(17.50 hodin)
(pokračuje Krása)

Dosavadní odstavec 3 se označí jako odstavec 4. Dosavadní body této části 1, 2, 3 se označí jako body 4, 5, 6. Tento pozměňovací návrh by měl zajistit průhledné financování sociálních služeb.

Druhý pozměňovací návrh, který se týká části 39., to je změna zákona č. 102/1992 Sb., kterým se upravují některé otázky související s vydáním zákona č. 509/1991 Sb., kterým se mění, doplňuje a upravuje občanský zákoník, ve znění pozdějších předpisů. Článek 39. Zákon č. 102/1992 Sb., kterým se upravují některé otázky související s vydáním zákona č. 509/1991 Sb., kterým se mění, doplňuje a upravuje občanský zákoník, ve znění zákona č. 227/1997 Sb. a zákona č. 126/1998 Sb., se mění takto:

Bod 1 písm. a): V § 9 odst. 2 ve větě druhé se slova "vládního výboru pro zdravotně postižené občany" nahrazují slovy "krajského úřadu".

Pokud by tento návrh nebyl přijat, dávám alternativní návrh tohoto znění:

Bod 1a): V § 9 odst. 2 ve větě druhé se před slova "vládního výboru pro zdravotně postižené občany" vkládá slovo "sekretariátu".

Zdůvodnění. Vládní výbor pro zdravotně postižené občany je těleso na velmi vysoké úrovni, jehož předsedou je premiér a členy jsou mimo jiné čtyři ministři. Schází se dvakrát až třikrát ročně, není tudíž reálné, aby se vyjadřoval k jednotlivým návrhům na přidělení bezbariérových bytů, které jsou navíc obvykle velmi urgentní.

Další pozměňovací návrhy budou řešit jednotnou působnost krajů při zajišťování dopravní obslužnosti jak podle zákona o silniční dopravě, tak podle zákona o dráhách.

První pozměňovací návrh: V článku XLVI se za bod 1 vkládají nové body 1a) a 1b) v následujícím znění:

Bod 1a): V § 19 odst. 1 se slovo "stát" nahrazuje slovem "kraj".

Bod 1b): V § 19 odst. 3 se slova "dopravní úřad" nahrazují slovem "kraj".

Druhý pozměňovací návrh k článku XLVI se bod 3 mění dle následujícího znění:

Bod 3: V § 19a odst. 1 se zrušuje druhá věta.

Pozměňovací návrh tři. V článku XLVI se za bod 3 vkládá nový bod 3a) v následujícím znění:

Bod 3a) V § 19a odst. 2 se slova "dopravní úřad" nahrazují slovem "kraj".

Čtvrtý pozměňovací návrh. V článku XLVI se bod 4 mění dle následujícího znění:

Bod 4: V § 19b odst. 1 písm. a) se slova "dopravní úřad z rozpočtu okresního úřadu" nahrazují slovem "kraj".

Pátý pozměňovací návrh. V článku XLVI se za bod 4 vkládá nový bod 4a) v následujícím znění:

Bod 4a): V § 19b odst. 2 se slova "dopravní úřad" nahrazují slovem "kraj".

Šestý pozměňovací návrh. V článku XLVII se bod 10 mění dle následujícího znění:

Bod 10: V § 39b odst. 1 se slova "územního obvodu okresu" nahrazují "územím kraje".

A konečně poslední pozměňovací návrh, a to k části 121. Za slova "s výjimkou ustanovení" se doplní slova "článku 25 bod 3".

Odůvodnění. V části 25. bod 3 je vláda zmocněna k vypracování nařízení, kterým mají být upraveny podmínky pro poskytování dotací poskytovatelům sociálních služeb. Vzhledem k tomu, že podle tohoto nařízení mají být sociální služby financovány již od 1. ledna 2003, je nezbytné vytvořit potřebný časový prostor k realizaci tohoto nařízení. Z tohoto důvodu je nezbytné, aby tento bod nabyl účinnosti již dnem vyhlášení.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Já děkuji vám, pane poslanče. Slovo má pan kolega Brousek, připraví se kolegové Cabrnoch a Hojda.

Jen chci sdělit - promiňte, pane poslanče, než vám udělím slovo - že obecná dohoda politických klubů je taková, že k tomuto zákonu se dnes hlasovat nebude. Buď se nám podaří ukončit jeho projednávání v normální jednací době, tedy do 19. hodiny, pokud ne, bude pokračovat jednání sněmovny do té doby, než budou vyčerpány veškeré přihlášky, které k tomuto návrhu zákona jsou.

Máte slovo, prosím.

 

Poslanec Václav Brousek: Děkuji. Vážený pane předsedající, dámy a pánové, dovolte mi podat jeden pozměňovací návrh, a to tento: V části 120 článek 121 se vkládá odstavec 2 tohoto znění:

"(2) Orgány měst Brno, Ostrava a Plzeň vykonávají přenesenou působnost v rozsahu, ve kterém je na základě zvláštních zákonů vykonávaly k 31. 12. 2002."

Je to stejný systém, jaký jsem navrhoval už v zákoně o obcích. Jedná se o okresní kompetence, které mají města Brno, Ostrava a Plzeň a které by měly přejít na kraje, a způsobí to velké problémy. Čili je to totéž a avizoval jsem to již u zákona o obcích.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji. Slovo má pan poslanec Cabrnoch, připraví se kolegové Hojda, Tomíček.

 

Poslanec Milan Cabrnoch: Vážený pane předsedající, členové vlády nejsou přítomni projednávání tohoto okrajového zákona, kolegyně a kolegové, přednesu pozměňovací návrhy k tisku 1160.

V části 33., kterou je změna zákona č. 160/1992 Sb., o zdravotní péči v nestátních zdravotnických zařízeních, tento pozměňující návrh: § 5 odst. 2 písm. f) nově zní:

"f) uzavřít smlouvu s krajem příslušným k vydání rozhodnutí o oprávnění, jestliže o to požádá z důvodu zajištění zdravotní péče v obvodu své působnosti, a na jejím základě se v únosné míře podílet na zajištění zdravotní péče při hromadných nehodách, otravách a přírodních katastrofách, nařízených šetřeních, prohlídkách a opatřeních v souvislosti s protiepidemickými opatřeními".

K části 34., kterou jsou změny zákona č. 48/1997 Sb., o veřejném zdravotním pojištění:

1. §§ 46 až 52 se vypouští.

2. Jako alternativní, pokud neprojde předchozí: § 47 odst. 1 se slovo "zdravotnické" nahrazuje slovem "zdravotnického".

K části 36., kterou jsou změny zákona č. 258/2000 Sb., o ochraně veřejného zdraví, komplexní pozměňovací návrh:

1. V § 47 odst. 1 se nahrazuje textem: "(1) K pravidelnému, zvláštnímu a mimořádném očkování může zdravotnické zařízení použít jen očkovací látky, které zajistí Ministerstvo zdravotnictví. To neplatí:

a) jde-li o očkovací látku proti tuberkulóze a tuberkulin nebo

b) požádá-li fyzická osoba o provedení tohoto očkování jinou očkovací látkou, než zajistilo Ministerstvo zdravotnictví. Při každém očkování musí zdravotnické zařízení dodržet návod k použití a postup stanovený výrobcem."

2. V § 47 se za odst. 1 vkládá nový odst. 2, který zní:

"(2) V případě podle odst. 1 písm. b) zajistí očkovací látku na pravidelné, zvláštní nebo mimořádné očkování zdravotnické zařízení, které očkování provádí. Tato očkovací látka musí být jako léčivý přípravek registrována a zdravotnické zařízení ji musí použít v souladu s podmínkami registrace."

***




Přihlásit/registrovat se do ISP