(12.20 hodin)
(pokračuje Horníková)

Myslím si, že tento zákon vyžaduje řádné projednání ve výborech a následně řádné projednání v Poslanecké sněmovně. Vzhledem k tomu, že dnes je poslední den, kdy Poslanecká sněmovna zasedá, myslím si, že projednání tohoto zákona je nereálné a této problematice nedůstojné.

Děkuji.

 

Místopředseda PSP František Brožík: Děkuji, paní poslankyně. Kdo se dále hlásí do obecné rozpravy? Pokud se nikdo nehlásí, obecnou rozpravu končím. Bohužel zaznělo veto k projednávání ve zkráceném jednání, ale jiné návrhy v rozpravě na vrácení nebo zamítnutí nezazněly. (Námitky z pléna.)

Já jsem rozpravu uzavřel paní kolegyně. Já jsem se tázal, kdo se hlásí do rozpravy. Nikdo se nehlásil, tak jsem rozpravu ukončil. Proto tvrdím, že nezazněly žádné návrhy na vrácení nebo zamítnutí. Nezbývá nám nic jiného, než se nyní zabývat přikázáním tohoto návrhu k projednání ve výborech. Poté, pokud navrhovatel nebo zpravodaj zažádají o zkrácení lhůty k projednání, i o tomto návrhu.

Organizační výbor navrhl přikázat předložený návrh k projednání výboru pro veřejnou správu, regionální rozvoj a životní prostředí. Má někdo jiný návrh? Pokud žádný jiný návrh není, budeme nejprve hlasovat o přikázání výboru pro veřejnou správu, regionální rozvoj a životní prostředí.

 

Zahajuji hlasování, kdo je pro ať zvedne ruku a stiskne tlačítko. Kdo je proti?

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 11 z přítomných 165 poslanců pro 96, proti 56. Návrh byl přijat.

 

Nyní ještě pan poslanec Bláha.

 

Poslanec Jan Bláha: V rámci přikázání si dovoluji navrhnout zkrátit projednávání o - (Přerušen výkřiky: To není možné! Konec! Už chceme domů!) Je otázkou, jestli musí být otevřena rozprava. Nicméně vzhledem k tomu, že bude ještě schůze, myslím si, že může zaznít návrh na zkrácení. Avizuji pouze, že dám návrh na zkrácení o 40 dnů.

 

Místopředseda PSP František Brožík: Hlásí se pan místopředseda vlády pan Vladimír Špidla.

 

Místopředseda vlády a ministr práce a sociálních věcí ČR Vladimír Špidla: Vážený pane předsedající, vážené poslankyně, vážení poslanci. Přikláním se k názoru pana poslance Bláhy, že je možné ještě zákon zařadit na budoucí schůzi sněmovny, a souhlasím obecně s názorem, že k tomu, aby tak mohl učinit, je potřeba otevřít rozpravu.

 

Místopředseda PSP František Brožík: Děkuji vám, pane místopředsedo. Otevírám znovu rozpravu. Nejprve bude hovořit paní kolegyně Horníková, poté navrhovatel Jan Bláha. Poté pan Miroslav Beneš.

 

Poslankyně Zdeňka Horníková: Vážený pane předsedající, vážené dámy a pánové, myslím, že jsem jasně zdůvodnila, že se jedná o složitý zákon, zákon, který si vyžaduje péči a pozornost této Poslanecké sněmovny. Obávám se, že toto není možné. V tuto chvíli dávám návrh na zamítnutí tohoto zákona.

 

Místopředseda PSP František Brožík: Děkuji, paní kolegyně. Pan poslanec Bláha.

 

Poslanec Jan Bláha: I když plně chápu, že běží již období plné volební kampaně pro příští sněmovnu, přesto vzhledem k tomu, že jsem přesvědčen, že jak mně, tak každému z nás končí mandát 20. června t. r., si myslím, že to lze projednávat, a proto navrhuji zkrácení lhůty projednání o 40 dnů.

 

Místopředseda PSP František Brožík: Děkuji, pane poslanče. Dále pan poslanec Miroslav Beneš.

 

Poslanec Miroslav Beneš: Pane předsedající, dámy a pánové, gesční výbor, který byl určen touto sněmovnou pro projednání tohoto tisku, se materií plus minus zabýval několikrát. Tato Poslanecká sněmovna se nepřihlásila k této myšlence. Dámy a pánové, ano, můžeme teď předstírat, že náš mandát končí 20. 6., a je to nepochybně pravda. Je také ale třeba, abychom řekli, že všechny lhůty, které zde jsou, svědčí o tom, že tento materiál projednán nemůže být. Navíc bych chtěl jenom upozornit, že poslední jednání výboru, kterému předsedám, probíhalo tak, že jsme vždycky čekali a čekali na to, až bude usnášeníschopný.

Vážené dámy, vážení pánové, jsem samozřejmě připraven dát k dispozici prezenční listinu našeho výboru, aby to nevypadalo, že jako předseda výboru se chci vymlouvat na neúčast poslanců. Současně ale apeluji na nás na všechny, abychom si zkrátili toto projednávání, abychom nepředstírali, že problém, který je komplikovaný, vyřešíme, ač jsme ho nestihli vyřešit během čtyř let, nyní během dvou nebo tří týdnů.

Děkuji za podporu návrhu na zamítnutí.

 

Místopředseda PSP František Brožík: Děkuji pane poslanče. Hovořit bude pan místopředseda sněmovny Ivan Langer, poté pan poslanec Pavel Pešek.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Vážené kolegyně a kolegové, já nechci hovořit k věcnému obsahu návrhu zákona, to nechť posoudí ti, kteří se touto problematikou zabývají. Chtěl bych jen apelovat na všechny kolegyně a kolegy, na jejich zdravé a racionální uvažování, na počítání všech možných lhůt, které v rámci legislativního procesu je třeba dodržet. Tato Poslanecká sněmovna se skutečně sejde ještě jednou na mimořádné schůzi, která je plánována na 13. června, tedy den před volbami. V okamžiku, kdy bychom chtěli projednávat ve druhém a třetím čtení tento návrh, spočítejte si, jaké jsou lhůty mezi druhým a třetím čtením, kdy by muselo probíhat druhé čtení, kdy by muselo probíhat třetí čtení. Zjistíte, že bychom měli před sebou nejméně třídenní schůzi Poslanecké sněmovny v čase těsně před volbami. Myslím si, že je to velmi iracionální, velmi nelogické.

Ač kolega Bláha má pocit, že teď je potřeba tento návrh zákona projednat - předpokládám, že mnozí z jeho stranických kolegů ho budou solidárně podporovat - přesto bych chtěl bez ohledu na stranickou příslušnost apelovat na zdravý rozum a racionální uvažování, protože tento návrh zákona v okamžiku, když bylo provedeno veto k projednávání podle § 90 zákona o jednacím řádu, je v tomto volebním období již neprojednatelný.

 

Místopředseda PSP František Brožík: Děkuji, pane místopředsedo. Hovořit bude pan poslanec Pavel Pešek.

 

Poslanec Pavel Pešek: Pane předsedající, vážená vládo, vážení kolegové, podle § 91 odst. 2 vetuji zkrácení jménem tří poslaneckých klubů - Unie svobody, KDU-ČSL a ODS o více než 30 dnů. (Potlesk v části sálu.)

 

Místopředseda PSP František Brožík: Kdo se dále hlásí do obecné rozpravy?

 

Poslanec Jan Bláha: Kolegové předřečníci - někteří - se snažili v jisté logice dokázat, že tato sněmovna není vlastně schopna projednat tento návrh zákona, s čímž se bytostně neztotožňuji, protože i lhůta 48 hodin mezi druhým a třetím čtením je realizovatelná. Proto znovu opakuji, že mandát končí dvacátého.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP