Pátek 15. února 2008

 

(Jednání pokračovalo v 17.47 hodin.)

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Vážené paní senátorky, vážené paní poslankyně, vážení páni senátoři, vážení páni poslanci, vážení členové vlády, milí hosté, zahajuji přerušené jednání. Seznámím vás s výsledkem třetího kola veřejné volby prezidenta republiky.

 

Zápis o veřejné volbě prezidenta republiky, druhá volba, třetí kolo.

Hlasování se zúčastnilo 279 poslanců a senátorů.

Pro kandidáta Václava Klause pro 141. (Bouřlivý potlesk poslanců ODS, kteří vstávají. Prezident přebírá květiny a přijímá gratulace.) Proti hlasovalo 122.

 

Pro kandidáta Jana Švejnara hlasovalo pro 111, proti 119. (Všichni přítomní poslanci vstávají a tleskají. Oba kandidáti si podávají ruku.)

 

Ve třetím kole druhé volby byl prezidentem zvolen pan Václav Klaus. (Dlouhotrvající mohutný potlesk zprava.)

 

Vážený pane prezidente Klausi, s potěšením vám mohu oznámit, že vás Parlament zvolil prezidentem České republiky. V souladu s ústavou vaše pětileté volební období započne dnem složení slibu na 3. společné schůzi obou komor Parlamentu.

Dovolte mi, abych vám blahopřál jménem obou komor Parlamentu i jménem svým ke zvolení hlavou státu a abych vám popřál životní pohodu, optimismus a mnoho úspěchů ve vaší práci pro Českou republiku.

 

O slovo se přihlásil nově zvolený prezident republiky pan Václav Klaus. Prosím, pane prezidente, máte slovo.

 

Prezident ČR Václav Klaus Dámy a pánové, vážené poslankyně, senátorky, poslanci, senátoři, nejdříve bych vám chtěl opravdu poděkovat za důvěru, kterou jste mi tímto vyslovili, za vaše hlasy a chtěl bych vám slíbit, že tuto vaši důvěru opravdu nezklamu. Velmi oceňuji i dnešní velmi důstojný průběh této prezidentské volby. Myslím, že jsme se všichni trochu poučili z minulého týdne, a doufám, že to bude určitým závdavkem do budoucna.

***


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP