(14.40 hodin)
(pokračuje Langer)

Přihlášeni jsou tyto kolegyně a tito kolegové v následujícím pořadí - bez křestních jmen a titulů: Fischerová, Kohlíček, Škromach, Rujbrová, Kraus, Záruba, Hanuš, Krása, Emmerová, Grůza, Jirousová, Páralová, Plachý a Martínek. Máme se tedy všichni na co těšit.

Slovo uděluji první přihlášené paní kolegyni Fischerové.

Prosím všechny poslance - a poslankyně nevyjímaje - kteří nemají v úmyslu sledovat podrobnou rozpravu k tomuto návrhu zákona, aby nás opustili.

 

Poslankyně Eva Fischerová: Vážený pane předsedající, vážení členové vlády, kolegyně a kolegové, dovolím si přednést jeden pozměňovací návrh v přímé souvislosti k projednávanému zákonu. Jde o pozměňovací návrh komplexní, který je hlasovatelný pouze jako celek.

Za prvé. Název zákona zní "Návrh zákona o přechodu některých dalších věcí, práv a závazků České republiky na kraje a obce a o souvisejících změnách a o změnách některých dalších zákonů".

Za druhé. Dosavadní text zákona se označuje jako část I a před § 1 vkládá se název části I, která zní: "Zákon o přechodu některých dalších věcí, práv a závazků České republiky na kraje a obce a o souvisejících změnách".

Za třetí. Za § 13 se vkládá nová část II a část III, které včetně nadpisu znějí:

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Promiňte, paní poslankyně, omlouvám se velice, že vám zasahuji do vašeho vystoupení. Ale byl bych rád, kdybyste respektovali moji přirozenou autoritu, kterou mám jako předsedající schůze, a nenutili mě si ji zjednat silovým řešením. Takže prosím všechny kolegyně a kolegy, kteří nechtějí sledovat jednání sněmovny, aby opravdu přesunuli svá jednání mimo jednací sál.

Prosím.

 

Poslankyně Eva Fischerová: Děkuji, pane předsedající. Pokračuji.

Část II - Změna zákona o přechodu některých věcí, práv a závazků z majetku České republiky do majetku krajů.

§ 14 - Zákon č. 157/2000 Sb., o přechodu některých věcí, práv a závazků z majetku České republiky do majetku krajů, ve znění zákona č. 210 z roku 2001, se mění takto:

1. V příloze č. 2 se v části Ministerstvo zdravotnictví kraj Ústecký na konci textu doplňují tato slova "Územní středisko záchranné služby Ústí nad Labem, Pasteurova 9, 401 13, Ústí nad Labem, 00829013".

2. V příloze č. 2 se v části Ministerstvo zdravotnictví kraj Budějovický na konci textu doplňují tato slova: "Územní středisko záchranné služby Boženy Němcové 6, 370 01 České Budějovice, 48199931".

3. V příloze č. 2 se v části Ministerstvo zdravotnictví na konci doplňují tato slova:

"Plzeňský kraj, Územní středisko záchranné služby v Plzni, tř. dr. Edvarda Beneše 19, 301 00 Plzeň, 45333009.

Liberecký kraj, Územní středisko záchranné služby v Liberci, Husova 976/37, 460 63 Liberec, 46744991.

Královéhradecký kraj, Územní středisko záchranné služby Hradec Králové, Hradecká 1690, 512 00 Hradec Králové, 48145122.

Kraj Vysočina, Územní středisko záchranné služby v Jihlavě, Vrchlického 61, 586 01 Jihlava, 47366630.

Jihomoravský kraj, Územní středisko záchranné služby, náměstí 28. října 23, 602 00 Brno, 00346292.

Olomoucký kraj, Územní středisko záchranné služby v Olomouci, Aksamitova 8, 772 00 Olomouc, 00849103.

Kraj Moravskoslezský, Územní středisko záchranné služby, 17. listopadu 1790, 708 56 Ostrava-Poruba, 48804525."

Část III - Změna zákona o péči o zdraví lidu.

§ 15 - Změna zákona o péči o zdraví lidu. V § 18b zákona č. 20/1966 Sb., o péči o zdraví lidu, ve znění zákona č. 548/1991 Sb., se za větu první vkládá nová věta, která zní: "Zařízení záchranné služby zřizuje kraj, který odpovídá za organizaci a zajištění činnosti záchranné služby ve svém územním obvodu." Dosavadní § 14 se označuje jako § 16.

Za čtvrté. Před dosavadní § 14 se vkládá nadpis, který zní: "Část IV".

Odůvodnění: Cílem předloženého pozměňovacího návrhu je dosažení stavu komplexní organizace záchranné služby na území krajů cestou změny zřizovatelské funkce a vlastnictví stávajících územních středisek záchranné služby. Pokud by k této změně nedošlo, zůstalo by zřizovatelem územních středisek záchranné služby Ministerstvo zdravotnictví, zatímco střediska okresní by spadala do působnosti krajů. To by v praxi vedlo k nejednotnému způsobu financování nynějších a územních středisek záchranné služby a mohlo by založit i  určité nerovnosti v kvalitě poskytované přednemocniční neodkladné péče, jakož i netransparentnost ve financování.

Děkuji vám za pozornost a za pochopení.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji, paní kolegyně. Slovo má pan poslanec Kohlíček, připraví se kolega Škromach a kolegyně Rujbrová.

 

Poslanec Jaromír Kohlíček: Děkuji za slovo, pane předsedající. Milé kolegyně, vážení kolegové, vážení páni ministři, dovolte mi, abych i já v podrobné rozpravě přičlenil několik návrhů změn. Takže změny a potom zdůvodnění.

Za prvé. V názvu zákona navrhuji doplnit za slova "na kraje a obce" výraz "a naopak".

Za druhé. V § 3 se za odst. 2 vkládá nový odstavec, který včetně poznámky pod čarou zní:

"(3) Organizační složky kraje a krajské příspěvkové organizace uvedené v příloze 3 k tomuto zákonu může kraj převést do vlastnictví státu, pokud je v souladu s místními předpoklady a s místními zvyklostmi v péči o komplexní územní rozvoj nevyužije."

Dosavadní odst. 3 se označuje jako odst. 4. Tady oprava - "Organizační složky kraje a krajské příspěvkové organizace uvedené v příloze 4 k tomuto zákonu může kraj převést" atd.

Třetí pozměňovací návrh. § 9 nově zní:

"(1) Dnem 1. ledna 2003 přísluší výkon funkce zřizovatele státních příspěvkových organizací uvedených v příloze č. 2 k tomuto zákonu Ministerstvu kultury, v příloze č. 3 Ministerstvu zdravotnictví, ustanovení § 1 a 2 se nepoužijí.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP