(11.00 hodin)
(pokračuje Korytář)

Usnesení, které jsme přijali, je prakticky určitým politickým kompromisem. Neskrývám, a už to bylo řečeno, že se jedná o prodloužení platnosti zákona, ale to naše usnesení v podstatě přináší vzkaz těm, co ctili zákon, investovali, využívali i ve spojitosti s tím, že vlastně ušetřili, ale v podstatě byli by k smíchu, protože ctili zákon. Ve vztahu právě k tomu druhému vzkazu, kdy ti, co nectili zákon - my jsme tímto deklarovali i do usnesení, že nenastane situace, že neplnit zákon se vyplácí. A třetí vzkaz jsme tímto usnesením vznesli k vládě, že je dostatek prostoru v tomto roce, aby se zabývala touto novelou, nebo novelou tohoto zákona, důkladněji vzhledem k novému stavu techniky a vzhledem také k novému stavu bych řekl samotných domů nebo vůbec bytů, kde také dochází k zásadním změnám, ať je to otázka výměny oken, zateplení a dalších programů, které se vztahují k jednotlivým dotačním titulům akce Panel.

Takže toto jsou tři vzkazy, které jsme v podstatě tímto usnesením chtěli tlumočit tím návrhem, který hospodářský výbor odsouhlasil. Jsme si vědomi, že ten rok nedosáhne stoprocentního stavu to původní opatření, které, jako nedosáhneme nikdy méně než 5% nezaměstnanosti, v podstatě ti, kteří nebudou chtít naplnit tuto literu, v podstatě budou zřejmě to své stanovisko zastávat i nadále.

Takže tolik jsem chtěl, vážené kolegyně, vážení kolegové, dodat ještě k jednání hospodářského výboru a opět zdůrazňuji, že usnesení, které jsme přijali, je usnesení, které bych vás chtěl požádat, abyste podpořili, protože dává prostor všem zúčastněným daleko širší. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Děkuji a otevírám obecnou rozpravu, do které nemám žádnou písemnou přihlášku. Z místa se taktéž nikdo nehlásí, takže obecnou rozpravu končím a otevírám rozpravu podrobnou, do které se hlásí pan předkladatel poslanec Exner. Máte slovo.

 

Poslanec Václav Exner: Za prvé mě upozornila legislativa, abychom přednesli úpravu pozměňovacího návrhu, který doporučil hospodářský výbor, aby byl legislativně správně. Ten správný text by měl znít: Doporučuje Poslanecké sněmovně projednat a schválit tisk 20 ve znění přijatého pozměňovacího návrhu.

Ten pozměňovací návrh je: V článku I. se současný text za návětím nahrazuje textem: V § 14 odst. 2 se číslovka 6 nahrazuje číslovkou 7. - Jde tedy o změnu návětí toho pozměňovacího návrhu.

A nyní mi dovolte, abych přednesl alternativní můj pozměňovací návrh, tak jak jsem ho ohlásil ve svém úvodním vystoupení. Navrhuji, aby byl přijat pozměňovací návrh, který zní: V článku I. se text za návětím nahrazuje textem:

1. V § 6a odst. 10 ve větě první se slovo "předpisem" nahrazuje slovy "předpisem s odkazem na poznámku pod čarou 6b); individuální automatické regulační zařízení reagující na změny vnitřních teplotních podmínek a výskyt teplotních zisků se u jednotlivých spotřebičů určených pro vytápění instaluje, pokud alespoň 2 třetiny nájemníků nebo vlastníků bytů zapojených do systému ústředního vytápění nevysloví souhlas s jiným řešením."

2. V § 14 odst. 2 se za slovo "povinnost" vkládají slova "za podmínek".

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Děkuji. Ještě někdo se hlásí do podrobné rozpravy? Není tomu tak. Končím podrobnou rozpravu a končím i druhé čtení tohoto návrhu. Děkuji vám.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Takže, vážené kolegyně, vážení kolegové, budeme pokračovat dále bodem 61.

Než budeme pokračovat, já bych chtěl jedno krátké upozornění. V sobotu 28. října bude v Poslanecké sněmovně jako každoročně Den otevřených dveří a naším jednacím sálem povede jedna prohlídková trasa. Já bych vás chtěl, vážené kolegyně a kolegové, poprosit, abyste si vzali veškeré své materiály ze svých lavic, popřípadě vložili do těch šuplíků, které máte v lavicích, anebo odnesli si do svých kanceláří, protože pokud tady na stolech něco zůstane, služba to uklidí a asi budou tyto materiály skartovány. Takže to bylo jedno upozornění.

 

Budeme tedy pokračovat bodem

 

61.
Zpráva o vývoji malého a středního podnikání a jeho podpoře v roce 2005
/sněmovní tisk 10/

 

Tento materiál uvede ministr průmyslu a obchodu Martin Říman. Pane ministře, prosím, ujměte se slova.

 

Ministr průmyslu a obchodu ČR Martin Říman Děkuji, pane předsedo, za slovo. Dámy a pánové, předkládám Poslanecké sněmovně zprávu o vývoji malého a středního podnikání a jeho podpoře v roce 2005, to znamená relativně v době dávno minulé. Tuto zprávu schválila svým usnesením vláda 31. května 2006 a já ji dnes, 27. října, Poslanecké sněmovně předkládám.

Ten materiál je poměrně podrobný, plný čísel a statistiky, řekl bych, že relativně uspořádaný, obsahující svého druhu informace vyčerpávajícím způsobem. Já snad bych k tomuto materiálu, který myslím, že zájemci si prolistují nebo přečtou, řekl dvě poznámky.

Za prvé, abychom si udělali představu o tom, o čem vlastně hovoříme, o jakém objemu finančních prostředků, tak se jednalo v roce 2005 o celkovou finanční částku ve výši 6,4 mld. Kč, která byla v různých programech směřována na podporu malého a středního podnikání. To se jeví jako poměrně vysoká suma, je to o relativně hodně více než v roce 2004, 33 % - více jak v roce 2004, pokud by to někoho zajímalo. Za tyto peníze bylo podpořeno kolem 8000 malých a středních podnikatelů. No, zpráva ovšem rovněž uvádí počet malých a středních podnikatelů celkem v České republice a toto číslo se pohybuje těsně pod hranicí jednoho milionu malých a středních podnikatelů. Prostým srovnáním těchto dvou čísel - 8 tisíc a jeden milion - dospějeme nevratně k závěru, že 6,4 mld. sice bylo utraceno, ovšem dosáhl na ně malinký zlomek z celkového počtu podnikajících subjektů, méně než 1 %.

Můžeme vést debatu o tom, co s tím, jestli zvyšovat objemy finančních prostředků směřujících na podporu malého a středního podnikání, nebo použít jiné metody. Výsledek této debaty je nicméně prakticky předurčen, a to tím, že existují strukturální fondy Evropské unie, ze kterých budeme v letech 2007 až 2013 čerpat. Pro ilustraci a informaci, v programech, které se týkají právě podpory podnikání, to bude v těchto sedmi letech částka dosahující 100 mld. Kč, takže směr je dán. Nicméně přesto se absolutní číslo podpory podnikatelských subjektů asi nějakým závratným způsobem nezvýší.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP