(15.50 hodin)

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Pane zpravodaji, dovolím si vás přerušit, jednak abych vás ještě jednou, dámy a pánové, požádala o důstojné tišší prostředí k tomuto velmi nelehkému úkolu, tedy schválení procedury, a i k tomu, abych se takto poradila s panem zpravodajem, zdali doporučuje, abychom o hlasovatelnosti či nehlasovatelnosti návrhu pana poslance Bursíka, tak jak jej přednesl v rozpravě ke třetímu čtení, hlasovali bezprostředně nyní nebo…

 

Poslanec Petr Braný: Já po poradě s legislativou musím říci, že je to nehlasovatelné. Teď je otázka, jestli na tom pan kolega Bursík bude trvat a bude se hlasovat o tom, že je to hlasovatelné a možné.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Já jsem z gestikulace pana poslance Bursíka pochopila, že si přeje, aby bylo rozhodnuto, zda je jeho návrh hlasovatelný, či nikoli. Ještě se s faktickou poznámkou, byť je problematické takto uprostřed projednávání procedury udělit slovo, nicméně tak činím, přihlásil pan poslanec Pleva. Takže jestli dovolíte, já dám slovo panu poslanci Plevovi s faktickou poznámkou a potom bych si dovolila požádat Sněmovnu, aby rozhodla svým hlasováním o přijatelnosti návrhu pana kolegy Bursíka.

Pane poslanče Plevo, máte slovo.

 

Poslanec Petr Pleva: Vážená paní předsedající, pan zpravodaj má jistě pravdu, že postup, který navrhuje pan kolega Bursík, je nestandardní, nicméně není v přímém rozporu se zákonem, protože pan Bursík nenavrhuje žádný nový pozměňovací návrh ani nové znění. A v praxi jsme takovéto rozdělování a hlasování o částech pozměňovacího návrhu tady zažili tisíckrát. Teď jsem jenom udiven, bude bezvadné, pokud v tomto volebním období budeme skutečně dodržovat vše naprosto čistě tak, abychom nezavdávali ani stín pochybnosti o tom, že dodržujeme striktně jednací řád, ale pak tedy apeluji na všechny kolegy, ať to tedy platí navždycky, protože v minulém i předminulém volebním období jsme mnohokrát zažili, kdy se takto pozměňovací návrh rozdělil a hlasovalo se o něm po částech a toto rozdělení bylo navrženo až ve třetím čtení. Pokud chceme být opravdu striktní, buďme celé volební období, a pokud ne, tak si myslím, že se o návrhu pana kolegy Bursíka dá hlasovat.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Já vám děkuji, pane poslanče. Jen jste prohloubil rozpor ve výkladech hlasovatelnosti-nehlasovatelnosti. Nemůžeme rozhodnout nikterak jinak než hlasováním Sněmovny.

Ještě pan zpravodaj má slovo.

 

Poslanec Petr Braný: Já jenom bych se chtěl vaším prostřednictvím ohradit vůči tomu, že jsem byl kolegou nařčen, že se v minulosti už něco takového pustilo a teď je to problém. Co jsem tady, tak se pouštěly věci - a to jsme udělali i teď jako technickou - je-li to věcně rozdílné. Třeba jeho návrh pod písmenem I dělíme na dvě části. Je to rozdílné, protože se to vztahuje k jiným věcem. Ale zde, když jsem se ptal na důvod, proč tak činíme - protože my jsme si to včera upřesňovali s panem Bursíkem, já jsem tušil, že to budou šachy vysoké úrovně, tak jsme si to upřesňovali - a bylo mi teď řečeno: hlavní důvod je, že vyslyšel pana ministra, jeho úvodní vystoupení, a že je to hlasovatelnější bez té věty. To je ten důvod. Všechno.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Já vám děkuji a v následujícím hlasování, které bude mít pořadové číslo 154, vás poprosím, abyste rozhodli, zdali návrh pana kolegy Bursíka je hlasovatelný, či nikoliv. Na žádost z pléna vás odhlašuji a poprosím vás o novou registraci.

Vypadá to, že všichni, kteří se chtěli přihlásit, jsou už přihlášeni, a já tedy v hlasování, které tímto zahajuji, vás prosím, abyste rozhodli stisknutím tlačítka ano a zvednutím ruky, zda návrh pana kolegy Bursíka je hlasovatelný, či nikoli. Kdo je prosím pro? Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 154 ze 164 přítomných se pro vyslovilo 83, proti 40. Tento návrh byl přijat. Sněmovna rozhodla, že návrh pana poslance Bursíka je hlasovatelný.

Předpokládám, že pan zpravodaj tuto eventualitu měl zapracovanou ve svém návrhu procedury - nebo nikoliv? Mám vám, pane zpravodaji, dát nějaký prostor pro…? Omlouvám se, ještě probíhá kontrola hlasování.

 

Poslanec Petr Braný: Takže můžeme pokračovat. Ostatní, co jsem řekl, ty dva nebo tři návrhy, jsou nehlasovatelné.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Ještě počkáme, prosím pěkně, pane zpravodaji, než proběhne kontrola výsledků hlasování, zda toto hlasování nebude zpochybněno.

(Krátká pauza na kontrolu výsledků hlasování.)

Myslím, že si nikdo nepřeje… A pardon, pan poslanec Maršíček. Pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Zdeněk Maršíček: Děkuji. Paní předsedající, chci zpochybnit své hlasování, protože jsem hlasoval ne, a na sjetině mám ano.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Dobře, v následujícím hlasování pořadové číslo 155 rozhodneme o této námitce. Toto hlasování zahajuji. Kdo souhlasí s touto námitkou, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 155 z přítomných 171 poslanců se pro námitku vyslovilo 132, proti 5. Námitka byla přijata.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP