(12.50 hodin)
(pokračuje Kužvart)

Musím se tady ohradit proti tomu, že celý tento proces je zaviněn mnou nebo Ministerstvem životního prostředí. Chtěl bych upozornit, že na minulou schůzi této sněmovny byla včas do organizačního výboru předloha předložena. Podle mých informací díky zásahu předsedy sněmovny tento bod nebyl zařazen na minulou schůzi. Pokusili jsme se - konkrétně jeden poslanec klubu ČSSD - o zařazení. Ani to se nepovedlo, takže je jasné, že zde žádná vina formálního charakteru není.

A nyní mi dovolte, abych popsal proceduru, která k tomu vedla.

Slyším stále z pravoboku - a je typické, že z pravoboku - pana místopředsedu Langera, ale nenechám se tím s dovolením rušit.

Návrh zákona o integrované prevenci vzhledem k zajištění souladu s příslušnou směrnicí v sobě obsahoval novely několika souvisejících předpisů. Především šlo o zákon o ochraně ovzduší. Těžištěm těchto novel bylo docílit toho, aby bylo pro vybraná zařízení místo několika správních aktů, vydávaných na základě několika zákonů, vydáváno v jednom správním řízení jedno integrované povolení. Tady má Občanská demokratická strana doklad toho, jak ona bojuje s administrativou.

Já bych chtěl zdůraznit, že v rámci třetího čtení v Poslanecké sněmovně došlo ke změně pořadí jednotlivých zákonů. A nebylo tedy vinou předkladatele ani vlády, že došlo k tomu, co jsem na úvod zde konstatoval. Prostě ty dva zákony neodpovídají, je odkaz v zákonu o integrované prevenci na již neexistující zákon o ochraně ovzduší. Musím zde tedy zdůraznit, že to nebyla práce resortu, ale práce obou komor Parlamentu.

Na závěr mi dovolte ještě jednou zdůraznit - ten slogan, že Občanská demokratická strana brání redukci administrativy, se mi začíná čím dále tím více líbit.

Děkuji.

 

Místopředseda PSP František Brožík: Děkuji, pane ministře. Kdo se dále hlásí do rozpravy? Pan zpravodaj Jiří Drda.

 

Poslanec Jiří Drda: Já opravdu nechci reagovat na všechno, co tady pan ministr řekl, protože ono mnohé z toho, co tady vyřkl, je vzdáleno od pravdy, ale především musím říci, že agentura, která má podle IPPC vzniknout, bude velkým překvapením nejen pro tuto sněmovnu, ale i pro voliče. To bude velmi zajímavé a nebude to snížení administrativy.

Ale abych nezapomněl, proč jsem se vlastně přihlásil a proč jsem tady. Já bych chtěl říci, že tady chci dát podmínečný návrh na zamítnutí tohoto zákona v okamžiku, kdy tady bude podán návrh na zkrácení lhůty k projednání. To bych rád, aby pan předsedající vzal na vědomí.

 

Místopředseda PSP František Brožík: Děkuji. Dále se hlásí pan poslanec Miroslav Beneš.

 

Poslanec Miroslav Beneš: Vážený pane předsedající, páni ministři, dámy a pánové, zazněla zde z úst ministra pro životní prostředí pana Miloše Kužvarta jeho vyjádření a já si myslím, že je úplně zbytečné se jimi nějak zásadněji zabývat. Je přece známo, že jeho bratr nástroj životního prostředí používá pro to, aby likvidoval rozvoj v této zemí. Je přece známo, že pseudoochrana životního prostředí se stala nástrojem zabránění všemu. Jestliže ODS jeho ústy je označována za stranu, která bojuje s administrativou, tak já říkám ano, ODS jako mnoho jiných lidí v této zemi bojuje s nesmyslnou administrativou.

A nyní dovolte, abych se vyjádřil k jeho výrokům, ve kterých hovoří o tom, že ODS bránila přijímání těch ustanovení, která se týkala - (V sále je hluk, poslanec Beneš chvíli vyčkává.)

 

Místopředseda PSP František Brožík: Přátelé, zachovejme slušnost a sedněme na své lavice. (Hluk ještě více zesílil.)

 

Poslanec Miroslav Beneš: Omlouvám se této ctihodné Poslanecké sněmovně, ale jestliže předkladatel spolu s čelnými představiteli hovoří hned vedle mne, já nejsem schopen pokračovat ve svém projevu, a proto rád počkám, až si oni vyřídí své povídání.

Jestliže pan ministr zde napadá poslance ODS, že bránili přijímání teď řeknu evropských formulací, tu přesněji, tu méně přesně definovaných v požadavcích Evropské unie, musím se důrazně ohradit. Byla to Občanská demokratická strana, která v tolerančním patentu požadovala, aby zcela jednoznačně v návrzích zákonů bylo odlišeno, co je nezbytné z titulu přístupu České republiky k právu, resp. k požadavkům Evropské unie, a co je naše národní specifikum. A ona národní specifika byla v mnoha a mnoha případech podložena velmi drsným požadováním posílení vlivu úředníků Ministerstva životního prostředí.

Když někteří poslanci podporovali návrh, aby výkonné exekutivní kompetence z Ministerstva životního prostředí byly převedeny na kraje, bylo to označováno jako cosi zhoubného. Já si myslím, že naopak, že by to umožnilo, aby ona exekutivní složka neformulovala návrhy zákonů, aby nebyla motivována posílením své moci, aby nebyla nadále skupinou, která zneužívá svého postavení, která se schovává za ochranu životního prostředí, ačkoliv sleduje něco úplně jiného, ačkoliv sleduje bojkot rozvoje této země. (Potlesk.)

 

Místopředseda PSP František Brožík: Děkuji. Kdo další se hlásí do rozpravy? Pokud se nikdo nehlásí, obecnou rozpravu končím.

Musím bohužel sdělit, že nezazněl návrh na vrácení ani na zamítnutí. Pokud nebude návrh na zkrácení lhůty, budeme se zabývat návrhem na přikázání výborům. Organizační výbor navrhl přikázat návrh k projednání výboru pro veřejnou správu, regionální rozvoj a životní prostředí. Má někdo jiný návrh? (Hluk v sále.)

Já jsem rozpravu uzavřel.

 

Ministr životního prostředí ČR Miloš Kužvart: Jen k tomu, aby bylo možné navrhnout ono zkrácení lhůty, teď tímto momentem otevírám rozpravu a doufám, že tento návrh padne. Děkuji.

 

Místopředseda PSP František Brožík: Dobře. Je znovu otevřena rozprava. Kdo se do ní hlásí? Pan poslanec Drda.

 

Poslanec Jiří Drda: Pane předsedající, já jsem deklaroval, že pokud zazní návrh na zkrácení lhůty k projednání, budu dávat návrh na zamítnutí.

 

Místopředseda PSP František Brožík: Váš návrh jsem zaznamenal. Já jsem ještě nezaznamenal návrh na zkrácení. Kdo se hlásí do rozpravy? Pan poslanec Martínek.

 

Poslanec Radko Martínek: Vážený pane předsedající, vzhledem k tomu, že tady pan ministr několikrát opakoval svůj požadavek, vznáším návrh, aby bylo hlasováno o zkrácení projednávání na 30 dnů, a tím umožním panu kolegovi Drdovi, aby mohl své dílo dokonat.

 

Místopředseda PSP František Brožík: Děkuji. Nejdříve budeme hlasovat o přikázání výborům, pak budeme hlasovat o zkrácení lhůty a poté -

(Hluk v sále sílí, místopředseda PSP Langer něco namítá mimo mikrofon.)

Dobře, budeme hlasovat nejprve o návrhu na zamítnutí. Všechny vás odhlašuji a žádám vás o novou registraci.

 

Zahajuji hlasování a táži se, kdo je pro. Kdo je proti?

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 13 ze 177 přítomných hlasovalo 88 pro a 85 proti. Návrh nebyl přijat.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP