(18.10 hodin)
(pokračuje Benda)

Myslím, že by bylo vhodné, aby o tomto návrhu samozřejmě bylo hlasováno jako o celku, protože je to provázaný blok, který nelze trhat.

Děkuji za pozornost a děkuji, pokud můj návrh podpoříte.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Děkuji. Slovo má paní poslankyně Kupčová.

 

Poslankyně Jitka Kupčová: Děkuji. Vážená paní místopředsedkyně, vážené kolegyně, vážení kolegové, dovolte mi, abych i já přednesla pozměňovací návrh. Je to pozměňovací návrh, který se týká části otevírající trestní zákon.

Tento pozměňovací návrh zní: V části druhé se vkládá bod 1, který zní: V § 167 odst. 1 se za slova "podílnictví podle § 251 odst. 3" vkládá "čárka" a slova "a § 251a odst. 3" se nahrazují slovy "legalizace výnosů z trestné činnosti podle § 252a odst. 3". Dosavadní text nového § 209a se označuje jako bod druhý.

Dovolte mi krátké odůvodnění. Novelou trestního zákona provedenou zákonem č. 134/2002 Sb. došlo ke zrušení skutkové podstaty trestného činu podílnictví podle § 251a a naopak do trestního zákona bylo doplněno nové ustanovení § 252a obsahující skutkovou podstatu trestného činu legalizace výnosů z trestné činnosti. Uvedené změny nebyly důsledně promítnuty do § 167 odst. 1 trestního zákona, přesněji řečeno do výčtu trestných činů, které jsou v tomto ustanovení uvedeny a jejichž nepřekažení je trestným činem. V důsledku toho trestní zákon za trestný čin i nadále prohlašuje nepřekažení trestného činu podílnictví podle § 251a odst. 3, který již neexistuje, a naopak nepřekažení trestného činu legalizace výnosů z trestné činnosti, který zrušenou skutkovou podstatu nahradil, by nebylo trestné. Předkládaný návrh sleduje odstranění tohoto nedostatku v podstatě technické povahy. Zakotvení trestnosti nepřekažení závažných forem trestného činu legalizace výnosů z trestné činnosti je v souladu s ústavním pořádkem a plně respektuje požadavky mezinárodních dokumentů namířených proti praní špinavých peněz.

Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Děkuji. Kolegové, vidím, že tento zákon se nám začíná stávat jakýmsi sběrným zákonem, který bude měnit opravdu velké množství zákonů. Prosím proto ty poslance, kteří zde přednášeli návrhy na změnu dalších zákonů, aby dříve, než skončí podrobná rozprava, upravili své návrhy v tom smyslu, aby případné přijetí jejich pozměňovacích návrhů se také promítlo do názvu tohoto zákona.

Pan zpravodaj si přeje vystoupit, potom je přihlášen pan poslanec Jičínský, potom pan poslanec David.

 

Poslanec Josef Janeček: Jenom technicky bych chtěl poprosit všechny, kteří podávají pozměňovací návrhy, zda by je nemohli předat písemně zpravodaji. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Slovo má pan poslanec Jičínský, potom pan poslanec David.

Bylo by asi dobře, kdyby pozměňovací návrhy skutečně byly připraveny i s promítnutím do názvu zákona, abychom tuto záležitost nemuseli potom opravovat v rozpravě ve třetím čtení.

 

Poslanec Zdeněk Jičínský: Vážená paní předsedající, kolegyně a kolegové, nebudu dávat žádný pozměňovací návrh. Chci jenom fakticky reagovat poznámkou na návrhy poslance Bendy. Poslanec Benda se nejednou vyjadřoval, že takové ty poslední nebo předposlední schůze Poslanecké sněmovny před volbami by vlastně neměly být, protože se na nich někdy dělají hrozné věci. Neposuzuji to tak kriticky, ale nepovažuji za seriózní věci, které zasluhují výraznou a vážnou debatu, protože se týkají věcí principiálních, řešit formou pozměňovacích návrhů do sběrných zákonů, protože si myslím, že se tím děje něco, co se dít nemá. Tyto věci mají být výsledkem normální seriózní diskuse, a ne něčím, co se přijímá pod tlakem určitého řekl bych ne zcela seriózního způsobu přístupu k řadě návrhů.

Varuji před přijetím takových návrhů, které skutečně mohou vést k tomu, že se stane něco nežádoucího.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Slovo má pan poslanec David.

 

Poslanec Ivan David: Vážená paní předsedající, vážení členové vlády, dámy a pánové, dovolte, abych předložil návrh. Navrhuji, aby v § 23 odst. 1 byla vypuštěna věta druhá. Cituji: "Pro zřízení koordinačního střediska transplantací ministerstvo postupuje tak, aby byla zachována jeho nezávislost na transplantačních centrech, a to zejména personální, materiální a prostorová."

Krátké zdůvodnění. Činnost koordinačního centra předpokládá odborné vědomosti a praktické zkušenosti, které lze získat jedině činností v oboru. Není tedy možné zajistit takové personální obsazení, v němž by nefigurovali pracovníci některého centra. Neexistuje žádný doložený případ, kdy by "zejména personální, materiální a prostorová závislost" byla nějakou překážkou v činnosti koordinačního centra, vedla k chybnému posouzení či rozhodnutí nebo znamenala prokázanou diskriminaci některého centra nebo příjemce. Návrh je tedy zcela neodůvodněnou komplikací existující praxe.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Děkuji. Slovo má pan poslanec Svoboda, kterému se omlouvám, že jsem přehlédla jeho přihlášku.

 

Poslanec Jan Svoboda: Vážená paní předsedající, dámy a pánové, děkuji za slovo. Nepřicházím s žádnými pozměňovacími návrhy, které byly z jiných zákonů. Ovládal jsem se, abych nereagoval na vystoupení kolegyně Fischerové, která měla velice emotivní projev, který byl vlastně takový, že by vás měl ovlivnit. Domnívám se, že by se v této sněmovně nenašel nikdo, kdo by chtěl obchodovat s lidskými tkáněmi, ale domnívám se, že se tak v naší republice neděje. Proto moje pozměňovací návrhy, které umožní lepší využití lidských tkání.

Domnívám se, že pokud se mi něco nelíbí, je nejjednodušší cesta, jak to zakázat, místo abychom to nějakým způsobem rozumně řešili. Moje pozměňovací návrhy k usnesení zdravotního výboru.

K části první bod 12 odst. 2 - za poslední slovo doplnit "nebo organizaci mající k uchovávání a distribuci povolení Ministerstva zdravotnictví".

Část pátá bod 3 odst. 8a) i 8b) - doplnit za poslední slovo "nebo organizaci mající k uchovávání a distribuci povolení Ministerstva zdravotnictví".

V části páté vypustit bod 3 odst. 9.

Část pátou bod 4 odst. 1 i odst. 2 - za poslední dvě slova "tkáňová banka" doplnit "nebo organizaci mající k uchovávání a distribuci povolení Ministerstva zdravotnictví".

Část pátou bod 12 odst. 2a) - doplnit za poslední slovo "a rovněž uděluje souhlas k uchovávání a distribuci tkání za účelem výroby bioimplantátů".

Část šestá bod 1c) - doplnit za poslední slovo "nebo jde o povolení k uchovávání a distribuci tkání za účelem výroby bioimplantátů".

Část sedmou bod 39 nahradit textem: "Tento zákon nabývá účinnosti dnem 1. září 2002 s výjimkou části první bodu 12 odst. 2, části páté bodu 3 odst. 8, část čtyři, šest a dvanáct odst. 2a) a části šesté bodu 1c), které nabývají účinnosti dnem 1. března 2003."

Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Děkuji. Hlásí se dále někdo do podrobné rozpravy? Do podrobné rozpravy se dále nikdo nehlásí, takže podrobnou rozpravu končím.

Pan ministr Fišer si přeje pronést závěrečné slovo, takže má možnost.

 

Ministr zdravotnictví ČR Bohumil Fišer: Vážená paní místopředsedkyně, dámy a pánové, já se k výsledkům podrobné rozpravy budu prakticky vyjadřovat až ve třetím čtení, kdy sdělím svůj názor na hlasování jednotlivých bodů, ale k jednomu bodu mě nutí situace, abych se vyjádřil velmi zřetelně - k návrhu pana poslance Bendy, který považuji ve shodě s panem poslancem Jičínským za vpašování do transplantačního zákona.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP