Neautorizováno !


 

(Jednání pokračovalo v 16.30 hodin.)

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Kolegyně a kolegové, zahajuji další část dnešního jednání Poslanecké sněmovny. Věřím, že to bude část tvůrčí, ve které zvládneme celou řadu důležitých bodů, které máme na programu našeho jednání.

 

V tuto chvíli zahajuji projednávání bodu číslo

 

33.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 231/2001 Sb.,
o provozování rozhlasového a televizního vysílání
a o změně dalších zákonů, ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 885/ - druhé čtení

 

Z pověření vlády tento návrh uvede paní ministryně Dana Bérová.

 

Ministryně informatiky ČR Dana Bérová: Vážený pane předsedající, dámy a pánové, aniž bych chtěla protahovat projednávání tohoto bodu, považuji za nutné zejména s ohledem na poněkud nestandardní délku projednávání této vládní novely v Poslanecké sněmovně, připomenout přece jen základní fakta k tisku 885.

Novela zákona č. 231/2001 Sb., o rozhlasovém a televizním vysílání, byla vládou a ministrem informatiky předložena na základě slibu, který vyslovil při projednávání Senátem vráceného zákona o elektronických komunikacích, nyní již zákona č. 127/2005 Sb., na plénu Poslanecké sněmovny. Tato novela se měla stát podkladem pro širokou diskusi, a také se stala, o nastavení nových pravidel pro přechod z analogového na digitální vysílání, respektive umožnit, a teď si dovolím citaci ze stenozáznamu z jednání Sněmovny ze dne 24. února 2005, kdy ministr Mlynář v prvním čtení k tomuto tisku řekl: "Naším úkolem je umožnit splatit dluh, který máme v tuto chvíli vůči komerčním televizím v oblasti digitalizace, respektive umožnit společně napříč politickým spektrem hledat politickou shodu na textaci, která umožní garanci pro komerční televize v oblasti digitalizace."

Pro upřesnění dodávám, že tento dluh vznikl tím, že Poslanecká sněmovna přijala k návrhu zákona o elektronických komunikacích pozměňovací návrh, kterým byla vypuštěna původní část návrhu zákona o elektronických komunikacích k digitálnímu vysílání a byla nahrazena tzv. ustanovením multiplexu veřejné služby v § 176.

Po prvním čtení, které, jak už jsem zmínila, proběhlo v únoru tohoto roku, byla novela přikázána k projednávání výboru pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu a ten se pokusil usnadnit nalezení konsensu přikázáním projednání tisku do podvýboru pro mediální legislativu. Po mnoha diskusích se členům tohoto podvýboru nepodařilo najít většinový názor, a proto se tisk vrátil k doprojednání ve výboru bez konkrétního doporučení. Přesto se však během projednávání podařilo zformovat dva komplexní pozměňovací návrhy, které se lišily v koncepčním přístupu.

Pan poslanec Pleva z ODS navrhuje licencování celých multiplexů, pan poslanec Skopal ve spolupráci s ministerstvem informatiky, kultury a ČTÚ licencování jednotlivých programových kanálů.

V zásadě jde o to, že přechod na digitální vysílání znamená, že se v kmitočtovém pásmu, kde jsou rozhlas a televize vysílány analogově, bude na kmitočtech, které nám budou přiděleny v Ženevě příštího roku, vysílat digitálně. Digitální vysílání, tedy tato nová technologie, umožňuje, aby se do tohoto kmitočtového pásma vešlo šest vysílacích sítí tzv. multiplexů, které postupně vznikají vypínáním analogového vysílání a postupným zvětšováním pokrytí digitálním vysíláním. Každý z multiplexů většinou dosahuje čtyři programové pozice, pokud bychom zachovali kvalitu PAL. Budeme tedy mít šest multiplexů a v nich asi dvacet čtyři programových pozic. V současné době je k dispozici první multiplex, tzv. multiplex A, který už může vysílat na více než sedmdesáti procentech území České republiky.

Pravděpodobně si ti, kteří nejsou do problematiky hluboce ponořeni, teď řeknou - v čem je vlastně problém? Rozhodneme jen o tom, zda licencovat celé multiplexy, nebo programové kanály, a je hotovo. Ale nic není tak jednoduché. Pro stávající televize jsou to investice do nových technologií, změna struktury reklamního trhu, větší konkurence, problematické překlápění vysílání, kombinace neúplného pokrytí a prozatímní minimální penetrace, problematika pořizování set-top-boxů občany, pro nové subjekty a žadatele o licence investice do technologií i do výroby programů.

Proto měli autoři pozměňovacích návrhů ambice pokusit se tyto související problémy vyřešit, například změnou licencování regionálních provozovatelů televize, vysíláním ve veřejném zájmu, tzv. must carry, překlopením vysílání stávajících komerčních televizí, možností odložení účinnosti tzv. multiplexu veřejné služby, vyřešením otázky probíhajícího licenčního řízení při Radě pro rozhlasové a televizní vysílání bez dopadů na žadatele o licenci a umožnění jejich okamžitého přihlášení do řízení nového, nebo nějaký jiný postup.

Pro další projednávání ve Sněmovně bylo na výboru 1. června rozhodnuto, že za základ bude vzata novela pana poslance Skopala. Ministerstvo informatiky, Ministerstvo kultury a Český telekomunikační úřad vypracovaly pozměňovací návrhy k tomuto návrhu pana poslance Skopala.

Ráda bych poděkovala jak panu poslanci Skopalovi a jeho spolupracovníkům, kteří po prostudování textu ministerstev informatiky, kultury a ČTÚ, vedeni snahou o nalezení co nejširšího konsensu, odborné shody, nastartovali proces, který vedl k vytvoření textu, který dnes máte před sebou jako usnesení výboru pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu č. 284, tedy sněmovní tisk 885/1. Tento text je výsledkem křehké shody jeho předkladatele a zainteresovaných ministerstev.

Na závěr chci zdůraznit, že jsme samozřejmě nadále připraveni hledat lepší řešení, než která jsou vám nyní nabízena, a nebráníme se žádné spolupráci. Přesto je však na místě dodat, že se blíží okamžik, kdy před členy Sněmovny bude stát zásadní rozhodnutí, zda podpořit byť (?) současně existující řešení, a tím posunout digitalizaci v České republice o kus dopředu, nebo nepřijetím žádného řešení, respektive jeho odložením tento proces i nadále blokovat. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji, paní ministryně. Návrh jsme v prvém čtení, jak již bylo zmíněno, přikázali k projednání výboru pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu. Jeho usnesení bylo rozdáno jako sněmovní tisk 885/1. Prosím, aby se slova ujal zpravodaj tohoto výboru kolega Petr Pleva.

 

Poslanec Petr Pleva: Vážený pane předsedající, dámy a pánové, nebudu vás dlouho zdržovat. Výbor pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu po velmi důkladném projednání vytvořil tisk 885/1, k jehož úrovni se nebudu vyjadřovat, a nechám si své závěrečné vyjádření až po podrobné rozpravě, a prosím všechny, aby také zkrátili vystoupení v obecné rozpravě. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji vám, pane poslanče, za vaši zpravodajskou zprávu.

Otevírám obecnou rozpravu, do které v tuto chvíli mám jednu přihlášku písemnou, a to paní kolegyně Táni Fischerové. Dále se hlásí pan kolega Skopal a registruji další přihlášky.

Paní kolegyně Fischerová.

 

Poslankyně Taťána Fischerová: Děkuji, pane předsedající. Vážená vládo, kolegyně, kolegové, zákon o rozhlasovém a televizním vysílání, který by měl na dlouhá léta dopředu určit pravidla pro provozování vysílání v éře digitalizace, je stižen jakousi zvláštní chorobou, proměňuje se pod rukama a stále amébovitě mění svou podobu i rozsah. Byla zde jistá naděje, že se ve výboru pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu pokusíme tuto nemoc zbrzdit, ale nejsem si jista, zda se nám to povedlo. Tempo předkládání různých komplexních pozměňovacích návrhů se podobalo smršti, ve které je těžké zachytit všechny detaily a jejich dopady.

Komplexní pozměňovací návrh, který vám předkládá usnesení výboru pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu číslo 885/1, byl přijat při absenci jakékoliv diskuse o obsahu návrhu a navíc byl výboru předložen až po ukončení obecné rozpravy. Neměla jsem se tedy možnost se autorů dotázat na smysl některých předkládaných bodů ani vysvětlit svoje výhrady k nim. Dovolte mi tedy, abych to stručně udělala teď.

Nejdříve mi dovolte, abych okomentovala dva novelizační body, které v nočním hlasování ve výboru nebyly schváleny, což je dobře, ale pro případ, že by byly znovu v podrobné rozpravě předloženy, ráda bych vysvětlila jejich problematičnost.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP