(16.40 hodin)

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu Milanu Urbanovi, ale už ne za dodržení času pro faktickou poznámku.

Nyní s faktickou pan poslanec Zdeněk Škromach, pan poslanec Rath, pak místopředseda vlády Nečas, poté s řádnou přihláškou pan kolega Zaorálek. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Zdeněk Škromach: Vážený pane předsedající, mně jménem neznámý poslanec, který vystoupil před Milanem Urbanem, mě osobně urazil a myslím si, že urazil všechny poslance klubu sociální demokracie.

Kdo, pane poslanče - prostřednictvím řídícího bych mu chtěl vzkázat - kdo tady koho špicluje? Jak vy, pane poslanče, víte, jak který poslanec v této Sněmovně hlasoval? Jestliže to nevíte, tak to netvrďte! Jestli to tvrdíte, pak to dokažte. Volby v této Sněmovně, které vy jste kritizoval, byly tajné. Jestliže vy máte informace o tom, jak který poslanec v tajných volbách hlasoval, pak to jsou ty metody, které tady začínáte zavádět a které tady začínají vytvářet atmosféru toho, že je možné špiclovat poslance, že je možné špiclovat ústavní činitele. Já osobně - a myslím, že každý poslanec v této Sněmovně, alespoň v poslaneckém klubu sociální demokracie, hlasuje podle svého svědomí a podle svého rozhodnutí. Kandidáti, kteří byli navrženi, určitě by z mé strany získali důvěru, ani kdyby se hlasovalo veřejně.

Pane poslanče, dokažte svá tvrzení, anebo zvažte otázku, jestli v této Sněmovně můžete beztrestně pronášet soudy, které urážejí zde přítomné poslance!

Myslím, že bychom měli skutečně směřovat k nějakému závěru, protože diskuse už se rozplizla do urážek a nadávek. Pan poslanec tady přednáší své nesmysly, pokud je ovšem nemá potvrzeny tím, že má tady systém, jak může špiclovat to, jak poslanci hlasují. Já bych byl rád, kdyby se nám pan poslanec za své výroky omluvil. (Potlesk z řad ČSSD.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji za dodržení času poslanci Zdeňku Škromachovi. S faktickou pan poslanec David Rath, poté pan místopředseda vlády Petr Nečas.

 

Poslanec David Rath: Pane předsedající, dámy a pánové, já bych skutečně také sdílel v něčem obavy pana poslance Schwippela. Víte, když předseda vlády se inspiruje nocí dlouhých nožů, vzápětí jedna z jeho nejbližších osob vlastně se označí, aspoň tak jsem to pochopil, jako reinkarnace nacistického zločince Martina Bormanna a svého šéfa přirovná k tehdejšímu šéfovi Martina Bormanna - já bych se chtěl zeptat, a teď vidím čistky, jak jsem říkal, v tajných službách, teď likvidaci nepohodlných policistů, kteří se nebáli vyšetřovat některé věci, a jednoznačně se to dotýkalo i současného ministra vnitra pana Langera, a za to, že se nebáli, byli nyní zlikvidováni tímto člověkem. V této souvislosti bych se chtěl zeptat pana ministra vnitra, jak, kým se inspiruje on. Jistou hubenou černovlasou osobou, také blízkou těmto pánům? Tedy myslím Martinovi Bormannovi. Ta černá uniforma, ta by byla varující. (Výkřiky: Fuj!)

Dámy a pánové, já skutečně - tady ODS vykřikuje fuj. Ale kdo používá slova, že udělá noc dlouhých nožů, kdo se považuje za Martina Bormanna? Kdo likviduje nyní nepohodlné policisty v čele policie?

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: To byla faktická poznámka pana poslance Davida Ratha. Nyní s faktickou poznámkou místopředseda vlády Petr Nečas a poté s faktickou poznámkou pan kolega Schwippel. - Pan kolega Schwippel dostal od pana místopředsedy vlády přednost. Prosím, pane poslanče, máte slovo k faktické poznámce.

 

Poslanec Jan Schwippel: Děkuji. Mě skutečně mrzí, že jsem pana kolegu Škromacha urazil. To nebylo mým cílem. Pokud jde o důkazy, odvolávám se na vyjádření pana Jiřího Paroubka. Nevzpomenu si na médium, je mi líto, mám to někde v archivu, dohledám to. Na přímou otázku redaktora, zda bude v průběhu voleb docházet k výběru lístků, odpověděl: Ano, i to je možné. (Potlesk z řad ODS.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: S faktickou poznámkou pan místopředseda Petr Nečas, poté řádně přihlášený pan poslanec Zaorálek. Poté ještě faktická poznámka paní kolegyně Dundáčkové. Prosím, pane místopředsedo vlády, máte slovo.

 

Ministr práce a sociálních věcí ČR Petr Nečas Pane předsedající, paní poslankyně, páni poslanci, dámy a pánové, já bych chtěl jenom podepsat slova, která zde pronesl pan poslanec Urban. Já s ním velmi souhlasím. Je skutečností, že dnešek z hlediska fungování českého politického systému není příliš produktivní. Sněmovna toho příliš neodpracovala, vláda ve své většině musela sedět tady, takže také ne. Takže sdílím jeho určitou degustaci z tohoto jevu.

Na druhé straně by mě docela zajímalo, a zeptal bych se ho prostřednictvím pana předsedajícího, zda náhodou i on není mezi těmi 43 poslanci, kteří tuto schůzi, podle jeho názoru zbytečnou a kontraproduktivní, svolali. (Potlesk poslanců ODS.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji. Nyní s faktickou poznámkou paní kolegyně Dundáčková, poté řádně přihlášený pan poslanec a místopředseda Sněmovny Lubomír Zaorálek. Prosím, paní kolegyně, máte slovo.

 

Poslankyně Eva Dundáčková: Vážený pane předsedající, vzhledem k tomu, že poslanec Rath dnes opakovaně zneužil toho, že je beztrestný za výroky, které uvede od tohoto pultu, prosím vás, abyste při jeho dalším vystoupení, které by následovalo v dosavadních intencích, zvážil pořádkové opatření podle § 19 jednacího řádu, kdy mu můžete za nepřístojné chování uložit pořádkové opatření, kterým je napomenutí, případně pokuta do výše jednoho poslaneckého platu. Děkuji vám. (Potlesk poslanců ODS.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji, paní poslankyně. Už jsem několikrát upozornil, že vás povedu k věci. Doufám, že toho nebudu muset do konce této debaty použít, i když někdy mám k tomu velkou chuť.

Prosím, pane místopředsedo, máte slovo.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Já doufám, že budu mluvit k věci. Jestli dovolíte, tak bych si za sebe před vámi krátce shrnul to, co se zde dnes odehrálo. Já totiž úplně nesouhlasím s tím, co zde řekl Petr Nečas - že to byl tak špatně strávený čas. Ne. Toto je naše práce a nás čeká příští týden poměrně docela důležitá věc. Budeme hlasovat na základě žádosti, kterou jsme obdrželi, o důvěře této vládě. Pro mě osobně bylo užitečně zde sedět a poslouchat, protože jsem slyšel názory a dělal jsem si představu o tom, jak tato vláda si představuje vládnutí v této zemi. Pro mě to rozhodně ztracený čas nebyl.

Dovolte mi, abych jednu věc si shrnul. Za tu krátkou dobu, co vláda Mirka Topolánka vládne v této zemi, vidím jeden prvek, který se v jejím vládnutí neustále vrací. (Výkřiky: K věci!)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Já bych prosil všechny kolegy, aby nevykřikovali. Pan místopředseda Zaorálek má za prvé přednostní právo, může mluvit k čemukoliv, a přihlásil se k řádné rozpravě, nikoli k faktické poznámce.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Děkuji. Prosím, tedy prvek, který se vrací. Když pan ministr kultury odvolal ředitele Národního divadla, nejdříve ho odvolal, pak v televizi vyzval k demokratické diskusi a pozval do otevřených dveří. Když pan ministr Langer odvolal šéfa jedné z tajných služeb, nejdříve ho odvolal, a pak přišel do Parlamentu a vyzval nás k diskusi o reformě tajných služeb. Stejně tak tato vláda nejdříve obvinila vládu bývalou, obvinila ji z toho, jak se dá doslovně doložit, a ne že ne, že to byla záminka kvůli tomu, aby vláda nechala odposlouchávat nepohodlné lidi, nejdříve to vyhlásila, pak hledáme k tomu důkazy.

Když jsem se zeptal jednoho z ministrů této vlády dnes, kde je vazba mezi soudcem, který učinil nějaké rozhodnutí o odposleších, a mezi politiky sociální demokracie, premiérem a ministry, tak mi řekl: No, dnes možná není, ale určitě se brzy najde. (Potlesk poslanců ČSSD.)

Přátelé, tady před chvílí zaznělo, že se tady někdo z členů ODS bojí o demokratické postupy v této zemi. Vám tohle připadá jako demokratická metoda vládnutí? Pro mě je to důležitá informace pro hlasování v příštím týdnu o důvěru této vládě. (Potlesk poslanců ČSSD.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu místopředsedovi Lubomíru Zaorálkovi. Nyní s řádnou přihláškou pan poslanec Pavel Severa, kterého… A vidím ho, už jde. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP