(Jednání pokračovalo ve 13.17 hodin.)

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Kolegyně a kolegové, budeme pokračovat v bodu, který se týká schvalování státního rozpočtu v prvém čtení. Já vás prosím, abyste všichni zaujali svá místa. Zároveň vám oznamuji, že se závěrečným slovem místo hlasově indisponovaného předsedy poslaneckého klubu ČSSD, s tímto závěrečným slovem vystoupí za předsedu pan Bohuslav Sobotka. Prosím o klid a žádám vás, abyste všichni zasedli na svá místa, abychom mohli pokračovat.

 

Poslanec Bohuslav Sobotka: Děkuji. Vážené poslankyně, vážení poslanci, já vás již dlouho nezdržím. Dovolte mi, abych vás seznámil se závěrečným stanoviskem poslaneckého klubu České strany sociálně demokratické k hlasování o prvním čtení návrhu zákona o státním rozpočtu na rok 2007.

Sociální demokraté jsou přesvědčeni o tom, že přijetí - a včasné přijetí - rozpočtu na rok 2007 je v zájmu všech občanů České republiky. Domníváme se také, že případné riziko rozpočtového provizoria by nebylo v zájmu České republiky a mohlo by ohrozit jak ekonomickou situaci v České republice, tak i naši mezinárodní pozici, která je zatím velmi dobrá.

Musím říci, že vítám prohlášení ministra financí, které zaznělo během rozpravy a které se týkalo příslibu ze strany této vlády diskutovat formu privatizace ČEZ s Českou stranou sociálně demokratickou. Chtěl bych také jasně říci, že Česká strana sociálně demokratická i nadále nepodporuje privatizaci společnosti ČEZ. Současně chci říci, že vítám i druhé prohlášení ministra financí o tom, že vláda bude hledat i jiné zdroje v oblasti privatizace pro získání prostředků pro fond dopravy, a pokud je nalezne v tom časovém horizontu příštího roku, že o to sníží případné riziko privatizace části akcií společnosti ČEZ. Tato dvě prohlášení vítám a konstatuji, že přispěla ke konečnému stanovisku poslaneckého klubu České strany sociálně demokratické.

Současně musím říci, že poslanecký klub České strany sociálně demokratické podpoří přijetí usnesení, které bylo předloženo, podpoří přijetí zákona o státním rozpočtu v prvém čtení.

Pokud jde o postoj klubu sociálních demokratů ke konečnému hlasování o zákonu o státním rozpočtu ve třetím čtení, tady si ponecháváme výhradu na základě diskuse a jednání, která budou probíhat během projednávání návrhu zákona o státním rozpočtu, a ponecháváme si zde možnost rozpočet v konečné fázi podpořit či nepodpořit na základě toho, jak budou vyřešeny strukturální problémy, se kterými se tento návrh rozpočtu potýká.

Děkuji. (Poslanci ČSSD tleskají.)

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji. To bylo závěrečné slovo, nebo závěrečné stanovisko, které jsme se dozvěděli od pana zpravodaje. Já ho zároveň poprosím, aby nám ještě sdělil návrh usnesení, abychom se mohli zhostit hlasování.

 

Poslanec Bohuslav Sobotka: Děkuji. Vážená paní místopředsedkyně, vážené poslankyně, vážení poslanci, je zde předložen návrh usnesení, který byl rozdán jako součást tisku, který máte k dispozici na lavicích. Začíná slovy:

Poslanecká sněmovna

I. schvaluje základní údaje návrhu zákona o státním rozpočtu České republiky na rok 2007 podle sněmovního tisku 52, kterými jsou písmena A, B, C, D, E, F;

II. bere na vědomí, že návrh státního rozpočtu České republiky na rok 2007 obsahuje finanční vztahy k rozpočtu Evropské unie, a to příjmy z rozpočtu Evropské unie v celkové výši 61 miliard 584 milionů 756 tisíc Kč a odvody a příspěvky do rozpočtu do Evropské unie v celkové výši 30 miliard 240 milionů Kč;

III. přikazuje k projednání kapitoly a okruhy vládního návrhu státního rozpočtu České republiky na rok 2007 takto - a nyní následuje příloha, ve které jsou uvedeny tyto výbory.

Tolik návrh usnesení.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Registruji vaši žádost o odhlášení, tedy vás odhlašuji. Prosím o novou registraci.

 

O tomto návrhu usnesení, tak jak je obsaženo ve sněmovním tisku 52/Z, s příslušnými upřesněními budeme hlasovat nyní, a to v hlasování pořadové číslo 79, které zahajuji. Táži se, kdo je pro tento návrh. Kdo je proti?

V hlasování s pořadovým číslem 79 z přítomných 179 pro se vyslovilo 155, proti 23. Konstatuji, že návrh usnesení byl přijat.

 

Děkuji panu ministru financí, děkuji panu zpravodaji. Máme za sebou prvé čtení státního rozpočtu pro rok 2007. (Potlesk většiny přítomných v sále.)

Jenom upřesnění. Nyní vyhlašuji polední pauzu do 14.30 hodin. Pokračovat budeme ústními interpelacemi, nejprve na předsedu vlády, poté na jednotlivé ministry dle vylosovaného pořadí.

 

(Jednání přerušeno ve 13.24 hodin.)

***


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP