(11.00 hodin)
(pokračuje Kocourek)

Z toho pro mne vyplývá první spornost odpovědi.

Za druhé pan ministr řekl, že kurs není třeba řešit v tomto návrhu zákona a že vlastně ani u podobných smluv se tento kurs nějakým způsobem nezmiňoval. Já bych upozornil na to, že při projednávání podobného úvěru Evropské investiční banky na výstavbu kampusu v Brně tento kurs uveden byl, a to ve výši 33,50 Kč za euro, což tenkrát jsem jako zpravodaj také určitým způsobem zpochybňoval, neboť kurs je pohyblivý. Za druhé bych chtěl říci, že - jak jsem již zmínil - jedna koruna v rozdílu kursu koruna : euro znamená v této situaci 420 milionů Kč dopadu na rozpočet akce. Ptám se, jestli si tato sněmovna může dovolit dát bianko šeky v řádu 420 mil. Kč při kursovém pohybu české koruny vůči euru, který může být možná ještě ve větších řádech.

Za třetí pan ministr řekl, že budou letos prostavěny stamiliony korun, a to by mohl být potenciální dopad do státního rozpočtu. Když budu číst důvodovou zprávu, tak se dočtu, že z oněch 210 mil. Kč z úvěru EIB je třeba v roce 2002 čerpat zhruba 70 mil. eur v roce 2002, což je přes 2 mld. Kč. Tato položka rozpočtována není a z toho plyne, že deficit státního rozpočtu bude o tuto položku větší. O tom já jsem zde chtěl hovořit: abychom se připravili na to, že deficit státního rozpočtu na tento rok bude díky této akci minimálně o 70 mil. eur vyšší. V případě, že pan ministr zmínil, že kofinancování je půl na půl, znamenalo by to dvojnásobek, to znamená přes 4 miliardy, ale spíše 5 miliard Kč dalšího deficitu.

Toto jsem se chtěl dozvědět. Musím bohužel konstatovat, že odpovědi, které jsem dostal, pro mne nejsou přesvědčivé, a proto, pane předsedající, navrhuji odročení projednávání tohoto bodu do doby písemného vyjádření pana ministra ke čtyřem otázkám, které jsem zmínil. Pokud má sněmovna jiný názor, já tento názor sněmovně neberu, nechám to plně na jejím rozhodnutí, ale toto je můj procedurální návrh.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji, pane poslanče. Doufám, že jsme si všichni vědomi toho, že rozhodujeme zhruba nejméně o částce 6 mld. Kč a že také podle toho seriózně a vážně k tomuto návrhu a k jeho projednávání přistoupíme.

Kdo další se hlásí do rozpravy? Nikdo. Byl podán procedurální návrh na přerušení a odročení. Nejprve přivolám kolegy z přísálí, aby se mohli zúčastnit tohoto hlasování. Odhlásil jsem vás a prosím, abyste se zaregistrovali svými identifikačními kartami.

Přikročíme k hlasování. Zpravodaj pro první čtení pan kolega Martin Kocourek podal procedurální návrh na přerušení a odročení projednávání tohoto návrhu zákona do doby předložení písemných podkladů ze strany ministra dopravy a spojů, jejichž obsah byl specifikován v otázkách pana zpravodaje. Jde o procedurální návrh, o kterém rozhodneme bez rozpravy.

 

Zahájil jsem hlasování s pořadovým číslem 116 a ptám se, kdo je pro tento návrh. Kdo je proti tomuto návrhu?

Z přítomných 160 pro návrh 57, proti 86.

 

To znamená, že Poslanecká sněmovna si je dostatečně jista předloženým materiálem, nemá o něm žádné pochybnosti. Proto budeme pokračovat dále. Stále je ještě otevřena obecná rozprava. Nikdo se do ní nehlásí. Rozpravu končím.

 

Nyní rozhodneme podle § 90 odst. 5 o pokračování projednávání tohoto návrhu.

Přednesu návrh usnesení: "Poslanecká sněmovna souhlasí s pokračováním jednání o sněmovním tisku 1299 tak, aby s ním mohl být vysloven souhlas již v prvním čtení."

 

Zahájil jsem hlasování s pořadovým číslem 117. Kdo je pro tento návrh, ať stiskne tlačítko a zdvihne ruku. Kdo je proti?

Z přítomných 163 pro návrh 114, proti 35. Konstatuji, že s návrhem usnesení byl vysloven souhlas.

 

Zahajuji podrobnou rozpravu. Hlásí se pan poslanec Brousek.

 

Poslanec Václav Brousek: Vážený pane předsedající, vážení členové vlády, dámy a pánové, chtěl bych navrhnout dvě legislativně technické úpravy.

Z textu § 1 odst. 2 není zřejmé, že názvy Sukova, Jasmínová a K dráze jsou názvy ulic v Plzni. Tyto tři názvy doporučuji doplnit slovem ulice, takže by zněly takto: ulice Sukova, ulice Jasmínová, ulice K dráze.

Za druhé - v § 2 odst. 2 písm. j) doporučuji rozepsat zkratku tvořenou velkými písmeny MÚK. Tato zkratka není běžná a mohla by činit výkladové problémy. To znamená, že písmeno j) by znělo: Plzeň, Tyršův sad - mimoúrovňové křížení.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Kdo další se hlásí do podrobné rozpravy? Nikdo. Podrobnou rozpravu končím.

Přistoupíme k hlasování o přednesených návrzích. Je námitka, abych nechal hlasovat o všech návrzích pana poslance Brouska současně? Není. Přikročíme k hlasování.

 

Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 118. Kdo je pro, aby tyto pozměňující návrhy byly schváleny? Kdo je proti?

Ze 167 přítomných 152 pro, 2 proti. Konstatuji, že s těmito návrhy byl vysloven souhlas.

 

Nyní můžeme přistoupit k hlasování o celém návrhu zákona.

Přednesu návrh usnesení: "Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s vládním návrhem zákona o přijetí úvěru Českou republikou na financování investičních potřeb souvisejících s prováděním projektu dálničního obchvatu Plzně a souvisejících silničních přivaděčů, podle sněmovního tisku 1299, ve znění schválených úprav."

 

Zahájil jsem hlasování s pořadovým číslem 119. Kdo je pro tento návrh? Kdo je proti?

Z přítomných 168 pro návrh 119, proti 5. Konstatuji, že s návrhem zákona byl vysloven souhlas.

 

Vážené kolegyně, vážení kolegové, tak jak jsem avizoval v úvodu dnešního jednání, budeme se dále zabývat body, kterými jsou návrhy zákonů ve třetím čtení, a to v pořadí 54, 55, 56, 57, 59, 60, 62, 65, 67.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP