S t a n o v i s k o

vlády k návrhu ústavního zákona o vyrovnaném
státním rozpočtu České republiky
(sněmovní tisk č. 32)


Vláda na jednání své schůze dne 19. října 1998 projednala a posoudila návrh ústavního zákona o vyrovnaném státním rozpočtu České republiky (sněmovní tisk č. 32) a vyjádřila s tímto návrhem n e s o u h l a s z dále uvedených zásadních důvodů.

1. Předložený návrh ústavního zákona nerespektuje, že nejen ekonomika České republiky, ale všech států se zákonitě vyvíjí cyklicky, a to se promítá jak do daňových příjmů, tak i rozpočtových výdajů a jednoznačně s tím souvisí i sklon rozpočtů buď k deficitu nebo k přebytku; nerespektování těchto zákonitostí popírá vazbu rozpočtů na ekonomickou realitu a nutně vede k tzv. ekonomickému voluntarismu.

2. Předložený návrh ústavního zákona zcela opomíjí skutečnost, že v příslušném rozpočtovém roce je realizována řada opatření, která mají za následek schodek (zvýšení státního dluhu), a to nejen v daném rozpočtovém roce, ale i v letech následujících. Jedná se především o závazky vážící se k těm zdrojům, jejichž přijetí podle platných rozpočtových pravidel podléhá schválení Poslaneckou sněmovnou Parlamentu České republiky (například půjčky od různých světových institucí), které ve svém důsledku mohou znamenat v určitém roce rozpočtový deficit; ústavní zákon v navržené podobě by fakticky znemožnil taková rozpočtová i mimorozpočtová opatření přijímat.

3. Předložený návrh ústavního zákona není propracován ani z legislativního hlediska, neboť z navržené dikce vyplývá, že odchýlí-li se v průběhu roku skutečnost od schváleného rozpočtu tak, že výdaje převýší příjmy, měl by být schválený státní rozpočet změněn, návrh však neřeší

a) v jakém okamžiku by ke změně mělo dojít, aby bylo zřejmé, že nejde pouze o dočasnou odchylku od schváleného rozpočtu, která si změnu ročního rozpočtu nevyžaduje,

b) jak bude postupováno, jestliže ani změnou schváleného státního rozpočtu nelze již zamezit vzniku schodku ve státním rozpočtu.





Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP