Neautorizováno !


 

(18.40 hodin)

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji vám. Věřím, že když se všichni přihlásíte, protože jsem vás odhlásil, bude nás dost, abychom mohli o tomto návrhu rozhodnout. (Předsedající chvíli čeká.)

 

Rozhodneme o návrhu paní zpravodajky, abychom za základ jednání vzali tisk, který zmínila ve svém vystoupení.

Zahájil jsem hlasování s pořadovým číslem 61. Kdo souhlasí, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko "ano". Děkuji. Kdo je proti? Děkuji.

Hlasování skončilo. Hlasovalo 95 poslanců, z toho 86 bylo pro, 3 proti. Návrh byl přijat.

 

Prosím pana poslance Janečka, aby pokračoval ve svém vystoupení v rámci podrobné rozpravy.

 

Poslanec Josef Janeček: Vážení kolegové a kolegyně, vzhledem k tomu, že jsem avizoval, že předmětný § 8 v písm. c) je zřejmě ve zjevném rozporu s článkem 31 Listiny i s článkem 8 oné smlouvy, kterou bychom měli ratifikovat, neboť i zde se říká, že smluvní strany poskytnou ochranu před vystavováním se tabákovému kouři na vnitřních pracovištích atd., dovolím si předložit tento pozměňovací návrh.

Paragraf 8 písm. c) - celý text nahradit slovy "na všech pracovištích". Pokud by tento text nebyl přijat, jako variantu nabízím "na všech vnitřních pracovištích".

V § 12 písm. f), což je onen paragraf, který umožňuje podávání alkoholických nápojů na sportovištích, což je vlastně zpřístupnění alkoholických nápojů, které dnes není možné, navrhuji vypustit slova "s výjimkou výčepního piva". Pokud by toto nebylo přijato, nabízím variantu "s výjimkou desetistupňového výčepního piva".

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Janečkovi. Hovořit bude pan poslanec Gongol, potom pan poslanec Skopal.

 

Poslanec Jaroslav Gongol: Dámy a pánové, dovolím si přednést dva pozměňovací návrhy.

Ten první zní: Zrušit část pátou zákona č. 353 ve znění komplexního pozměňovacího návrhu.

Za druhé. Část sedmá - Účinnost § 33, doplnit za konec věty "a s výjimkou části páté zákona č. 353/2003 Sb., které nabývá účinnosti od 1. 1. 2007.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Gongolovi za jeho vystoupení. Prosím, aby se slova ujal pan poslanec Skopal. Máte slovo, pane poslanče.

 

Poslanec Ladislav Skopal: Děkuji, pane předsedající. Dovolte mi, abych přednesl své pozměňovací návrhy.

Jedná se o tento pozměňovací návrh: V § 12 odst. 1 písm. f) se za text "na sportovních akcích" doplňuje text "s výjimkou výčepního piva s extraktem původní mladiny do 10 hmotnostních procent".

Já si myslím, že na sportovních akcích pivo v nižším procentním zastoupení bylo vždy tradicí a že by to nemělo vadit ani v dalším období.

Další pozměňovací návrh. Text druhé věty prvního odstavce v § 7 ukončit tečkou za slovy "na bílém podkladě". Text druhé věty v § 14 ukončit tečkou za slovy "na bílém podkladě". Konečný text obou uvedených vět tedy zní: "Text musí být pořízen v českém jazyce černými tiskacími písmeny na bílém podkladě."

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji, pane poslanče. Hovořit bude pan poslanec Benda a připraví se pan poslanec Vymětal.

 

Poslanec Marek Benda: Vážený pane místopředsedo, dámy a pánové, já jsem k tomuto návrhu zákona nevystupoval, protože jsem v hlubokém střetu zájmů, jak všichni vědí, protože jsem kuřák a pevně doufám, že žádný takovýto návrh zákona, který omezuje základní lidská práva a svobody, kouřit a pít alkohol, přijat nebude.

Přesto si dovolím přednést jeden drobný pozměňovací návrh, a to tento: V části páté zákona 353/2003 Sb. v § 31 navrhuji nahradit text "jednotkové balení cigaret musí obsahovat nejméně 20 kusů cigaret" novým textem "jednotkové balení cigaret musí obsahovat nejméně 10 kusů cigaret". Jde o to, abychom dnes jiné typy balení nutně nezakázali.

Zároveň upravit účinnost tohoto opatření, to znamená v části sedmé - Účinnost, v § 33 vložit na závěr "a ustanovení části páté § 30, které nabývá účinnosti dnem 1. 7. 2006.

Já myslím, že návrhů k této části padne ještě více, ale alespoň o určité zmírnění pokusu zakázat výrobu některých dnes běžných typů balení.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji, pane poslanče Bendo. Vystoupí pan poslanec Vymětal, připraví se paní poslankyně Talmanová.

 

Poslanec Karel Vymětal: Děkuji, pane místopředsedo. Dámy a pánové, nechtěl jsem vystupovat v obecné rozpravě, proto mi dovolte v podrobné rozpravě několik obecnějších vět, a potom skončím u pozměňovacích návrhů.

Když jsem si prostudoval usnesení výboru pro sociální politiku a zdravotnictví, to poslední, jeho variantu, tam mám pocit, jako by tento výbor neposlouchal předchozí rozpravy, byť jsme ve druhém čtení již počtvrté. Opět se tady objevil v § 8, kterému se budu věnovat, zákaz kouření v prostředcích veřejné hromadné dopravy, tudíž i železniční dopravy, a opět zřejmě podle tohoto návrhu budeme na hranicích strhávat nálepky v mezinárodních rychlících, a až bude rychlík opouštět naši republiku, zase je tam budeme lepit. Už o tom byla řeč, a jak je vidět, výbor neslyší. Opět jsou tam nástupiště, přístřešky, čekárny atd. Zajímalo by mě, proč už tam tedy výbor nedal, že nejenom nástupiště, ale i 9,5 cm kolem nástupiště se nesmí kouřit. Možná by to bylo přesnější.

V § 8 odst. 1 písm. a) dodal výbor ještě jednu doušku, kterou jsme tam zatím neměli, a to že se zakazuje kouřit při pobytu osob trvale větraných do prostor mimo budovu. Nedej bože, aby ty osoby byly větrané ještě zpátky do prostor budovy. To by to vypadalo!

Já si myslím, že se podařily výborné věci vtělit do návrhu zákona, a mně nezbývá nic jiného než v zásadě k tomuto novému tisku dát stejné pozměňovací návrhy, které už jsem dal v několika předchozích druhých čteních.

Dovolte mi odrecitovat ony pozměňovací návrhy.

Za prvé. V § 8 odst. 1 písm. a) text nově zní: a) na veřejných místech, kterými jsou uzavřené prostory přístupné veřejnosti, prostředky městské hromadné dopravy, veřejné silniční dopravy a letecké dopravy, veřejně přístupné prostory budov související s veřejnou dopravou, s výjimkou prostor ke kouření vyhrazených.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP