Neautorizováno !


 

(17.30 hodin)
(pokračuje Langer)

Stejně tak tato výhrada platí vůči panu předsedovi vlády Paroubkovi. Nicméně jeho výrok, kterým končil své vystoupení, mě nepřekvapil a jen zapadl do řady dalších výroků pana Paroubka typu: "jsou na hranici politické pornografie" - o pořadech České televize Bez obalu a o pořadu Budování státu; "tu a tam se stane, že někam pospíchám, pracuji ve prospěch občanů této země, to není zhovadilá potřeba, že bych byl nějaký kapitalista, který potřebuje zvýšit svůj finanční profit" - na otázku novinářů, proč pan premiér ve svém úředním autě nerespektuje dopravní předpisy. Zapadlo to do výroku, který uvedl 18. srpna t. r. pro Lidové noviny, že Lidové noviny jsou dnes suverénně nejreakčnějším periodikem v České republice. Zapadlo to do podle mého názoru série dalších hloupých výroků pana Paroubka, kdy komentoval tragickou událost řeckého letadla a tvrdil nesmysly. Nicméně platí, že tento výrok zcela zapadá do jeho prohlášení pro interview pro BBC: "Já přece musím jako předseda vlády mít názor na všecko."

V každém případě lze konstatovat, že z oněch dvanácti vystupujících vyplývá naprosto shodný a totožný přístup k tomuto problému od poslanců vystupujících z řad České strany sociálně demokratické a poslanců Komunistické strany Čech a Moravy.

V podrobné rozpravě zazněly tři návrhy, o kterých si myslím, že můžeme hlasovat, neboť je považuji všechny za hlasovatelné, a doporučuji hlasovat v pořadí jakém byly předneseny.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Ano. Ještě před hlasováním o slovo požádal předseda vlády. Takže hovořit bude předseda vlády Jiří Paroubek.

 

Předseda vlády ČR Jiří Paroubek: Já bych jenom pro vaši informaci, snad proto, abyste sledovali trošku více vystoupení vašeho předsedy strany. Já jsem uvedl v závěru svého vystoupení, že použiji slov předsedy vaší strany: Byla to prasárna. To jsou slova předsedy vaší strany.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Já jsem si toho, pane předsedo vlády Paroubku, všiml, a proto jsem citoval výhradně a pouze vaše slova.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Přátelé, já nepochybuji o tom, že zpravodaj k tomuto bodu, pan místopředseda Sněmovny Langer, zná jednací řád stejně tak dobře jako já, takže ví, že se pohybuje na samotné hraně, nebo možná za hranou svých zpravodajských povinností v tuto chvíli. Nicméně jako místopředseda Sněmovny samozřejmě může vystoupit stejně jako kterýkoli člen vlády nebo jinak privilegovaný funkcionář Sněmovny včetně předsedů klubů kdykoli, takže je obtížné mu do jeho řeči vstupovat. To jen na vysvětlení těm, kteří na mne posunky vymáhají nějaký zásah. Zásah se nekoná a konat nebude, pokud bude zpravodajem pan místopředseda Langer.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji, pane místopředsedo, já bych parafrázoval slova pan předsedy Paroubka "já přece musím jako předseda vlády mít názor na všechno" - já jako místopředseda Poslanecké sněmovny ze zákona mohu vystupovat, kdy se mi zlíbí, a dostanu slovo.

První návrh usnesení zní - pokud ho mohu přednést, přednesl ho pan kolega Maršíček: "Poslanecká sněmovna žádá vládu, aby posoudila současný platný právní rámec pro uspořádání akcí typu CzechTek a v případě, že je nedostatečný, urychleně předložila Poslanecké sněmovně potřebné novely zákonů na následující schůzi."

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Ano. Dámy a pánové, zdá se, že mohu zahájit hlasování. Činím tak, je to hlasování pořadové číslo 36. Kdo souhlasí s návrhem pana poslance Maršíčka, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko. Kdo je proti? Děkuji.

Hlasování skončilo. Hlasovalo 177 poslanců, 54 pro, 8 proti. Návrh nebyl přijat.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Další návrh předložil pan kolega Karásek, a to dvoubodový s tím, že první bod zní: "Poslanecká sněmovna žádá vládu o přepracování komplexní zprávy vlády o příčinách, průběhu a důsledcích událostí kolem CzechTeku tak, aby v ní byly zahrnuty všechny shromážděné důkazy a připomínky."

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Zahájil jsem hlasování s pořadových číslem 37. Kdo je pro, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko. Kdo je proti? Děkuji.

Hlasování skončilo. Hlasovalo 179 poslanců, 57 pro, 60 proti. Ani tento návrh nebyl přijat.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Další část návrhu pana kolegy Karáska je návrh na zřízení dočasné komise. Nejsem si jen jist, jak ji máme formulovat, neboť Poslanecká sněmovna může svým usnesením zřídit dočasnou komisi typu komise pro otázky ústavy, jen si nejsem jist, jestli toto můžeme odhlasovat v tomto bodu.

Domníval bych se tedy spíš, že jde o návrh na zařazení nového bodu, a to zřízení dočasné komise při Poslanecké sněmovně, která objasní právní povahu zásahu policie na CzechTeku a zpracuje vlastní zprávu.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Ano, nicméně o návrzích na zařazení bodů lze hlasovat v určitém časovém termínu po zahájení schůze. Ten termín je nenávratně pryč, alespoň pro dnešek, bude zase zítra od 9.00 do 9.30.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Potom to můžeme, pane místopředsedo, formulovat takto: Poslanecká sněmovna souhlasí se zřízením dočasné komise při Poslanecké sněmovně, která objasní právní povahu …

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Ano, a pak by následovalo to, co je nezbytné, to znamená ustavení té komise atd. Ano? (Ano.)

Pokud pan poslanec Karásek souhlasí s tím, co jsem přednesl - je tomu tak- pak to je hlasovatelné.

 

Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 38. Kdo souhlasí s touto částí usnesení, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko. Děkuji. Kdo je proti? Děkuji.

Hlasování skončilo. Hlasovalo 180 poslanců, 49 bylo pro, 62 proti, takže tento návrh nebyl přijat.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: A poslední návrh předložil pan kolega Mládek - má také dva body.

První: "Poslanecká sněmovna podporuje veškerou činnost Policie České republiky směřující k ochraně zdraví a práv občanů, a to včetně práv vlastnických."

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 39. Kdo souhlasí s tímto usnesením, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko. Děkuji. Kdo je proti? Děkuji.

Hlasování skončilo. Hlasovalo 179 poslanců, 57 souhlasí s návrhem na usnesení pana poslance Mládka, 8 je proti, takže tento návrh nebyl přijat.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: A ten druhý bod byl formulován tak, že předpokládal přijetí prvního, takže máme-li hlasovat o tom současně, tak to musíme přeformulovat, obojí najednou. (Poslanec Mládek naznačuje, že předpokládal hlasování o obou částech najednou.) - Měl jste mi dát pokyn, pane kolego, že žádáte hlasování o obou částech usnesení.

Nicméně druhá část zní: "Při dalších akcích Poslanecká sněmovna očekává od Policie České republiky větší profesionalitu." (Veselost v sále.)

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Tak, pane zpravodaji, jste toho názoru, že lze dát o tomto návrhu hlasovat samostatně?

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Já se domnívám, že to mohu přeformulovat následujícím způsobem: "Poslanecká sněmovna očekává při dalších akcích od Policie České republiky větší profesionalitu." (Veselost v sále.)

***




Přihlásit/registrovat se do ISP