(12.40 hodin)
(pokračuje Langer)

Dalším bodem je bod číslo

 

3.
Návrh poslanců Milana Urbana, Ladislava Šustra, Radko Martínka a dalších na vydání zákona,
kterým se mění zákon č. 363/1999 Sb., o pojišťovnictví a o změně některých souvisejících zákonů
(zákon o pojišťovnictví), ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 1193/ - druhé čtení

 

Prosím, aby návrh zákona jménem navrhovatelů uvedl pan poslanec Milan Urban.

 

Poslanec Milan Urban: Vážený pane místopředsedo, vážená vládo, kolegyně a kolegové, podstatou novely zákona o pojišťovnictví je zajištění vícezdrojového financování na obnovu zastaralého technického parku hasičských záchranných sborů, a to jak profesionálních, tak dobrovolných.

Není pochyb o tom, že vnitřní dluh, který zastaralost této techniky představuje, se pohybuje v řádu 8 mld. korun. Státní rozpočet není schopen v příštích letech takto vysokou částku finančně pokrýt. Nelze proto obnovu technického parku řešit prostřednictvím státního rozpočtu.

Není pochyb o tom, že existuje přímá vazba mezi včasností a kvalitou zásahu a následky, které z takovýchto mimořádných událostí vznikají. Jsou to následky, které se týkají lidských životů, jsou to následky, které se týkají lidského zdraví, následky, které se týkají materiálních hodnot.

Návrh, který je předkládán, je systémovým opatřením, je to návrh, který není žádným experimentem, neboť obdobný systém funguje ve vyspělých zemích Evropy. Je to návrh, který je podle našeho názoru dobrou investicí pro pojišťovny.

Není pochyb o tom, že pravidla čerpání finančních prostředků z fondu zábran, který bude spravovat Ministerstvo vnitra, jsou naprosto průhledná a jednoznačně kontrolovatelná.

Dovolte tedy, abych požádal Poslaneckou sněmovnu o podporu této novely a o její propuštění do třetího čtení. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji, pane poslanče. Tento návrh jsme v prvém čtení přikázali k projednání rozpočtovému výboru a výboru pro obranu a bezpečnost. Rozpočtový výbor předložil zprávu o projednání, usnesení výboru pro obranu a bezpečnost bylo předloženo jako sněmovní tisk 1193/2.

Prosím, aby se slova ujala zpravodajka rozpočtového výboru paní kolegyně Miroslava Němcová.

 

Poslankyně Miroslava Němcová: Děkuji za slovo. Vážený pane místopředsedo, členové vlády, kolegyně a kolegové, rozpočtový výbor se zabýval tímto návrhem zákona na své 58. schůzi dne 10. dubna t. r. Dovolte tedy, abych vás informovala o tom, že v této věci nepřijal žádné usnesení. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Nyní prosím zpravodaje výboru pro obranu a bezpečnost pana poslance Šplíchala.

 

Poslanec Karel Šplíchal: Vážený pane místopředsedo, vážená vládo, dámy a pánové, dovolte, abych vás seznámil s usnesením výboru pro obranu a bezpečnost z 20. února t. r. Obdrželi jste ho, a já bych tedy jen informoval o tom, že výbor pro obranu a bezpečnost se usnesl, že souhlasí s návrhem poslanců Milana Urbana, Ladislava Šustra a Radko Martínka a dalších na vydání zákona, kterým se mění zákon č. 363/1999 Sb., o pojišťovnictví a o změně některých souvisejících zákonů, zákon o pojišťovnictví, ve znění pozdějších předpisů, sněmovní tisk 1193, s následujícími připomínkami - které zde nebudu číst, protože jsou v tisku, který jste měli na lavicích. Tam tyto připomínky jsou a má je také pan navrhovatel.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji, pane poslanče. Otevírám obecnou rozpravu, do které se hlásí pan kolega Doktor.

 

Poslanec Michal Doktor: Děkuji za slovo. Vážený pane místopředsedo, dámy a pánové, kolegyně a kolegové, vzhledem k tomu, že ve zprávách obou zpravodajů nebyl vznesen žádný jiný návrh, který by byl plnou zárukou toho, že onen nehorázný obsah, podle mého názoru, novely zákona o pojišťovnictví bude výrazně změněn a přepracován na půdě Poslanecké sněmovny, omezím se na to, že už v průběhu vystoupení v prvním čtení jsem vznesl dostatek kritických výtek k této předloze, takže mohu pouze zopakovat návrh na zamítnutí předlohy.

Myslím si, že je zřetelné, že pan zástupce předkladatelů se nám snaží svým sugestivním a velmi vykalkulovaným vystoupením vnutit představu, že pomocí této novely zákona vznikne dostatek zdrojů, jimiž můžeme zajistit podfinancované hospodaření, zajistit dostatek zdrojů na další rozvoj profesionálních hasičských sborů a složek integrovaného záchranného systému. Je zřetelné, že tato novela zákona nemá jinou ambici než vysát ze soukromoprávních zdrojů, kterými pojišťovny bezpochyby jsou, další zdroje. Navrhovaný povinný odvod z určité formy pojištění ve prospěch fondu, který je tímto tiskem navrhován, totiž není ničím jiným než státním zásahem. Je to forma státního dirigismu, která omezí velmi výrazně svobodu soukromého podnikání a znevýhodní pojišťovací ústavy na finančním trhu, a bude tedy tak výrazně zhoršovat jejich konkurenční schopnost.

Podávám tedy řádný návrh na zamítnutí tohoto sněmovního tisku.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Ano, děkuji, pane poslanče.

Prosím o klid v jednacím sále. Prosím diskutující poslance, kteří jinak nevystupují od řečnického pultu, aby si šli svá budoucí vystoupení trénovat jinam, než je tento jednací sál.

Dále hovoří pan poslanec Martínek.

 

Poslanec Radko Martínek: Vážený pane místopředsedo, vážené kolegyně a kolegové, vážená vládo, nebudu se pouštět do přílišné polemiky se svým předřečníkem, protože názory jsou tady zřejmé a myslím si, že jsme o tom diskutovali už dostatečně v předcházejících čteních. Nicméně bych chtěl připomenout, že to je skutečně zákon, který velmi výrazně může pomoci tak významné instituci, jako je sbor dobrovolných hasičů i jako jsou hasiči profesionální.

Pokud se týká toho, co tu bylo řečeno, myslím, že pan kolega nemá pravdu, protože obdobné systémy, nebo prakticky totožné, jsou v řadě zemí Evropy a fungují tam vcelku bez problémů. Nicméně o tom už jsme také hovořili a vedli jsme o tom polemiku.

To, s čím ale nemohu vůbec souhlasit, je, že jsme nereagovali na připomínky, které tu zazněly v minulém čtení. Myslím si, že je nanejvýš jasné, a zejména pokud si pan kolega a ostatní přečtou usnesení výboru pro obranu a bezpečnost, že jsme vyšli pozměňovacímu návrhu, který tam byl přijat, zcela jasně vstříc a že jsem tam jako zástupce předkladatele souhlasil se vším, se všemi připomínkami, které kolegové k tomuto návrhu zákona přednesli, včetně snížení povinnosti ze tří na dvě procenta. To se týká také dalších podstatných věcí, které se v souvislosti s projednáváním tohoto pozměňovacího návrhu objevily.

Děkuji za pozornost.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP