(15.40 hodin)
(pokračuje Jirousová)

Jihočeský kraj má zastoupení pacientů 15 %. Protože počet pacientů se bude měnit především v negativní prospěch velkých měst, a hlavně proto, že důležitost této psychiatrické léčebny bude jistě stoupat, myslím si, že by bylo správné přeřadit ji pod Ministerstvo zdravotnictví.

Děkuji.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji. Dříve než udělím slovo další přihlášené, mám zde písemnou omluvu předsedy poslaneckého klubu KSČM Vojtěcha Filipa, který z důvodů zdravotních omlouvá neúčast pana poslance Zdeňka Klanici na dnešním jednání Poslanecké sněmovny. To jen informace pro stenozáznam.

Nyní má slovo paní poslankyně Páralová, poté pan poslanec Plachý a Martínek.

 

Poslankyně Alena Páralová: Děkuji. Vážený pane místopředsedo, vážený pane ministře, kolegyně a kolegové, dovolte mi, abych přednesla jeden pozměňovací návrh, který zní: Za § 13 vložit nový § 14 tohoto znění:

§ 14: Ve lhůtě 3 let ode dne, kdy kraj nabyl podle tohoto zákona do vlastnictví zařízení sociální péče, poznámka pod čarou 21, může obec, na jejímž území se toto zařízení nachází, požádat kraj o převod tohoto zařízení do vlastnictví obce. Kraj je povinen převést zařízení sociální péče do vlastnictví obce bezúplatně. Ustanovení § 4 odst. 2 a 3, § 5 a § 6 odst. 1 a 3 platí přitom přiměřeně.

Poznámka pod čarou 21: § 45 zákona č. 114/1998 Sb., o působnosti orgánů ČR v sociálním zabezpečení, ve znění zákona č. 360/ 1999 Sb.

Dosavadní § 14 se přeznačí jako § 15.

Děkuji.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Také děkuji. Slovo má pan kolega Plachý, poté pan poslanec Martínek a paní kolegyně Machatá.

 

Poslanec Jaroslav Plachý: Vážený pane předsedající, vážený pane ministře, dámy a pánové, dovolte mi, abych podal dva pozměňovací návrhy k tisku 1151.

První pozměňovací návrh. V § 2 doplnit odst. 2 na konci větou, která zní: "Návrh na zápis příspěvkových organizací do obchodního rejstříku je osvobozen od soudních poplatků."

Krátké zdůvodnění. Podle navrhovaného zákona o přechodu některých dalších věcí, práv a závazků ČR na kraje a obce je přímo v textu, § 2 odst. 2, zakotveno, že se státní příspěvkové organizace ke dni 1. lednu 2003 stávají příspěvkovými organizacemi kraje. Do 30. dubna 2003 je kraj povinen přizpůsobit jejich dosavadní zřizovací listiny náležitostem zřizovací listiny vydávané podle zvláštního předpisu a podat návrh na zápis do obchodního rejstříku. Návrh na zápis do obchodního rejstříku je zpoplatňován dle zákona o soudních poplatcích částkou 5 tis. Kč.

Pro ilustraci. Na Zlínský kraj má přejít 34 příspěvkových organizací, na jejichž zapsání tak kraj vynaloží částku 170 tis. Kč. V případě prvního transformačního zákona č. 157/2000 Sb., o přechodu některých věcí, práv a závazků, výslovné ustanovení o povinnosti zapsat příspěvkové organizace do obchodního rejstříku nebylo a je pravda, že na jejich zápis vznikaly různé názory, ač by se tato povinnost dala dovozovat ze zákona č. 250/2000 Sb., § 27 odst. 6. V rozpočtech krajů finanční prostředky nebyly a kraje organizace nezapisovaly.

V tomto zákoně již nelze výslovně citovanou povinnost přehlédnout, což v důsledku bude znamenat, že i v režimu zákona 157/2000 Sb. převedené příspěvkové organizace by měly být v obchodním rejstříku zapsány a tato drobnost, např. u škol Zlínského kraje, kterých je zhruba 150, bude znamenat následný výdaj za zápis z rozpočtu kraje 750 tis. Kč.

Dámy a pánové, věřím, že souhlasíte s tím, že stát by si v důsledku reformy veřejné správy neměl přendávat peníze z kapsy do kapsy - a navíc z kapsy, ve které je peněz velmi, velmi poskrovnu.

Druhý pozměňovací návrh. V usnesení výboru pro veřejnou správu, regionální rozvoj a životní prostředí, tisk 1151/3, v bodě 22 doplnit do přílohy č. 3 text ve znění: "Dětská psychiatrická léčebna Branky, Branky na Moravě 202, 756 45 Branky, IČO 00851655."

Krátké zdůvodnění. Rada Zlínského kraje nesouhlasí s přechodem Dětské psychiatrické léčebny Branky na Zlínský kraj vzhledem k nadregionální působnosti této léčebny. S tímto stanoviskem se osobně plně ztotožňuji a prosím o podporu mého pozměňovacího návrhu. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji. Slovo má pan kolega Martínek, připraví se paní poslankyně Machatá, po ní pan kolega Doležal.

 

Poslanec Radko Martínek: Vážený pane předsedající, dovoluji si několik pozměňovacích návrhů

Za prvé. V § 2 odst. 2 v poslední větě se ruší slova "a podat návrh na zápis do obchodního rejstříku".

Za druhé. V § 5 odst. 2 se v poslední větě ruší slova "a podat návrh na zápis do obchodního rejstříku".

Odůvodnění: Není důvodné, aby příspěvkové organizace transformované ze státních příspěvkových organizací byly zapisovány do obchodních rejstříků. Je to dohoda s kraji.

Dále v příloze 1 zákona v pravém sloupci u státní příspěvkové organizace Pečovatelská služba v sídle - opravuje se malé písmeno ve slově zlín na velké Zlín. V pravém sloupci u státní příspěvkové organizace Středisko knihovnických a kulturních služeb okresu Chomutov se opravuje nesprávně uvedené číslo popisné na správné, tj. 4995/85, v levém sloupci u organizační složky státu Okresní knihovna v Teplicích se opravuje nesprávně uvedené číslo popisné na správné, což je 796/13.

Vzhledem k některým úpravám, které provedl výbor a které se bohužel plně neprojevily v textu návrhu zákona, navrhuji ještě v § 2 odst. 2: slova "plnění všech daňových, poplatkových a odvodových povinností podle zvláštních právních předpisů a" se ruší.

V § 5 odst. 2 se slova "plnění všech daňových, poplatkových a odvodových povinností podle zvláštních právních předpisů a" ruší.

Děkuji.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Dříve než udělím slovo dalšímu vystupujícímu, poprosil bych zástupce poslaneckých klubů, kdyby se mohli dostavit sem ke mně, abychom se dohodli o dalším postupu, neboť projednávání tohoto zákona probíhá rychleji, než jsem očekával.

Slovo má paní poslankyně Machatá, připraví se pan poslanec Doležal a pan poslanec Šustr.

 

Poslankyně Marie Machatá: Vážený pane předsedající, dámy a pánové, dovolte mi předložit tento pozměňovací návrh.

V příloze č. 1 návrhu zákona se doplňují tato slova: Domov důchodců, Pražská 273, PSČ 471 21 Mimoň, 48282901, nabyvatel město Mimoň.

Zdůvodnění. Město Mimoň žádá o převod této místní instituce za souhlasu Rady Libereckého kraje.

Děkuji za pozornost.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP