(10.20 hodin)
(pokračuje Grégr)

U ústí štoly, katastrální úřad Malín, měla být postavena do 31. 12. 1999 čistírna důlních vod. Rudným dolům, státní podnik, Příbram, bylo vydáno stavebním úřadem 4. 2. 1999 pravomocné územní rozhodnutí s platností do 4. 3. 2001.

Současná situace v zabezpečení čištění důlních vod je způsobena především tím, že Rudné doly Příbram nepostavily čistírnu v termínu dle plánu likvidace. Zpožděním výstavby čističky důlních vod došlo ke vzniku předhavarijní situace, když v polovině roku 2001 byla úroveň důlních vod jen několik metrů pod tzv. přelivovou kótou. Vzhledem k tomu, že výstavba čistírny byla zahájena se zpožděním, došlo k situaci, že hladina vody v jámě Turkáň, kterou bylo nutné udržovat pod kótou 210,3 m nad mořem, nastoupala nad kótu přelivu.

Jak již jsem uvedl v písemné odpovědi, vzhledem k některým skutečnostem jsem přijal personální opatření ve vedení státního podniku Rudné doly Příbram, dozorčí radě i v rámci Ministerstva průmyslu a obchodu. Rudné doly Příbram jsem navíc svým rozhodnutím začlenil do státního podniku Diamo. Myslím si, a bylo to tu tak konstatováno, že tato situace nesmírně prospěla a že situace je dnes kvalitně řešena. Za té situace, která vznikla, vlastně nebylo jiné řešení, než urychleně uvést do provozu čistírnu důlních vod v areálu Kaňk. Stavba čistírny důlních vod v areálu bývalého dolu v objektech, které v minulosti sloužily pro úpravu důlních vod, tzv. vápencové hospodářství, odkalovací jímky apod., je finančně méně náročná než budování čistírny důlních vod na pozemcích v ochranném pásmu Českých drah. Čistírna důlních vod se proto staví ve dvou etapách a bude splňovat požadované nároky na kvalitu odpadních vod.

První etapa čerpací stanice je realizována a zahájila čerpání v průběhu listopadu 2001. Čistírna důlních vod, druhá etapa, bude navržena na základě vyhodnocení první etapy zkušebního provozu čistírny. To už je vlastně všechno v realizaci a v režii státního podniku Diamo, který přislíbil provést technicko-ekonomické vyhodnocení umístění a provozu první etapy čistírny důlních vod. Na základě tohoto vyhodnocení připraví definitivní verzi čištění důlních vod na lokalitě Kaňk. Z tohoto důvodu požádá v předstihu příslušný stavební úřad o zahájení stavebního řízení pro stavbu čistírny důlních vod u Štoly čtrnácti pomocníků, kde měla být původně tato čistírna postavena. V případě, že technicko-ekonomické vyhodnocení prokáže výhodnost umístění čistírny u Štoly čtrnácti pomocníků jak po stránce technické, tak ekonomické, bude již pro toto řešení připraveno územní rozhodnutí. Technicko ekonomické posouzení alternativ konečného řešení čištění důlních vod dolu Kaňk bude provedeno do 30. června 2002.

Vyhodnocení provozu čistírny, první etapa, bude také obsahovat rozhodnutí o ukládání kalů. Jedná se zde o nebezpečné odpady. Kaly byly nejdříve převáženy na schválenou skládku nebezpečných odpadů v Čáslavi. Je to v majetku firmy RWE. Vzhledem k vysoké ceně za uložení jsou na základě výběrového řízení kaly v současné době předávány firmě ASA, která je ukládá na zabezpečenou skládku v katastru obce Lodín. V rámci zkušebního provozu čistírny důlních vod ověří státní podnik DIAMO také možnost přepracování nebo detoxikace těchto kalů.

Kapacita čištění důlních vod po spuštění první etapy čistírny důlních vod v areálu Kaňk dosahovala maximálně tři litry za sekundu. Protože se prokázalo, že kapacita je nedostačující, uvedl státní podnik DIAMO dne 28. 2. 2002 do provozu, jak už tu řekl pan poslanec, mobilní kalolis, který má stejnou kapacitu jako stabilní kalolis instalovaný v čistírně důlních vod. V současné době je tedy čerpáno 5,2 litru za sekundu. Toto opatření zajistilo zlepšení kvality vypouštěných vod a snižování hladiny. Státní podnik DIAMO provedl v prvním týdnu měsíce března preventivní opatření na výtoku pod Štolou čtrnácti pomocníků za účelem eliminace vsaku kalů do toku Beránky.

V průběhu měsíce března proběhne ve spolupráci s Okresní vodohospodářskou správou Kutná Hora jednání o vyčištění vodního toku Beránka a podílu účasti na financování této akce. Realizace vyčištění toku Beránka se předpokládá do 15. 12. 2002. V souvislosti s výstavbou čistírny důlních vod požádalo Ministerstvo průmyslu a obchodu dne 7. 12. 1999 Ministerstvo financí o změnu privatizačního projektu a Ministerstvo financí privatizaci do vyřešení této záležitosti pozastavilo. Privatizací bude pouze určen majetek, který nebude nezbytně nutný pro provoz čistírny důlních vod, protože by to asi bylo nesmyslné. Čistička by se provozovala na pronajatém území.

Domnívám se, že jsem, i když stručně z hlediska technického a zase obsáhle z hlediska jednání sněmovny, zodpověděl připomínky, které vznesl pan poslanec a které vzešly i z rozpravy, kterou jsem měl ze stenozáznamu, když jsem tu minule nebyl.

Děkuji vám za pozornost a děkuji i za vstřícnost pana poslance.

 

Místopředseda PSP František Brožík: Děkuji vám, pane místopředsedo. O slovo se přihlásil pan poslanec Milan Urban.

 

Poslanec Milan Urban: Vážený pane místopředsedo, pane ministře, kolegyně a kolegové, chtěl bych potvrdit to, co zde přednesl ministr průmyslu Grégr. Situace, která se týká dolu Kaňk a vytékajících vod z tohoto dolu, se výrazným způsobem zlepšila. A tím nejdůležitějším rozhodnutím byla změna ve vedení podniku.

V této chvíli klesá voda ve Štole čtrnácti pomocníků a situace skutečně vypadá daleko optimističtěji. Chtěl bych ale říci, že toto nebylo na základě přednesené interpelace panem poslancem Fischerem, ale že řešení probíhalo průběžně a změna ve vedení byly učiněna dávno před interpelací, která zde byla přednášena na poslední schůzi Poslanecké sněmovny. Tam bych si myslel, že zásluhy, které jsou přičítány tomu, že byl tento problém otevřen na půdě Poslanecké sněmovny, jsou opravdu malé, a musím opakovat, že je to pouze snaha celou věc trochu politizovat a získat na ní nějaké politické body.

Když už hovořím o problematice ekologických zátěží Kutné Hory, tak bych si dovolil poznamenat, že tento problém je pouze dílčím problémem starých ekologických zátěží regionu Kutnohorska, které vyplývají z historické důlní činnosti v této oblasti. Proto je nezbytné, aby řešení, které musí nastat, které musí odstranit staré ekologické zátěže, bylo řešením komplexním, řešením, které spadá do více resortů než jen do resortu Ministerstva průmyslu a obchodu, kterému přísluší v kompetenci DIAMO a problém vytékajících vod ze Štoly čtrnácti pomocníků, ale zcela určitě ho nemůže financovat čištění Beránky, zcela určitě nemůže financovat sanaci zamořených pozemků v regionu Kutné Hory, zcela určitě nemůže financovat výstavbu vodovodů zamořených území, zcela určitě nemůže financovat další záležitosti.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP