(14.10 hodin)
(pokračuje K. Vymětal)

Ponese pouze odpovědnost historickou a zdá se mi, že ta mnohé poslance netrápí. Byl bych rád, kdybychom si všichni tuto skutečnost uvědomili, že pokud dnes schválíme návrh zákona o financování nákupu stíhaček, vyrobíme starost nové Poslanecké sněmovně a dalším sněmovnám, které budou následovat. Opravdu si myslíte, že máme právo takové rozhodnutí teď udělat?

Jsem přesvědčen, že ne a tím bychom překročili svůj mandát s představou "po nás potopa". Jsem přesvědčen o tom, že na to nemáme právo. Myslím si, že o této věci by měla rozhodnout až nová sněmovna vzešlá z červnových voleb a také nést za takové rozhodnutí čtyřletou odpovědnost. Zkuste se prosím nad tím ještě zamyslet, než zvednete ruku pro návrh. Děkuji vám za budoucí generace poslanců.

 

Místopředseda PSP František Brožík: Já vám děkuji, pane poslanče. Hovořit bude pan poslanec Miloslav Ransdorf.

 

Poslanec Miloslav Ransdorf: Dámy a pánové, nebudu dlouho zneužívat vaší trpělivosti, ale protože chci předložit konkrétní návrh, tak bych ho chtěl také zdůvodnit.

Dámy a pánové, myslím si, že u tak závažného rozhodnutí, jaké před námi stojí - v podstatě jsme selhali my všichni. Myslím si, že selhala především vláda České republiky, která dlouho váhala, a nakonec přichází toto rozhodování v nejméně vhodnou a politicky velice exponovanou dobu. Myslím si, že selhali také vyjednavači druhé strany, protože měli v rukou velice silné karty a nedokázali komunikačně tuto věc zvládnout. Nedokázali se opřít o hlas regionů, se kterými vyjednávali. Vím o takových případech v severních Čechách i na severní Moravě, kde představitelé regionů vyjádřili přání získat offsetové programy, ale nikde - zdůrazňuji nikde - nedošlo k tomu, že by tato záležitost prošla sdělovacími prostředky, aby se to dostalo k uším a očím lidí.

Pokud jde o strukturu offsetových programů, přestože mám v ruce vyjádření tří vlád - finské, švýcarské a rakouské - kde je pozitivní vyjádření k tomu, jaká je zkušenost s offsetovými programy v těchto zemích, tak u nás tato záležitost nebyla Ministerstvem průmyslu a obchodu náležitě zvládnuta. Musím říci, že je pro mě faktem, nad kterým mohu vyjádřit pouze lítost, že jen 3 % offsetových programů představují špičkové technologie. To je prostě záležitost, která nebyla zvládnuta a která volá po reparátu.

Připomínám, když jsem při minulém projednávání zprávy o činnosti vlády mluvil o zkušenostech Finska, které zvládalo masivní ekonomickou krizi na začátku 90. let, zmiňoval jsem tu příklad Nokie, zavádění elektroniky do finské ekonomiky. Málokdo ví v souvislosti s naší debatou, že rozmach Nokie byl spojen právě s offsetovými programy, a byla to záležitost, která se tu měla zmínit, ale ani Ministerstvo průmyslu a obchodu, ani Ministerstvo obrany nebyly schopny s takovým argumentem pracovat, přestože to je konkrétní příklad toho, čeho je možné dosáhnout.

Troufám si tvrdit, že tedy selhala i sněmovna, protože když jsme viděli nemohoucnost vlády, její neschopnost komunikace, neschopnost vytvořit právě partnerům, se kterými se jednalo, odpovídající podmínky, tak my sami jsme se měli chopit iniciativy a měli jsme ukázat vládě, že to jde. Bohužel, komunikace nebyla zvládnuta a domnívám se, že je na nás, abychom vytvořili šanci pro její dotažení dál.

Mám v ruce prohlášení British Aerospace Systems, kde tvrdí, že jsou připraveni k novému projednání offsetových programů s přihlédnutím k sociálně slabým oblastem, jako je severní Morava, severozápadní Čechy a také - to mě zajímá jako středočeského poslance - Kladenska. Kladenska, které se změnilo za konzervativně liberálních vlád v průmyslový hřbitov a v postavení průmyslového hřbitova setrvává i dnes, za sociálně demokratické vlády.

Myslím si, že tedy je šance, a právě proto bych chtěl Poslanecké sněmovně předložit návrh usnesení: "Poslanecká sněmovna žádá vládu České republiky, aby znovu projednala strukturu offsetových programů s přihlédnutím k potřebám regionů s vysokou mírou nezaměstnanosti a ve prospěch špičkových technologií."

Děkuji vám.

 

Místopředseda PSP František Brožík: Pane kolego, nacházíme se ve třetím čtení sněmovního tisku 1229, ve kterém lze v rozpravě navrhnout pouze legislativně technické úpravy. Pokud chcete doprovodné usnesení, musel byste zažádat o zařazení nového bodu, protože nemáme již možnost dávat jiné návrhy než legislativně technické.

 

Poslanec Miloslav Ransdorf: Žádám to jako doprovodné usnesení.

 

Místopředseda PSP František Brožík: Doufám, že se s tím pan zpravodaj vypořádá.

Kdo se dále hlásí do rozpravy? Předseda vlády Miloš Zeman.

 

Předseda vlády ČR Miloš Zeman: Vážený pane místopředsedo, vážené kolegyně, vážení kolegové, toto není klasické stranické hlasování. Toto je hlasování, kdy ti z nás, kdo jsou o něco více informováni, mají povinnost informovat ty, kdo se zabývají jinou specializací, a před svým rozhodnutím by měli znát všechny základní informace.

Dovolte mi, abych během tří minut řekl čtyři základní argumenty, proč vláda, jejíž několik členů také zpočátku zvažovalo nákup gripenů, se nakonec jednomyslně rozhodla tento nákup podpořit.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP