(18.10 hodin)

Poslanec Tomáš Kvapil: Vážený pane předsedající, vážený pane ministře, kolegyně a kolegové, má zpráva bude velmi stručná a krátká vzhledem k pokročilé hodině. Pouze vás seznámím s usnesením výboru, který na své 2. schůzi dne 4. října letošního roku Roční účetní závěrku Státního fondu rozvoje bydlení a Výroční zprávu o činnosti fondu za rok 2005 projednal a po rozpravě souhlasí s předloženým návrhem Roční účetní uzávěrky Státního fondu rozvoje bydlení a s Výroční zprávou o činnosti fondu, sněmovní tisk 25, a doporučuje Poslanecké sněmovně projednaný materiál schválit; zmocnil zpravodaje výboru, pověřil předsedu výboru atd., to už máte všichni také ve svých lavicích.

To je tedy má zpráva. Tím končí moje vystoupení. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Děkuji za stručné shrnutí panu poslanci a zahajuji všeobecnou rozpravu. Do všeobecné rozpravy k tomuto bodu nemám žádné písemné přihlášky. Nyní také vidím, že se do rozpravy nikdo snad nehlásí. Takže pokud by tomu takto bylo, mohu rozpravu ukončit a přistoupit hned k rozpravě podrobné. Ptám se, jestli někdo se hlásí do podrobné rozpravy. Ani tady se zřejmě nikdo nehlásí, takže končím i rozpravu podrobnou.

Myslím, že bychom mohli hlasovat o tom návrhu usnesení, který nám předložil výbor. Takže pokud si to všichni pamatují, můžeme hlasovat o návrhu usnesení, který máme k dispozici, a předložil ho výbor pro veřejnou správu a regionální rozvoj. Budeme hlasovat. Prosím, přihlaste se.

 

Budeme hlasovat o návrhu usnesení. Zahajuji hlasování. Kdo je pro, stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování má pořadové číslo 197, přítomno je 159 poslanců, pro hlasovalo 124, proti žádný, takže jsme návrhu usnesení přijali.

 

Můžeme ukončit projednávání bodu 65.

 

Dalším je bod 67, to je

 

67.
Návrh rozpočtu Státního fondu rozvoje bydlení na rok 2007
/sněmovní tisk 30/

 

Opět prosím pana ministra Petra Gandaloviče, aby uvedl tento tisk.

 

Ministr pro místní rozvoj ČR Petr Gandalovič Vážený pane předsedající, vážená Sněmovno, doufám, že alespoň zvuková kvalita mého vystoupení už bude o něco lepší.

Dovolte, abych vám přednesl návrh rozpočtu Státního fondu rozvoje bydlení na rok 2007.

Státní fond rozvoje bydlení je takový nástroj, který se v minulé době vyznačoval tím, že hodně dával peníze. Abyste mohli dávat peníze, musíte od někoho významné částky, významný podíl svých příjmů také dostat. Jinak jednoho dne vaše zdroje prostě vyschnou a vaše základní činnost, to znamená dávání peněz, tímto bude nenávratně ohrožena. Při předkládání rozpočtu Státního fondu rozvoje bydlení si tedy dovoluji říci, že na takové křižovatce se Státní fond rozvoje bydlení nachází fakticky už teď, i když účetně a fyzicky k tomu vyčerpání zdrojů dojde pravděpodobně v roce 2008, maximálně v roce 2009, pokud se něco jiného nestane.

Samozřejmě, že na tuto situaci musíme reagovat, a myslím si, že se tady dá říci, že zde se vlastně nouze setkala s určitým politickým záměrem, a to - nemáte-li peníze na dotace, musíte významně posílit funkci fondu spíše jako garančního a úvěrového nástroje. Proto dotační nástroje pro rok 2007 už představují pouze 43 % a je naším záměrem toto procento ještě významně zvyšovat v dalších letech. Naopak předpokládáme, že navrhneme postupný přechod Státního fondu rozvoje bydlení na revolvingový způsob hospodaření a na využití modernějších, efektivnějších nástrojů, které sníží onu poptávku po dalších dotacích z veřejných rozpočtů. K tomu, abychom mohli převést fond na revolvingový nástroj, musíme ovšem zachovat určitý objem aktiv a hospodaření fondu bude muset být minimálně v následujícím roce nějakým způsobem vyspraveno, alespoň jednorázově, ještě z veřejného rozpočtu.

Dovolím si připomenout, že ve státním rozpočtu na rok 2007 ani rozpočet vlády minulé, ani rozpočet vlády současné nepočítá s žádnou finanční dotací pro Státní fond rozvoje bydlení. Za těchto okolností navrhuji výdaje velmi restriktivně a jenom v naprosto nezbytném rozsahu a u některých položek v podstatě jenom tak, aby byla zachována základní funkce těch jednotlivých podpůrných nástrojů.

V první řadě výrazně nižší je položka na podporu obcí při výstavbě nájemních bytů - snížena o 40 % na 0,8 miliardy Kč. Naším cílem je postupně přenést tuto podporu na soukromé developery, vybudit u nich investiční iniciativu a osvobodit v podstatě obce od té zátěže a mnohdy problematického řekněme programu výstavby nájemních bytů, který je vlastně uvádí zpátky do situace, kdy obce byly takzvaným byťákem, jediným poskytovatelem bydlení. Pro vaši informaci - ono moc sociálního na tom bydlení mnohdy není, protože ta úroveň nájemného, která je požadována v těchto bytech, se pohybuje kolem 50, a teď jsem si dokonce přečetl, že v těch vsetínských bytech je to myslím 70 Kč za metr. Kdo si vzpomínáte na diskuse o postupné deregulaci nájemného, tak víte, že k takovýmto částkám se v podstatě ten zákon nedobere ani na konci toho přechodného období.

Celkový objem poskytnutých dotací a podpor klesne tedy z roku 2006 na rok 2007 ze 7,1 miliardy Kč na 5,3 miliardy Kč, což je 59 % letošního rozpočtu. Podíváme-li se na bilanci příjmů a výdajů, tak na straně příjmů právě proto, že není žádný příjem ze státního rozpočtu ani z bývalého Fondu národního majetku, jsou v podstatě jenom vlastní příjmy, to jsou příjmy z těch návratných pomocí, z úvěrů, je to 913 milionů Kč. Výdaje, jak už jsem řekl, jsou 5 miliard 600 milionů Kč. Jednoduchou matematikou uvidíte, že Státní fond rozvoje bydlení bude hospodařit v roce 2007 se ztrátou 4 miliardy 700 milionů Kč, a tato ztráta je vyrovnávána z té kategorie financování; jinými slovy, česky řečeno - bereme si na tuto ztrátu ze zůstatku z minulého období.

A to je také konec mého úvodního slova. Chtěl bych, abychom si tento závěr zapamatovali, až budeme připravovat rozpočet na další rok, to znamená na rok 2008 - že bez toho, aniž bychom nějakým způsobem řešili hospodaření Státního fondu rozvoje bydlení, tento fond zanikne jaksi vlastním způsobem. Možná to pro některé z nás bude žádoucí řešení, možná to bude škoda, v každém případě se domnívám, že by namísto zániku fondu mělo dojít k jeho transformaci, a to k řízené transformaci, a nikoli prostě k zániku tohoto nástroje prostě tím, že se peníze z něho jednoznačně takovýmto způsobem vyberou.

Děkuji vám za pozornost.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP