologie. Bohužel, to je ten základní rozdíl jednotlivých programů, o nichž se píše v novinách. Bohužel tady se ukazuje, že tvrzení, která zde zaznívají, jsou poněkud velmi nepřesná.

Tak jako já si vážím kolegů, kteří jsou profesionálové v oboru ekonomie, a předpokládám, že jsou, tak bych poprosil příště, když budou obecně hovořit, aby si alespoň zákon přečetli a vysvětlili takovou drobnost. Opravdu pravice chce nařizovat svým podnikatelským subjektům, právnickým a fyzickým osobám, vlastníkům nemovitostí, že musí za všechny, kdo tam bydlí, povinně ze zákona odvést poplatek? Opravdu neznáte rozhodnutí Ústavního soudu? Paragraf 17a odst. 2 to jasně říká. Proto souhlasím s tím, že by mohl návrh zákona existovat, tak jak to navrhl kolega Ambrozek, vypustit celý bod 2.

Pokud jde o účinnost - navrhuji: Nabývá účinnosti 31. 12. 2002.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Děkuji. Hlásí se dále někdo do podrobné rozpravy? (Nikdo se nehlásil.) Pakliže tomu tak není, podrobnou rozpravu končím.

Ptám se pana primátora, zda si přeje přednést závěrečné slovo. Je tomu tak. Hovoří primátor Jan Kasl.

 

Primátor Jan Kasl Paní předsedající, dámy a pánové, chci jen vyjádřit souhlas s datem 1. 7., neboť umožňuje vrátit se k starému systému v Praze či někde jinde. 1. 7. je dobré datum.

K té diskusi o tom, zda vlastníci nemovitostí mají, nebo nemají vybírat poplatky. Každý vlastník nemovitosti poskytuje určitou službu. Něco pronajímá a vybírá za to nájemné - a já věřím, že brzy deregulované nájemné - a jak platí elektřinu PRE, jak platí za společné provozy, za výtah a jak rozpočítává tuto službu nájemníkům, tak bude rozpočítávat službu odvozu odpadků. Je to normální a přirozené. Nebude-li nucen k plošnému poplatku, tak to bude dělat o to raději.

Děkuji všem za podporu.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Děkuji. Ptám se pana zpravodaje Bláhy, zda si přeje vystoupit s rekapitulací. Prosím.

 

Poslanec Jan Bláha: Proběhla diskuse a padla řada návrhů. Ve svém předchozím vystoupení jsem řadu věcí uvedl a snažil jsem se pochopit některá vystoupení a upozornit na některá úskalí tohoto návrhu.

Dovolím si opět, už podruhé, uvést návrh, který odpovídá usnesení našeho výboru, to je zamítnutí návrhu tohoto zákona.

Ve svém závěrečném slově jsem dal návrh na zamítnutí podle usnesení výboru.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Hlásí se pan předseda klubu ODS.

 

Poslanec Vlastimil Tlustý: Dovoluji si upozornit paní předsedající i pana zpravodaje, že podrobná rozprava byla ukončena a jako zpravodaj v závěrečném slově už žádné návrhy nemůže předkládat.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Podrobná rozprava byla bezesporu ukončena. Pakliže návrh na zamítnutí v rozpravě nepadl, tak není hlasovatelný.

 

Poslanec Jan Bláha: To vím. Šlo by tedy o to, otevřít znovu rozpravu. To může jenom konkrétní poslanec.

Ptám se, paní předsedající, zda je vůle těch, kdo mohou otevřít rozpravu, ji otevřít, abych mohl opětovně odcitovat usnesení výboru.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Hlásí se pan místopředseda vlády Pavel Rychetský.

 

Místopředseda vlády ČR Pavel Rychetský: Vážená paní předsedající, vážené dámy a pánové, myslím si, že s usnesením výboru by bylo dobré se seznámit a že by měl dostat pan poslanec Bláha jako zpravodaj možnost toto usnesení zde publikovat. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Děkuji, rozprava byla otevřena. Slovo má pan poslanec Bláha, připraví se pan poslanec Pejřil.

 

Poslanec Jan Bláha: Děkuji. V rámci této znovuotevřené rozpravy pouze seznamuji se stanoviskem výboru tisk 1162/2, kde je doporučeno sněmovně tento návrh tisku 1116 zamítnout. To předkládám v rámci podrobné rozpravy.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Děkuji. Slovo má pan poslanec Pejřil.

 

Poslanec František Pejřil: Vážená paní předsedající, vážené kolegyně a kolegové, nechtěl jsem vystoupit v této kauze, bych řekl teď.

Chtěl bych podpořit to, co řekl pan poslanec Tlustý. Je to jeden ze sněmovních tisků, kde opravdu obec může něco dosáhnout, může jít vstříc občanům, kteří chtějí pomáhat.

Pan poslanec Tlustý mluvil o jednom městě, já takových měst znám více. Tato města se nacházejí na území Holandska. Lidé, kteří toto dělají, jsou o 10 nebo 15 let před námi. Měli jsme zde období, které tomuto zabraňovalo - iniciativě občanů.

Přes paní předsedající bych panu poslanci Bláhovi rád vzkázal: Když už jsme očesali pravomoci obcí, tak jak jsme je včera očesali, nebraňme jim alespoň v tomto.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Děkuji. Hlásí se dále někdo do podrobné rozpravy? Slovo má pan poslanec Beneš.

 

Poslanec Miroslav Beneš: Vážený pane předsedo, paní místopředsedkyně, páni ministři, dámy a pánové, vzhledem k pozměňovacímu návrhu, který předložil pan poslanec Výborný, a vzhledem k dohodě s předkladatelem panem primátorem hl. m. Prahy, nikoli magistrátu, stahuji svůj pozměňovací návrh týkající se vstoupení v platnost. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Děkuji.

Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, v tuto chvíli mi prosím dovolte, abych na galerii pro hosty uvítala předsedu Národního shromáždění Korejské republiky pana I Man-Sopa s delegací.

(Dlouhotrvající potlesk.)

***




Přihlásit/registrovat se do ISP