(12.40 hodin)

Předsedající Lubomír Zaorálek: Nyní má slovo pan poslanec Vlastimil Tlustý. Pak tu mám ještě čtyři písemné přihlášky.

 

Poslanec Vlastimil Tlustý: Vážený pane předsedající, vážený pane premiére, vážená vládo, dámy a pánové, dovolte mi v roli předsedy poslaneckého klubu Občanské demokratické strany zareagovat alespoň na část projevů mých předřečníků, pana kolegy Jičínského a pana ministra Ratha, přičemž část jejich projevů považuji za část, na kterou v tuto chvíli reakce v kulturním prostředí Poslanecké sněmovny není možná.

Jádrem vystoupení pana kolegy Jičínského bylo moralizování a vznášení výhrad vůči postupu Občanské demokratické strany po těchto volbách a konstatování, že politická kultura v této Sněmovně hrubne.

Ano, pane kolego, vystoupení nejenom vaše, ale zejména vystoupení pana ministra Ratha dokázalo, že vaše obava je na místě a že v Poslanecké sněmovně jsou používány termíny, které sem nepatří. Jeden takový termín jste uvedl vy sám, a to byl termín "vesnická šmíra". Další termín je z úst pana ministra Ratha, a to je o kradení rohlíků v samoobsluze, a to v souvislosti s kandidátkou Občanské demokratické strany na post předsedy Poslanecké sněmovny. Přinejmenším to druhé je hrubá urážka, která se neopírá o věcnou podstatu citované záležitosti, jízdy syna paní kolegyně služebním automobilem, protože to není ani trestný čin, ani přestupek, a pokud je mi známo, paní kolegyně se za to veřejnosti omluvila, na rozdíl od vás. Myslím tím na rozdíl od vás za vaše vystoupení, za vaše činy, které jste předváděl na české politické scéně.

Zpět k podstatě námitek, které tu řekl pan kolega Jičínský. První zněla, že ODS nemá právo navrhovat kandidáta na funkci předsedy Poslanecké sněmovny, a to proto, že vysokých ústavních činitelů - když to řeknu volně - už má dost.

Vážený pane kolego, to je rozhodnutí demokratických voleb, že v demokratických volbách v senátorských okrscích uspěli kandidáti Občanské demokratické strany, že získali v Senátu příslušnou většinu, a proto zvolili za předsedu Senátu svého kandidáta. To byla demokratická volba, kterou naši předchůdci v roce 2003, opět v tajných a demokratických volbách, zvolili kandidáta Občanské demokratické strany na funkci prezidenta republiky, a stal se jím pan prezident Václav Klaus. To jsou výsledky demokratických voleb a v tomto smyslu vaše poznámky považuji za útok na podstatu demokracie, protože pokud tak občané v demokratických volbách rozhodnou, i vy, pane kolego Jičínský, to musíte respektovat jako výsledek voleb. A stejně tak musíte respektovat, že 150 tisíc zcela konkrétních lidí dalo přednost v posledních volbách kandidátům Občanské demokratické strany před kandidáty sociální demokracie. Nevím, v čem v tomto může být jakákoliv polemika. Že se vám to nelíbí, ano, to je legitimní, ale zpochybňovat to v demokratickém systému prostě není na místě a nemůžete to dělat ani vy.

Za druhé, že tradičně bylo respektováno, že druhá nejsilnější politická strana tady v Poslanecké sněmovně nominovala po dohodě politických stran svého kandidáta na předsedu Sněmovny - v dnešní situaci by to byl kandidát sociální demokracie - a ten byl po dohodě politických stran zvolen.

Ano, to je pravda. To se stalo v roce 1996, kdy byl zvolen předsedou Poslanecké sněmovny Miloš Zeman, stalo se to v roce 1998, kdy byl zvolen předsedou Poslanecké sněmovny Václav Klaus. Ale tomuto zvolení předcházel moment, který dnes není splněn. Miloš Zeman respektoval, že volby v roce 1996 vyhrála Občanská demokratická strana, a respektoval, že premiérem této vlády má být předseda této vítězné strany, došlo k dohodě, došlo k ustavení vlády. Tehdejší sociální demokracie tato fakta respektovala a umožnila vznik vlády vedené vítězem voleb. Po tomto uznání a po tomto respektování byl zvolen Miloš Zeman předsedou Poslanecké sněmovny. V roce 1998 se stalo přesně totéž, akorát symetricky obráceně. Tehdy to byla Občanská demokratická strana, která respektovala, že je to sociální demokracie, která vyhrála volby, že je to Miloš Zeman, který má sestavit vládu, a po vyjádření tohoto respektu byl naopak Václav Klaus zvolen předsedou Poslanecké sněmovny.

Dnešní situace, vážený pane kolego, dámy a pánové, je ale zásadně odlišná. Sociální demokracie do dnešního dne, to je měsíc po volbách, neuznala vítěze voleb a jeho právo na sestavení vlády, jediným slovem se nezmínila, že umožní vznik vlády Mirka Topolánka. Protože kdyby tak učinila, dnes by probíhala volba kandidáta sociální demokracie na post předsedy Poslanecké sněmovny. Protože to, co se stalo dvakrát, je pro nás - a stalo se to úspěšně - jasným důkazem toho, že se to může stát potřetí. My jsme to opakovaně nabízeli a opakovaně nabízíme: Vážený pane premiére, jestli vy teď tady prohlásíte, že respektujete vítěze voleb a respektujete právo Mirka Topolánka, aby vedl novou vládu, a že sociální demokracie umožní vznik této vlády, jinými slovy umožní, aby byla vyslovena důvěra této vládě, nominujte svého kandidáta, Občanská demokratická strana svého kandidáta stáhne a konsensuálně bude zvolen. To se ale do tohoto okamžiku nestalo. (Potlesk.)

Třetí námitka se týkala osoby paní kolegyně Němcové. Já k tomu říkám jediné. Já se tady zásadně ohrazuji proti urážkám pana kolegy Jičínského, proti urážkám pana ministra Ratha. Myslím si, že v normální společnosti by zbytek Poslanecké sněmovny odešel na protest proti tomuto hulvátství, které tady tito pánové předvádějí. Jenom zhrublá česká Poslanecká sněmovna toto toleruje a jednáme dále. Já žádám tyto pány, aby se veřejně paní kolegyni Němcové omluvili, protože já tento postup považuji za nepřístojný, a tady hovořím sám za sebe, nikoliv jako předseda poslaneckého klubu ODS.

Čtvrtá výhrada pana kolegy Jičínského: Jak je to možné, že prezident republiky Václav Klaus oznamuje, že ve druhé případné nominaci nepověří sestavením vlády předsedu sociální demokracie pana Jiřího Paroubka?

I tady je odpověď snadná k nalezení v historii. Vy už si nepamatujete, že první pověření k sestavení vlády dostal zástupce sociální demokracie, tehdejší její předseda a pozdější premiér pan kolega Špidla? Že druhé pověření právě z rukou prezidenta republiky Václava Klause dostal předseda téže sociální demokracie Stanislav Gross, pozdější premiér? A vy si opravdu nepamatujete, že loni v dubnu byl potřetí týmž prezidentem Klausem nominován k sestavení vlády opět hlavní představitel sociální demokracie, nynější předseda Jiří Paroubek? No, pokud si to pamatujete, tak se nemůžete podivovat nad tím, že ve dvou pokusech, které v tomto funkčním období má v rukou prezident republiky, nemůže nominovat nikoho jiného než dvakrát představitele téže vítězné politické strany, a tou je v těchto volbách, dámy a pánové, Občanská demokratická strana. Prezident republiky se chová zcela systematicky, nestranicky a předvídatelně. Vy jenom chcete zapomenout na to, co se odehrávalo v nedávné minulosti.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP