Neautorizováno !


 

(16.20 hodin)

Poslanec Svatomír Recman: Paní místopředsedkyně, pane guvernére, kolegyně a kolegové, v úvodu svého vystoupení bych se chtěl opřít o zákon číslo 6/1993 Sb., o České národní bance. V něm je řečeno, že hlavním úkolem České národní banky je zajišťování cenové stability. Samozřejmě cenová stabilita má své ekonomické důsledky. Tady bych chtěl citovat pasáž ze zprávy o výsledku hospodaření České národní banky za rok 2004, kde se uvádí: Této prioritě je plně podřízeno provádění měnové politiky bez ohledu na výši dosažených nákladů a výnosů. Hospodářský výsledek centrální banky proto i přes snahu o hospodárnost není a nemůže být indikátorem, který by vypovídal o skutečné kvalitě hospodaření.

V posledních několika letech má na hospodaření naší centrální banky vliv především posilování domácí měny vůči měnám, ve kterých jsou devizové rezervy České národní banky alokovány. O významu tohoto faktoru vypovídá skutečnost, že česká koruna vůči dolaru posílila za poslední čtyři roky z 37,80 na 22,40 Kč, resp. dolar ztratil vůči koruně 41 % své hodnoty. Obdobný vývoj byl zaznamenán i vůči euru s tím, že koruna posílila opětovně z 35,10 Kč k euru na 30,50 koruny.

Musím říci, že velice zajímavý údaj publikovaný v této zprávě vypovídá o tom, že při celkové současné výši devizových rezerv České národní banky představuje změna kursu o 10 haléřů dopad do hospodářského výsledku České národní banky v podobě kursového rozdílu ve výši 2,3 miliardy korun. Řečeno jinými slovy, posilování koruny generuje kursovou ztrátu, a to je samozřejmě případ České národní banky a roku 2004; naopak oslabování koruny by generovalo kursový zisk České národní banky.

V loňském roce bylo hospodaření České národní banky deficitní ve výši 53,717 miliardy korun. Musím říci, že zajímavý údaj je v porovnání ke kursovému pohybu, a to v případě, že bychom nezapočítávali vliv kursových rozdílů, byl by hospodářský výsledek České národní banky vykázán jako zisk ve výši 7,418 miliardy korun. Samozřejmě z tohoto přebytku by se potom mohly hradit ztráty z minulého období, popřípadě, a to by mě jako místopředsedu rozpočtového výboru velice potěšilo, kdyby byl tento přebytečný zisk příjmem státního rozpočtu.

Musím hodnotit pozitivně, že zejména provozní náklady České národní banky poklesly, a v porovnání s rokem 2000 došlo k poklesu dokonce o 28,3 %.

Přesto bych se pana guvernéra rád zeptal na jednu věc, která souvisí právě s celkovou evidovanou ztrátou České národní banky, že oproti uváděné hodnotě loňského roku 53,7 miliardy korun je celková kumulovaná ztráta za předcházející období ve výši 125,67 miliardy korun, jak je uváděna ve zprávě. Hovoří se o tom, že bankovní rada České národní banky sleduje tuto situaci, tak aby v případě nutnosti mohla k jejímu vyřešení podniknout kroky, které by byly v souladu s hlavním cílem České národní banky.

Samozřejmě z tohoto místa mohu ubezpečit pana guvernéra i vás, že rovněž podporuji návrh usnesení rozpočtového výboru a o tom budu přesvědčovat své kolegy z poslaneckého klubu, to znamená, abychom Roční zprávu o výsledku hospodaření České národní banky za loňský rok vzali na vědomí.

Přesto bych chtěl pana guvernéra požádat o to, jestli by mohl ve svém vystoupení zmínit některé kroky, které by bankovní rada ČNB mohla v následujícím období přijmout, tak aby se Česká národní banka vyrovnala s touto kumulovanou ztrátou, popř. jakým způsobem se to bude řešit, když Česká republika vstoupí kolem roku 2010, jak jsou uváděny údaje, do Evropské měnové unie. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji panu poslanci Recmanovi. Konstatuji, že nemám žádnou další přihlášku. Vidím ale zdviženou ruku pana poslance Býčka. Prosím, máte slovo, pane poslanče.

 

Poslanec Ladislav Býček: Vážená paní předsedající, vážené kolegyně, kolegové, pane guvernére, v rámci Roční zprávy o výsledku hospodaření České národní banky bych vám chtěl položit dvě otázky.

První. Při projednávání poslaneckého návrhu zákona o prodejní době v maloobchodě, tisk 800, uvedl ve druhém čtení zpravodaj pan poslanec Sýkora: "Viceguvernér České národní banky Luděk Niedermayer po shrnutí argumentů pro a proti přijetí zakončil své vyjádření slovy - cituji: Omezit práva obchodníka prodávat zboží ve svém obchodě v dobu, kterou považuje za výhodnou, se vymyká nejen zdravému rozumu, ale odporuje ekonomickým i sociálním zájmům lidí."

Jenom doplním. V sobotu na jednom velkém brněnském sídlišti v rozporu se zájmy spotřebitelů, v zájmu svých ekonomických zájmů ukončila svoji činnost jedna velká prodejna Delvity.

Otázka tedy zní: Je prohlášení pana Niedermayera oficiálním stanoviskem České národní banky? Pokud ano, žádám, abych byl písemně informován o provedených finančních rozborech či ekonomických analýzách, které by tento výrok podepřely. Pokud je to jeho soukromý názor, myslím pana Niedermayera, žádám o vyjádření, zda jsou takové výroky viceguvernéra v souladu s hlavním posláním České národní banky.

Druhá otázka. Z tiskových zpráv jsme se dověděli, že Úřad na ochranu hospodářské soutěže zahájil správní řízení se třemi bankami - ČSOB, Česká spořitelna a Komerční banka - ve věci podezření z uzavření kartelových dohod při účtování některých poplatků klientům. Bankovní rada dle tiskové zprávy o této věci diskutovala a vyjádřila nad tímto krokem překvapení. Bankovní sektor je podle názoru České národní banky dostatečně konkurenční v oblasti poskytování služeb podnikům a domácnost. Bankovní radě není jasné, na základě jakých informací se Úřad na ochranu hospodářské soutěže rozhodl vznést tato obvinění. Tolik tisková zpráva.

Přitom víme již delší dobu o kritice spotřebitelů na chování bank ve věci poplatků, víme o stanovisku Sdružení na ochranu spotřebitelů a České obchodní inspekce. Ptám se, zda se bankovní rada na základě signálů z veřejnosti poplatky zabývala, proč z kroku Úřadu na ochranu hospodářské soutěže je překvapena.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám, pane poslanče. Zeptám se na další přihlášku do rozpravy. Není žádná, proto končím obecnou rozpravu.

Ptám se na případné závěrečné slovo. Pan guvernér má slovo.

 

Guvernér ČNB Zdeněk Tůma: Dobré odpoledne. Vážené poslankyně, vážení poslanci, vážená paní předsedající, děkuji za slovo. Pokusím se stručně reagovat na dotazy, které byly položeny.

Nejprve co se týká prvního dotazu, který směřoval ke kumulované ztrátě České národní banky. Možná si pamatujete, že otázku ztráty tady nediskutujeme poprvé. I pan poslanec Recman připomněl důvody, které vedou ke vzniku ztráty, tj. že jsou spojeny především s posilováním koruny. V loňském roce se jednalo o poměrně významnou ztrátu. I zde bylo upozorněno, že to souviselo zejména s velmi rychlým posílením dolaru.

Je sice pravda, že centrální banka se má primárně zaměřit na měnovou politiku a cenovou stabilitu, jak jí ukládá zákon. To ale ještě neznamená, že bychom nebyli znepokojeni narůstající ztrátou. Patří to mezi věci, které jsou pravidelně diskutovány také s externím auditorem. Zatím s externím auditorem je shoda na tom, že se jedná o ztrátu, která by měla být pokryta z budoucích zisků centrální banky.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP