(16.50 hodin)
(pokračuje Macháček)

Poznámka pod čarou číslo 20 pak zní: 20 - zákon číslo 563/1991 Sb., o účetnictví, ve znění pozdějších předpisů.

Dovolím si jenom ještě jedno upřesnění: v bodě jedna se slova investičního majetku, rovněž doplňuje odvolávka 20.

8. V § 23 odst. 15 se věta první a druhá nahrazují tímto textem - uvozovky. Do základu daně se zahrnuje i opravná položka k souboru majetku nabytému koupí stanovená podle zvláštního právního předpisu, odvolávka 20, a v dosavadní větě páté se slova v uvozovkách je při pořízení nahrazují slovy v uvozovkách může být při pořízení.

9. V § 24 odst. 2 písmeno o) se slova v uvozovkách cena pořízení nahrazují slovy v uvozovkách pořizovací cena.

10. V § 24 odst. 2 písmeno r) zní: uvozovky r) hodnota cenného papíru při prodeji zachycená v účetnictví v souladu se zvláštním právním předpisem, odvolávka 20, ke dni jeho prodeje, s výjimkou uvedenou v písmenech w a ze. Uvozovky.

11. V § 24 odst. 2 písmeno s) v bodu 1 se slovo v uvozovkách hodnota nahrazuje slovy jmenovitá hodnota a v bodu 2 se slova v uvozovkách cena pořízení nahrazují slovy pořizovací cena, odvolávka 20.

12. V § 24 odst. 2 písmeno y) se slova v uvozovkách hodnota pohledávky nebo cena pořízení nahrazují slovy v uvozovkách jmenovitá hodnota pohledávky nebo pořizovací cena a ve větě na konci se slova v uvozovkách cena pořízení nahrazují slovy v uvozovkách pořizovací cena.

13. V § 24 odst. 2 písmeno w) zní: w) nabývací cena akcie, která není oceňována v souladu se zvláštním právním předpisem, odvolávka 20, reálnou hodnotou, nabývací cena podílu na společnosti s ručením omezeným nebo na komanditní společnosti, anebo na družstvu, a to jen do výše příjmu z prodeje této akcie nebo tohoto podílu. Uvozovky.

14. V § 24 odst. 2 písmeno zc) na konci se doplňují slova v uvozovkách nebo byly součástí výnosů v předchozích zdaňovacích obdobích. Uvozovky.

15. V § 24 odst. 2 písmeno ze) zní: ze) pořizovací cena směnky při prodeji, o níž je účtováno podle zvláštního právního předpisu, odvolávka 20, jako o cenném papíru, zachycena v účetnictví v souladu se zvláštním právním předpisem, odvolávka 20, ke dne jejího prodeje, a to jen do výše příjmu z jejího prodeje. Uvozovky.

16. V § 24 odst. 2 písmeno zf) se slova v uvozovkách o cenu pořízení nahrazují slovy o pořizovací cenu.

17. V § 24 odst. 2 písmeno zg) zní: zg) právo opce podle zvláštního právního předpisu, odvolávka 20, avšak při prodeji práva opce je pořizovací cena práva opce, odvolávka 20, zachycena v účetnictví v souladu se zvláštním právním předpisem, odvolávka 20, ke dni prodeje výdajem (nákladem), a to jen do výše příjmu z jeho prodeje.

18. V § 24 na konci odstavce 2 se tečka nahrazuje čárkou a doplňuje se písmeno zp), které zní: uvozovky zp) Výdaje na pořízení nehmotného majetku, odvolávka 20, u pokladníků s příjmy podle § 7 nebo § 9 neúčtujících v soustavě podvojného účetnictví, snížené o grant Evropského společenství, odvolávka 4f, poskytnuty na pořízení nehmotného majetku nebo na jeho technické zhodnocení. Uvozovky.

19. V § 24 odst. 7 zní: uvozovky odstavec 7. Nabývací cenou podílu na obchodní společnosti nebo na družstvu se pro účely tohoto zákona rozumí a) hodnota splaceného peněžitého vkladu společníka nebo člena družstva do vlastního kapitálu, b) hodnota nepeněžitého vkladu společníka nebo člena družstva do vlastního kapitálu. Hodnota tohoto vkladu se stanoví u společníka nebo člena družstva, který je za prvé poplatníkem uvedeným v § 2 odst. 2 obdobně jako hodnota nepeněžitého příjmu v době provedení vkladu, závorka § 3 odst. 3, ukončit závorku, tečka. Hmotný majetek, který byl zahrnut v obchodním majetku poplatníka, se ocení zůstatkovou cenou, v závorce § 29 odst. 2, a ostatní majetek účetní hodnotou, odvolávka 20, tečka. Je-li vkladem majetek, který nebyl zahrnut do obchodního majetku poplatníka a byl pořízen nebo nabyt v době kratší než pět let před splacením tohoto vkladu do obchodní společnosti nebo družstva, ocení se pořizovací cenou, odvolávka 20, je-li pořízen úplatně, vlastními náklady, odvolávka 20, je-li pořízen nebo vyroben ve vlastní režii, čárka, a při nabytí majetku zděděním nebo darováním cenou stanovenou pro účely daně dědické nebo darovací, odvolávka 26b. Přitom u nemovitostí se nabývací cena zvyšuje o náklady prokazatelně vynaložené na jejich opravy a technické zhodnocení před splacením vkladu, čárka, za druhé poplatníkem uvedeným v § 17 odst. 3 ve výši zůstatkové ceny, v závorce § 29 odst. 2, uzavřít závorku, vkládaného hmotného majetku a ve výši účetní hodnoty, odvolávka 20, ostatního vkládaného majetku, čárka, za třetí poplatníkem uvedeným v § 2 odst. 3 a v § 17 odst. 4, čárka, ve výši ceny vkládaného majetku, čárka, jakou byl oceněn jeho vklad, čárka. A pak je za c) pořizovací cena, odvolávka 20, majetkové účasti v případě nabytí podílu koupí nebo cena stanovená pro účely daně dědické a darovací, odvolávka 26b, v případě nabytí podílu zděděním nebo darováním. Odstavec.

Nabývací cena podílu na obchodní společnosti nebo družstva se nemění při změně právní formy obchodní společnosti nebo družstva a při zániku obchodní společnosti nebo družstva v důsledku fúze, čárka, převodu jmění na společníka nebo rozdělení obchodní společnosti nebo družstva, odvolávka 70. Nabývací cena podílu na akciové společnosti se nemění, nemění-li se hodnota vkladu společníka a dochází pouze k výměně jedné akcie za jinou, za jednu jinou akcii nebo k výměně jedné akcie za více akcií, anebo více akcií za jednu akcii, středník; přitom je-li výměnou získán vyšší nebo nižší počet akcií, čárka, je nabývací cenou jedné akcie poměrný díl nabývací ceny původní akcie nebo součet nabývacích cen původních akcií. Obdobně to platí pro výměnu jednoho druhu cenného papíru, v závorce například zatímního listu, čárka, výměnného dluhopisu, čárka, prioritního dluhopisu, uzavřít závorku, za akcie, nemění-li se hodnota vkladu společníka. U společníka nebo člena družstva, který je plátcem daně z přidané hodnoty, čárka, lze nabývací cenu podílu na obchodní společnosti nebo družstvu, čárka, není-li tato obchodní společností nebo družstvu plátcem daně z přidané hodnoty, čárka, zvýšit o částku odvedené daně z přidané hodnoty vztahující se k vloženému hmotnému majetku. Tečka.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP