(18.20 hodin)
(pokračuje Červenka)

Podle zprávy Europia se v zemích EU používá plné osvobození od sazby spotřební daně - biosložky mají nulovou sazbu spotřební daně v 11 zemích a částečné osvobození v 7 zemích. Z těchto výše uvedených důvodů, aspoň do komplexního vyřešení celé problematiky v Česku, žádám, vážené kolegyně a kolegové, o schválení vratky daně z minerálních olejů dle písemného pozměňovacího návrhu. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu poslanci Červenkovi. S faktickou poznámkou ještě před panem poslancem Rathem zpravodaj. Prosím, pane zpravodaji.

 

Poslanec Petr Braný: Já jenom bych chtěl ocenit třeba kolegu Doktora, který uvedl, že jeho pozměňovací návrh v nějakém výboru neprošel, konkrétně v rozpočtovém, a teď by měl každý, i poslanec Červenka, uvést, že již neprošel třeba ve dvou výborech. Bylo by to dobré. Ne proto, že teď plédují pro něco, ale aby věděli ti, co pozorně sledují, že tento návrh již byl ve dvou výborech, neprošel tam, a on ho načítá. Tak bych žádal, aby i někteří další kolegové nebo všichni, pokud možno, uvedli, jestli už se svým návrhem v nějakém výboru byli. Bylo by to lepší, protože máme tři výbory, které to projednávaly - pro takovou tu čistotu rozhodování kolegyň a kolegů. Všechno.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji, pane zpravodaji, ale nemohu k tomu žádného poslance donutit, protože je to samozřejmě jeho věc. Ale pan zpravodaj samozřejmě sleduje to, aby dosáhl řekl bych jasnosti projednávání.

Slova se ujme pan poslanec David Rath, připraví se pan poslanec Martin Bursík. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec David Rath: Pane předsedající, dámy a pánové, já předkládám pozměňovací návrh k článku jedna bod 96. V paragrafu 104 v té tabulce vládního návrhu vypadl totiž oproti loňskému roku, resp. letošnímu platnému roku poslední řádek, který právě stanovoval částku spotřební daně na tzv. ostatní tabáky. To znamená, máme tam řádku cigaret, doutníků, tabáku ke kouření, ale vypadla oproti současně platnému stavu řádka ostatní tabáky. Také v textu zákona nenajdete nikde doplnění této chyby, takže by tady skutečně došlo k tomu, že poměrně velké množství tabáků deklarovaných jako tabáky určené k technickým účelům, např. vykuřování skleníků - mně bylo řečeno, že takového tabáku se údajně má do ČR dovézt až 300 tun; to by asi celá Česká republika byla jedním velkým skleníkem a všichni bychom to vykuřovali, takže to asi není reálné a je to poměrně velká mezera, velká díra, která by vznikla, takže z těchto údajně deklarovaných tabáků technických by mohly být vyráběny buď přímo cigarety - načerno, nebo by mohl být prodáván jako volný tabák ke kouření; a samozřejmě za prvé, stát by přicházel o desítky miliard, nebo miliardy spíš než desítky, to jsem přehnal, ale současně by tady rostl řekněme trh tzv. levnějších cigaret, čili by to podporovalo v podstatě i kouření, dokonce vybízelo ke kouření těchto nelegálně vyráběných cigaret. Čili z tohoto důvodu je to jak nebezpečné fiskálně, tak je to nebezpečné z pohledu zdravotních rizik spojených s kouřením a je to v příkrém rozporu s vládní politikou snižování počtu kuřáků.

Jenom pro doplnění, minulá vláda tuto věc diskutovala a bylo přislíbeno ze strany úředníků Ministerstva financí přímo na vládě při jednání, že tento nedostatek doplní. Já jsem na tento nedostatek na vládě upozornil. Nevím tedy, jestli úředníci Ministerstva financí pak svůj slib nesplnili, nebo jestli splnili a nové vedení Ministerstva financí tuto část vyškrtlo. Docela by mě pak případně ve třetím čtení zajímalo i zdůvodnění toho, proč tato část není obsažena ve vládním návrhu zákona a proč současná vláda chce tolerovat toto velmi nebezpečné možné unikání daní v ČR.

Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu poslanci Davidu Rathovi. Slova se ujme pan poslanec Martin Bursík, připraví se pan poslanec Jiří Carbol.

 

Poslanec Martin Bursík: Dámy a pánové, pane předsedající, já vystoupím ve dvou rolích - nejprve jako zpravodaj výboru pro životní prostředí a poté jako fyzická osoba Martin Bursík.

Jako zpravodaj bych zde rád načetl poslední větu usnesení č. 15 výboru pro životní prostředí, bod římská jedna arabská jedna, větu, která nedopatřením vypadla z usnesení. A nyní doplním větu za poslední větu textu v bodě římská jedna arabská jedna a tato věta zní: "Biopaliva obsažená v tomto odstavci jsou osvobozena od daně i v případě, že jsou obsažena ve směsi s minerálním palivem." Tolik povinnost opravit usnesení výboru pro životní prostředí.

A nyní dva pozměňovací návrhy, které předkládám jako poslanec.

Ten první nahrazuje poslední větu opraveného pozměňovacího návrhu výboru pro ochranu životního prostředí číslo jedna, bod 66. Odůvodňuji, že je předkládán v souladu s názorem Ministerstva zemědělství, resp. paní ministryně, a zní takto: "Biopaliva uvedená v tomto odstavci a určená pro pohon motorů pro dopravní účely jsou osvobozena od daně i ve směsi s motorovým benzinem nebo motorovou naftou, pokud jejich podíl přesahuje pět procent energetického obsahu paliva." První návrh.

Druhý návrh. V článku 8, který se týká účinnosti, ten článek účinnost se nahrazuje novým zněním tohoto textu: "Tento zákon nabývá účinnosti dnem 1. ledna 2007 s výjimkou článku jedna bodu 65, který nabývá účinnosti dnem, který následuje po dni, kdy Evropská komise vydala souhlasné rozhodnutí ve smyslu článku 88 odst. 3 Smlouvy o založení Evropského společenství."

Ke zdůvodnění pouze opakuji, že touto úpravou účinnosti zákona zhojujeme problematiku notifikace a uvádíme ustanovení v účinnost den poté, kdy tento návrh bude notifikován. Notifikován bude na základě doprovodného usnesení Poslanecké sněmovny, které jsme navrhli v textu výboru pro ochranu životního prostředí, kde - cituji: "Výbor pro životní prostředí doporučuje Poslanecké sněmovně požádat vládu o vypracování víceletého programu na podporu biopaliv, který bude v souladu s přijatým pozměňovacím návrhem, a bezodkladně zahájit jeho notifikaci."

Dámy a pánové, děkuji vám za pozornost.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Ano, to byl pan poslanec Martin Bursík. S faktickou poznámkou pan poslanec Michal Doktor v podrobné rozpravě a eviduji ještě přihlášku pana kolegy Červenky na konec přihlášených. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Michal Doktor: Děkuji. Já se chci velmi důrazně ohradit proti té závěrečné pasáži vystoupení pana poslance Davida Ratha. Je vidět, že s panem poslancem to nejde ani po dobrém, ani po zlém. Nabídku ke korektní rozpravě prostě nepřijme a není jí zřejmě ani schopen. Chtěl bych jej ujistit, že chybu, kterou jsme se pokusili napravit oba dva, resp. všichni tři včetně pana poslance Miroslava Svobody, už přineslo Ministerstvo financí v předloze, která byla předložena panu ministru financí Vlastimilu Tlustému. Chtěl bych jej také ujistit, že tuto věc sleduji více než jedno volební období a že opakovaný tragický nebo stejně tragický omyl se stejně tragickými důsledky na Ministerstvu financí přesně v této předmětné věci by se nestal poprvé.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Teď řádně přihlášený pan poslanec Jiří Carbol a po něm se připraví pan poslanec Petr Rafaj a eviduji další přihlášky do rozpravy. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP