(12.10 hodin)

Poslanec Miroslav Kalousek: Děkuji za slovo, pane předsedající. Vážení členové vlády, kolegyně a kolegové, už podruhé ve dvou dnech intenzivně mě napadá přísloví o voze a o koze. Začátkem týdne předsedové koaličních stran zaslali koaliční smlouvu předsedovi vlády s žádostí o jednání. Dostali jsme jasný vzkaz, že jednat míní pouze o orgánech sněmovny. Z jednání tedy sešlo. Dnes v tuto chvíli projednáváme bod volba předsedy Poslanecké sněmovny, a hle! - pan předseda vlády komentuje velmi podrobně koaliční smlouvu.

Nechci rozebírat jeho poměrně neobjektivní a účelový komentář. Chci pouze konstatovat, že projednávaným bodem je volba předsedy Poslanecké sněmovny. Vás, pane předsedající, snažně žádám, abyste zakročil vždy, když kdokoli bude jednat k jinému než projednávanému bodu. Jednací řád platí pro všechny.

Děkuji za pozornost. (Potlesk.)

 

Předsedající Lubomír Zaorálek: Písemných přihlášek přibylo. Přečtu, že se přihlásil také pan poslanec Martin Bursík a Vojtěch Filip.

Jak jsem avizoval, jako první přihlášený je pan poslanec Zdeněk Jičínský. Připraví se pan poslanec David Rath.

 

Poslanec Zdeněk Jičínský: Vážený pane předsedající, vážené kolegyně, vážení kolegové, chci říci, že jménem poslaneckého klubu sociální demokracie kandidatura paní Miroslavy Němcové na funkci předsedkyně Sněmovny je z hlediska poslaneckého klubu sociální demokracie nevhodná a sociální demokraté ji podporovat nebudou. K tomu bližší vysvětlení.

Ještě nikdy v polistopadové historii se nestalo to, že by všechny nejvyšší ústavní funkce obsadila jedna strana. Samozřejmě ústavní pravidla, jak jsou obsažena v psaných dokumentech, toto nevylučují, protože v ústavních pravidlech se přímo o stranách nemluví. Ale jsou také jisté zvyklosti nebo něco, co patří k hodnotám pluralitní demokracie. A zdá se mi, že chování ODS a těch dvou stran, které se s ní spojily a uzavřely koaliční smlouvu, hodnoty pluralitní demokracie nerespektuje. Nepovažuji to za dobré znamení a onu skutečnost, kterou jsem zde uvedl, považuji za signál, že by tyto hodnoty pluralitní demokracie mohly být ohroženy. To je první poznámka.

Bývá běžné v parlamentech, že ten, kdo je předsedou parlamentu, jakmile je zvolen, dokonce přestává hlasovat, protože jeho rolí je především působit jako činitel, který zabezpečuje kooperativní a konsensuální činnost parlamentu. U nás tomu sice tak není, ale přesto člověk, který je volen do této funkce, musí mít schopnost tuto elementární náležitost spojenou s funkcí předsedy zabezpečovat. Obávám se, že paní kolegyně Němcová tyto kvality nemá. (Protesty formou bouchání do lavic.)

Poslanci sociální demokracie, kteří tu byli v minulém období, nezapomněli na její způsob, jak interpelovala tehdejšího předsedu vlády Grosse i potom předsedu vlády Paroubka. I tento způsob o něčem vypovídal. Ale prosím, to bylo v minulosti, teď jsme v novém volebním období, jsme tu nově zvoleni, náš mandát začíná od voleb. A i tato Sněmovna začíná, jak se říká, od začátku.

Ale paní poslankyně Němcová byla jediná, pokud je mi známo, z vedoucích činitelů ODS, která vyjádřila pochopení pro politické demonstrace organizované nevím kým na Václavském náměstí proti řádně ústavně fungující vládě a jejímu předsedovi a proti druhé nejsilnější straně. Jestliže po volbách, ve kterých - a dávejte pozor, co řeknu - český lid, a to je nejvyšší ústavní kategorie, rozhodl, někdo považuje za možné takovéto formy politické aktivity, které znevažují základní právo občana volit, považuji za možné pro to mít pochopení, já to beru na vědomí, ale nemám pochopení pro to, že takovýto člověk chce kandidovat na funkci předsedy Poslanecké sněmovny. To je další důvod, pro který poslanecký klub sociální demokracie nepovažuje kandidaturu paní poslankyně Němcové za vhodnou.

Dále vyslovuji podiv i jménem poslaneckého klubu, že paní poslankyně vůbec nepovažovala za vhodné navštívit náš klub a vysvětlit nám své pojetí role předsedy a požádat o důvěru. Takže i tento důvod mě vede k tomu, abych zdůraznil ono záporné stanovisko, které jsem tu formuloval.

Tolik pokud jde o stanovisko poslaneckého klubu.

Nyní mi dovolte říci ještě několik slov - nechci říci osobních, protože jsem tu jako poslanec, čili má stanoviska nejsou jenom osobní, jsou to politická stanoviska, ale jsou to stanoviska moje, aby bylo jasné.

Poslanci, kteří tu byli v minulém období, dobře vědí, že jsem nejednou upozorňoval na to, že se tu používá zbytečně silných slov, že naše parlamentní kultura hrubne, pokud slovo parlamentní kultura je na místě vůbec. A upozorňoval jsem na to, že málo dbáme, jak naše chování tady působí na veřejnost. Není to jenom vlivem médií, že poslanci patří k velmi málo respektovaným kategoriím profesí, že jim patří na žebříčku dosti nečestná jedna z dolních příček. Ale staráme se o to i sami tím, jak se chováme.

Václav Havel, někdejší prezident, často mluvil o tom, že politika je divadlo. Samozřejmě, politika má tuto svou stránku. Ale pokud toto divadlo hrajeme, potom se máme snažit o to, aby to bylo divadlo profesionální. Ne velmi podivná vesnická šmíra. A tak to bohužel často vypadalo.

Ptám se kolegů, zejména z chystané vládní koalice, jakou hodnotu přikládají základním ústavním principům, když hovoří o tom - a bohužel musím to vztáhnout i na pana prezidenta republiky, který v této věci v rozporu se svým slibem, že bude prezidentem všech občanů, se nechová nadstranicky a nestranicky a zapomíná i na to, co svého času i prosazoval - a kolegové z ODS to dobře vědí - že oproti Václavu Havlovi kladl důraz na standardní principy, standardní pravidla fungování parlamentní demokracie. Jak to, že pan poslanec Topolánek jako predestinovaný předseda vlády řekne, že když první pokus nevyjde, že druhý pokus povede opět on, i třetí pokus bude opět v jeho rukou? Když v návrhu ústavy - a bylo to na základě požadavku ODS, předpokládám, že pan poslanec Langer mi to nepopře, protože on to byl, který na můj návrh, který vyzníval obecně, požadoval, aby v návrhu změny ústavy bylo výslovně řečeno, že v prvním kole po volbách bude pověřen představitel nejsilnější strany, neuspěje-li, bude to představitel druhé nejsilnější strany. Jak to, že se na to tak zapomnělo? Co se změnilo od té doby? Změnila se samozřejmě politická situace. Ale ústavní pravidla jsou proto, aby fungovala stále stabilně, bez ohledu na to, jaká momentální politická situace je, protože tato politická situace se má odehrávat v rámci stabilních pravidel ústavního demokratického státu.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP