(11.10 hodin)

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji. Přes toto upozornění rozhodneme hlasováním o procedurálním návrhu pana poslance Petra Plevy.

 

Zahájil jsem hlasování, které má pořadové číslo 40. Kdo souhlasí s návrhem pana poslance Plevy, ať zvedne ruku, stiskne tlačítko ano. Kdo je proti? Děkuji.

Hlasování skončilo. Z přítomných 174 poslanců bylo pro 81, proti 75, takže tento návrh nebyl přijat.

 

Nyní tedy ukončím rozpravu a budeme se věnovat hlasování o dalších návrzích. Návrh na vrácení předloženého návrhu navrhovateli k dopracování přednesl - ano, dávám slovo paní poslankyni Vlastě Parkanové. Tím, že neseděla u stolku zpravodajů, tak mě zmátla.

 

Poslankyně Vlasta Parkanová: Pane místopředsedo, já vím, že vy se zmátnout tak snadno nedáte, a já jsem tak daleko od té zpravodajské židle neseděla.

Já chci jen Sněmovně říci, že v rozpravě vystoupilo osm diskutujících plus předkladatel a zpravodajka.

Speciálně pro poslance Jičínského a Filipa bych si dovolila znovu přečíst část poslední věty své zpravodajské zprávy a tím bylo toto sdělení: Projednávaným bodem není souhlas či nesouhlas s umístěním prvků protiraketové obrany Spojených států na našem území, ale souhlas či nesouhlas s tím, zda má být k této otázce vyhlášeno referendum ve zde navrhované podobě. Dovolila bych si dát akcent právě na ta poslední čtyři slova.

Jestli tady pan poslanec Jičínský řekl, že jsem ho zklamala, musím říci, že zklamání bylo oboustranné. (Potlesk zprava.) Nechci se nijak podrobněji vyjadřovat ke všem jeho sdělením. Jenom bych si dovolila položit jednu spíše řečnickou otázku a vlastně ani na ni nečekám odpověď. Pan poslanec Jičínský tady mluvil o tom, že s čistými úmysly a v dobré víře připravovali tento návrh letos v létě, kdy se jim věc zdála časově naléhavá. Já se tedy ptám, proč ten návrh není vzat zpět dnes, kdy je zřejmé, že věc aktuální vůbec není. (Potlesk zprava.)

Závěrem bych jenom jako zpravodajka chtěla říci, že musíme hlasovat ještě o dvou návrzích, a to o návrhu na vrácení k dopracování a o návrhu na zamítnutí. Děkuji, to je z mé strany vše.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Ano, je to tak. Budeme nyní hlasovat o návrhu pana poslance Lišky na vrácení předloženého návrhu navrhovatelům k dopracování. Odhlásím vás a prosím o novou registraci.

 

Pokud jste se všichni přihlásili, mohu zahájit hlasování s pořadovým číslem 41. Kdo souhlasí s tímto návrhem, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko ano. Děkuji. Kdo je proti? Děkuji.

Hlasování skončilo. Hlasovalo 173 poslanců, pro bylo 88, proti 80, takže tento návrh byl přijat.

 

Tím projednávání tohoto bodu skončí, ovšem v případě, že se všichni kontroloři shodnou na tom, že elektronický výpis z hlasování odpovídá přání poslanců. (Předsedající chvíli čeká na kontrolu hlasování.)

Ano. Platí to, co jsem řekl. Projednávání tohoto bodu skončilo. Děkuji navrhovateli, panu místopředsedovi Filipovi, i paní zpravodajce Vlastě Parkanové. Pan místopředseda chce ještě hovořit, takže má příležitost.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Já jen chci ještě jednou poděkovat těm, kteří se vyjádřili k návrhu zákona. Kolegům ze Strany zelených připomínám, že jsem jim návrh zákona předložil v létě. Nevyjádřili se, vrátili ho k přepracování. Podotýkám, že na něm budu pracovat dále. Nevyhýbám se samozřejmě konzultaci s nimi.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji, pane místopředsedo.

Dalším bodem, kterému se budeme věnovat, je

 

27.
Vládní návrh, kterým se předkládá Parlamentu České republiky
k vyslovení souhlasu s ratifikací Úmluva Mezinárodní organizace práce
č. 138 o nejnižším věku pro vstup do zaměstnání
/sněmovní tisk 11/ - prvé čtení

 

Prosím, aby místopředseda vlády a ministr práce a sociálních věcí Petr Nečas se ujal slova a uvedl tuto úmluvu.

 

Místopředseda vlády a ministr práce a sociálních věcí ČR Petr Nečas: Vážený pane místopředsedo, paní poslankyně, páni poslanci, vláda České republiky předkládá návrh na ratifikaci Úmluvy Mezinárodní organizace práce č. 138 o nejnižším věku pro vstup do zaměstnání. Tato smlouva je předmětem předloženého materiálu a patří k nejvýznamnějším úmluvám Mezinárodní organizace práce a její ratifikace je s mimořádným zájmem sledována i dalšími mezinárodními orgány. Z těch nejdůležitějších bych zmínil Výbor OSN pro práva dítěte nebo Výbor OSN pro hospodářská, sociální a kulturní práva. Otázka ratifikace této úmluvy je rovněž předmětem stálého zájmu ze strany Evropské komise.

Úmluva si klade za cíl zajistit dětem celého světa možnost dosáhnout vzdělání potřebného pro další uplatnění v jejich budoucím životě, jakož i zajistit ochranu mladistvým do 18 let věku před pracemi, které jsou schopny ohrozit jejich zdraví, bezpečnost či morálku. Základem úmluvy je závazek státu zakázat práci dětí, které ještě nedosáhly stanoveného věku, ten musí být alespoň 15 let, nebo které dosud nedokončily povinnou školní docházku, a zároveň vymáhat dodržování tohoto zákazu a trestat jeho porušování. Z obecného zákazu jsou vyňaty tzv. lehké práce vykonávané dětmi staršími 13 let, praktické vyučování v rámci přípravy na budoucí povolání a dále práce vykonávané na základě individuálního povolení pro umělecké a obdobné účely.

Úmluvu od jejího přijetí v roce 1973 ratifikovalo již 147 států celého světa, přičemž z celého evropského regionu ji kromě České republiky dosud neratifikovalo jen Estonsko. Důvod, proč úmluva nebyla i přes svůj význam dosud ratifikována, je prostý. Až do roku 2004 chyběla v České republice základní úprava práce dětí vykonávané mimo pracovněprávní vztahy. To se změnilo přijetím nového zákona o zaměstnanosti a související novely zákoníku práce, které uvedly do české legislativy výslovný zákaz dětské práce ve smyslu úmluvy a upravily výkon komerční, umělecké, kulturní, sportovní a reklamní činnosti na základě povolení a za stanovených podmínek, které chrání zdraví, tělesný a morální vývoj dítěte. Na základě této nové právní úpravy a po upřesnění výslovného právního zakotvení povinnosti zaměstnavatele vést seznamy těchto dětí, které ostatně v praxi nečiní potíže, je vládou předkládán návrh na ratifikaci Úmluvy číslo 138 Mezinárodní organizace práce.

Dámy a pánové, děkuji za pozornost.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP