(14.40 hodin)

Předsedající Lubomír Zaorálek: Děkuji panu poslanci Kasalovi. (Poslanci usedají.)

Pro úplnost se vás, vážení kolegové, táži, zda všichni přítomní složili slib. Pokud se nikdo nehlásí, mohu konstatovat, že poslanecký slib bez výhrad složili všichni přítomní poslanci. Tento bod můžeme opustit.

 

Tím dalším je

 

3.
Informace o ustavení volební komise Poslanecké sněmovny a o volbě jejích funkcionářů

 

Seznam členů volební komise podle jejich členství v poslaneckých klubech vám byl také rozdán na lavice. Nyní bych požádal zvoleného předsedu volební komise pana poslance Petra Tluchoře, aby nám představil členy. Je prosím, aby při čtení svého jména povstali. Pak nás předseda volební komise bude informovat o výsledku prvního jednání komise.

Prosím, pane předsedo, ujměte se slova.

 

Poslanec Petr Tluchoř: Vážený pane předsedající, vážená vládo, dámy a pánové, v souladu s bodem 2 a 3 článku 1 volebního řádu Poslanecké sněmovny se dne 26. června 2006 sešla skupina poslanců delegovaná poslaneckými kluby na základě parity a pod vedením poslance Jana Kasala ustavila z návrhů poslaneckých klubů volební komisi podle zásady poměrného zastoupení v počtu 12 členů.

Jedná se o následující poslance: paní poslankyně Bohdalová Vlasta z ČSSD, paní poslankyně Čurdová Anna z ČSSD, pan poslanec Dimitrov Kosta z ČSSD, pan poslanec Doktor Michal z ODS, pan poslanec Hanuš Jiří z KDU-ČSL, pan poslanec Hojda Pavel z KSČM, pan poslanec Raninec Juraj z ODS, pan poslanec Skopal Ladislav z ČSSD, pan poslanec Šmíd Milan z ODS, pan poslanec Petr Tluchoř z ODS, pan poslanec Vidím Jan z ODS a pan poslanec Wolf Petr z ČSSD.

Dnes, 27. června, se konala ustavující schůze volební komise, která zvolila předsedou volební komise poslance Petra Tluchoře, místopředsedou volební komise paní poslankyni Vlastu Bohdalovou a ověřovateli volební komise paní poslankyni Annu Čurdovou a pana poslance Juraje Ranince.

Dovolte mi říci ještě několik slov k ustavení volební komise. Podle § 24 jednacího řádu Poslanecká sněmovna na ustavující schůzi bere na vědomí ustavení volební komise pro volby konané na ustavující schůzi Poslanecké sněmovny. Striktním výkladem tohoto ustanovení by Poslanecká sněmovna na své druhé schůzi ustavovala volební komisi znovu. Při použití ustanovení § 116 odstavec 2 jednacího řádu a článku 1 bod 7 volebního řádu je možné již na ustavující schůzi Poslanecké sněmovny vzít na vědomí ustanovení volební komise pro volby konané Poslaneckou sněmovnou a pro nominace vyžadující souhlas Poslanecké sněmovny pro celé čtyřleté volební období. Tento způsob ustanovení volební komise byl zvolen i v předchozích volebních obdobích a osvědčil se.

Proto bych chtěl požádat Poslaneckou sněmovnu, aby vzala na vědomí ustanovení volební komise Poslanecké sněmovny, a to pro celé páté volební období. Děkuji.

 

Předsedající Lubomír Zaorálek: Děkuji také, pane předsedo. Jen ještě zopakuji, co vlastně pan předseda zmínil: Podle onoho § 116 odstavec 2 Sněmovna skutečně bere ustanovení volební komise na vědomí a v rozpravě už nelze navrhovat žádné další členy.

Ještě vám přednesu návrh usnesení: Poslanecká sněmovna bere na vědomí ustanovení volební komise Poslanecké sněmovny, a to pro volby konané na ustavující schůzi Sněmovny a pro volby konané Poslaneckou sněmovnou a pro nominace vyžadující souhlas Poslanecké sněmovny v 5. volebním období, v tomto složení. Ještě jednou to přečtu: Bohdalová Vlasta, ČSSD, Čurdová Anna, ČSSD, Dimitrov Kosta, ČSSD, Michal Doktor, ODS, Jiří Hanuš, KDU-ČSL, Pavel Hojda, KSČM, Juraj Raninec, ODS, Ladislav Skopal, ČSSD, Milan Šmíd, ODS, Petr Tluchoř, ODS, Jan Vidím, ODS, Petr Wolf, ČSSD.

Nyní zahajuji rozpravu. Protože se dosud neznáme, požádal bych vás, abyste před svým vystoupením u řečnického pultu sdělili své jméno.

Ptám se, jestli si někdo přeje vystoupit k informaci předsedy volební komise a k návrhu usnesení. V této chvíli je rozprava otevřena. Pokud se nikdo nehlásí, rozpravu ukončím.

Přistoupíme k prvnímu hlasování na této schůzi. Poprosím vás, abyste se všichni přihlásili identifikačními kartami. Pan poslanec Evžen Snítilý mi jako první nahlásil náhradní kartu číslo 23. Doufám, že ostatní své karty neztratili. Prosím, přihlaste se. Doufám, že se to všem podařilo.

 

Budeme hlasovat o tom, kdo souhlasí s předneseným návrhem usnesení, který jsem přečetl včetně jmen.

Zahajuji hlasování. Kdo je pro, stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Toto hlasování má pořadové číslo 1. Přítomno je 198 poslanců, pro hlasovalo 196, proti žádný. Výborně. Konstatuji, že návrh usnesení byl schválen.

 

Před sebou máme bod

 

4.
Návrh na stanovení počtu členů mandátového a imunitního výboru

 

Poslanecká sněmovna podle § 24 zákona o jednacím řádu jako první zřizuje právě mandátový a imunitní výbor, který má mimo jiné také povinnost přezkoumat, zda jednotliví poslanci byli platně zvoleni. Podle § 115 odstavec 2 se výbory Poslanecké sněmovny ustavují podle zásady poměrného zastoupení. Z jednání poslaneckých klubů vzešel návrh, aby mandátový a imunitní výbor měl 12 členů.

Opět zahajuji rozpravu k tomuto bodu. Jestli se do ní někdo hlásí, tak prosím. Pokud ne, rozpravu končím. Budeme opět hlasovat.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP