(15.50 hodin)
(pokračuje Vlček)

Předkládám proto tento návrh usnesení: Poslanecká sněmovna 1. zřizuje stálou komisi Poslanecké sněmovny pro kontrolu činnosti Bezpečnostní informační služby skládající se ze sedmi poslanců; 2. stanoví, že její členové jsou voleni většinovým způsobem.

Zahajuji všeobecnou rozpravu. Písemné přihlášky nemám. Hlásí se někdo z místa? Nikdo se nehlásí. Končím všeobecnou rozpravu.

Přistoupíme k rozpravě podrobné. Ani tady nemám písemné přihlášky. Z místa se hlásí? Nikoho nevidím. Končím podrobnou rozpravu.

Přistoupíme k hlasování o předneseném návrhu usnesení. Já si myslím, že návrh usnesení již nemusím znovu číst, že jsem je přečetl.

 

Zahajuji hlasování. Kdo souhlasí s tímto navrženým usnesením, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování pořadové číslo 17. Z přítomných 178 poslanců hlasovalo pro návrh 136, proti návrhu nikdo. Konstatuji, že návrh usnesení byl přijat.

 

Končím bod 5. Zahajuji bod číslo

 

6.
Návrh na zřízení stálé komise Poslanecké sněmovny pro kontrolu činnosti
Vojenského zpravodajství a způsobu jejího ustavení nebo volby

 

Podle § 21 zákona č. 289/2005 Sb., o Vojenském zpravodajství, zřizuje Poslanecká sněmovna kontrolní orgán pro kontrolu činnosti Vojenského zpravodajství skládající se ze sedmi poslanců. Podle § 47 jednacího řádu navrhuji, aby tento kontrolní orgán měl postavení stálé komise Poslanecké sněmovny. V souladu s § 115 odst. 3 jednacího řádu dále navrhuji, aby byl zvolen většinovým způsobem.

Předkládám proto tento návrh usnesení: Poslanecká sněmovna 1. zřizuje stálou komisi Poslanecké sněmovny pro kontrolu činnosti Vojenského zpravodajství skládající se ze sedmi poslanců, 2. stanoví, že členové jsou voleni většinovým způsobem.

Zahajuji všeobecnou rozpravu. Písemné přihlášky nemám. Hlásí se někdo z místa? Nikoho nevidím. Končím všeobecnou rozpravu.

Přistoupíme k rozpravě podrobné. Tady také nemám žádné písemné přihlášky. Hlásí se někdo z místa? Nikoho nevidím. Končím podrobnou rozpravu.

 

Přistoupíme k hlasování o předneseném návrhu usnesení. Kdo souhlasí s tímto návrhem usnesení, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování pořadové číslo 18. Z přítomných 176 poslanců hlasovalo pro návrh 143, proti návrhu nikdo. Konstatuji, že návrh usnesení byl přijat.

 

Končím bod 6. Zahajuji bod

 

7.
Návrh na zřízení stálé komise Poslanecké sněmovny
pro kontrolu činnosti Národního bezpečnostního úřadu

 

Podle § 145 zákona číslo 412/2005 Sb., o ochraně utajovaných informací a o bezpečnostní způsobilosti, zřizuje Poslanecká sněmovna kontrolní orgán pro kontrolu činnosti Národního bezpečnostního úřadu skládající se ze sedmi poslanců. Podle § 47 jednacího řádu navrhuji, aby tento kontrolní orgán měl postavení stálé komise Poslanecké sněmovny. V souladu s § 115 odst. 3 jednacího řádu dále navrhuji, aby byl zvolen většinovým způsobem.

Předkládám proto tento návrh usnesení: Poslanecká sněmovna 1. zřizuje stálou komisi Poslanecké sněmovny pro kontrolu činnosti Národního bezpečnostního úřadu skládající se ze sedmi členů; 2. stanoví, že členové jsou voleni většinovým způsobem.

Zahajuji všeobecnou rozpravu. Písemné přihlášky nemám. Hlásí se někdo z místa? Nevidím, že by se hlásil. Končím všeobecnou rozpravu.

Přistoupíme k rozpravě podrobné. Tady též nemám žádné písemné přihlášky. Hlásí se někdo z místa? Nikoho nevidím, končím rozpravu podrobnou.

 

Nyní přistoupíme k hlasování o předneseném návrhu usnesení. Kdo souhlasí s tímto návrhem usnesení, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování pořadové číslo 19. Z přítomných 176 poslanců pro návrh hlasovalo 141, proti návrhu nikdo. Konstatuji, že návrh usnesení byl přijat.

 

Končím tento bod. Zahajuji bod číslo

 

8.
Návrh na zřízení stálé komise Poslanecké sněmovny pro sledování procesu
zpřístupnění svazků vzniklých činností bývalé Státní bezpečnosti

 

Podle § 2 zákona číslo 140/1996 Sb., o zpřístupnění svazků vzniklých činností bývalé Státní bezpečnosti, zřizuje Poslanecká sněmovna kontrolní orgán skládající se z pěti poslanců. Podle § 47 jednacího řádu navrhuji, aby tento kontrolní orgán měl postavení stálé komise Poslanecké sněmovny. V souladu s § 115 odst. 3 jednacího řádu dále navrhuji, aby byl zvolen většinovým způsobem.

Předkládám proto tento návrh usnesení: Poslanecká sněmovna 1. zřizuje stálou komisi Poslanecké sněmovny pro sledování procesu zpřístupnění svazků vzniklých činností bývalé Státní bezpečnosti skládající se z pěti poslanců; 2. stanoví, že členové jsou voleni většinovým způsobem.

Zahajuji všeobecnou rozpravu. Písemné přihlášky nemám, z místa se hlásí pan poslanec Vidím. Pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Jan Vidím: Děkuji pěkně, pane předsedo. Paní a pánové, dovolím si pouze Poslanecké sněmovně připomenout, že v minulém volebním období, když byla zřizována tato stálá komise, Poslanecká sněmovna stanovila další podmínky pro členství v této komisi, a to takové, že členem této komise se mohl stát pouze člen výboru, který má ve své gesci působnost v otázkách vnitřní bezpečnosti, a dále pak že členem této komise se mohl stát pouze poslanec, který měl bezpečnostní prověrku na stupeň utajení přísně tajné. Protože však změnou zákona o utajovaných informacích a bezpečnostní způsobilosti poslanci Poslanecké sněmovny nemusejí disponovat touto prověrkou ani pro činnost ve stálých komisích pro kontrolu činnosti BIS a Vojenského zpravodajství, domnívám se, že tato podmínka je v tuto chvíli už irelevantní, a nedoporučuji Poslanecké sněmovně, aby takovouto další podmínku pro členství v této komisi stanovila. Ono usnesení Poslanecké sněmovny z minulého volebního období ostatně ani touto Sněmovnou nebylo převzato, čili není závazné pro jednání Poslanecké sněmovny v tomto volebním období. Děkuji.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, pane poslanče. Dále se do obecné rozpravy hlásí z místa? Nikdo. Všeobecnou rozpravu končím.

Přistoupíme k rozpravě podrobné. Tady nemám žádné písemné přihlášky. Z místa se hlásí? Nikdo se nehlásí. Končím podrobnou rozpravu.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP