(10.50 hodin)
(pokračuje Konečná)

Tribunál nám zcela jasně po dobu své existence ukázal, jak nerovnoprávný a neobjektivní může mezinárodní orgán být. Nehledě na to, že by jeho činnost měla být ukončena v periodě 2008-2010, a vzhledem k tomu, že máme schvalovat tuto smlouvu, není jasné, jak bude následně postupováno ve chvíli, kdy se tento Mezinárodní trestní tribunál zruší.

Proto klub KSČM nepodpoří tento vládní návrh dohody. Snažte se pochopit naše stanoviska a pevně věřím, že i vy ostatní se zamyslíte nad tím, že ne všechny mezinárodní organizace jsou takové, jakými se snaží ukázat na veřejnosti. Děkuji.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji. Táži se, jestli je další přihláška z místa. Nikoho nevidím se hlásit. Končím obecnou rozpravu. Závěrečná slova navrhovatele, zpravodaje? Nechtějí.

Nyní se budeme zabývat návrhem na přikázání výborům k projednání. Organizační výbor navrhl přikázat předložený návrh k projednání zahraničnímu výboru. Má někdo jiný návrh? Jiný návrh nevidím.

 

Přistoupíme k hlasování. Kdo souhlasí s tím, aby předložený návrh byl přikázán k projednání zahraničnímu výboru, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti? Děkuji.

V hlasování pořadové číslo 62 z přítomných 183 poslanců pro návrh 108, proti nikdo. Konstatuji, že tento návrh byl přikázán k projednání zahraničnímu výboru. Končím bod 27.

 

Budeme se zabývat dále bodem 28. Je to

 

28.
Vládní návrh, kterým se předkládá Parlamentu České republiky k vyslovení
souhlasu s ratifikací Dodatkový protokol k Ženevským úmluvám z 12. srpna 1949
o přijetí dalšího rozeznávacího znaku, přijatý dne 8. prosince 2005 v Ženevě
/sněmovní tisk 77/ - prvé čtení

 

Prosím, aby se úvodního slova za omluveného pana ministra zahraničí znovu ujal pan ministr Petr Gandalovič. Pane ministře, máte slovo.

 

Ministr pro místní rozvoj ČR Petr Gandalovič Děkuji za slova uznání, jak to tady odpracovávám za ministra zahraničních věcí, ale já to dělám rád. (Veselost v sále.)

Teď vám, vážený pane předsedo, vážené poslankyně, vážení poslanci, předkládám poslední z těch tří mezinárodních smluv. Je to návrh vlády, kterým se předkládá Parlamentu České republiky k vyslovení souhlasu s ratifikací Dodatkový protokol k Ženevským úmluvám z 12. srpna 1949 o přijetí dalšího rozeznávajícího znaku, přijatý dne 8. prosince 2005 v Ženevě.

Začneme-li opět od těch informací, tak chci připomenout, že diplomatická konference vysokých smluvních stran Ženevských úmluv na ochranu obětí války 8. prosince 2005 přijala dodatkový protokol, jehož podstatou je přijetí dalšího rozeznávacího znaku, takzvaný protokol III. Jak víte, znaky uznané Ženevskými úmluvami jsou červený kříž, červený půlměsíc a červený lev a slunce a jsou používány ve více než 190 zemích světa za účelem ochrany zdravotnického personálu a zařízení během ozbrojeného konfliktu. Tyto znaky také slouží jako označení společností Červeného kříže a Červeného půlměsíce, Mezinárodního výboru Červeného kříže a Mezinárodní federace společností Červeného kříže a Červeného půlměsíce.

Podle stávajících pravidel může každý stát a jeho národní společnost používat pouze jeden z výše uvedených uznávaných znaků a to je trošku problém, protože v některých konfliktech byly tyto znaky vnímány jako znaky mající určité náboženské, kulturní, etnické či politické souvislosti a to také oslabovalo jejich ochrannou úlohu. Některé národní společnosti navíc nejsou ochotny používat výlučně znak červeného kříže či červeného půlměsíce, což je případ zejména izraelské společnosti Magen David Adom, která používá znak červené Davidovy hvězdy, který ani Ženevskými úmluvami upraven není. Proto dochází k doplnění rozeznávacích znaků uznaných Ženevskými úmluvami o další znak, označovaný jako červený krystal, který je tvořen červeným čtvercovým rámcem na bílém poli postaveným na hrot. Červený krystal nemá žádné náboženské, politické či národní konotace a měl by tak být díky své univerzální přijatelnosti schopen zajistit účinnější ochranu zdravotnického personálu a zařízení během ozbrojeného konfliktu. Tento znak nenahrazuje stávající znaky, jen je doplňuje a má s nimi rovnocenný mezinárodněprávní status. Červený krystal bude možné používat samostatně nebo v kombinaci s jiným znakem, který do něj může být vložen. Do červeného krystalu bude tedy možné vložit vlastní národní znak.

Protokol III umožňuje, aby Mezinárodním výborem Červeného kříže byly uznány a do tohoto hnutí přijaty některé další národní společnosti, které nechtěly akceptovat stávající znaky. To posiluje univerzálnost mezinárodního hnutí Červeného kříže a Červeného půlměsíce.

Ratifikace protokolu III nepřinese žádnou změnu státům a národním společnostem, které dosud používaly znak červeného kříže, což je případ České republiky a Českého červeného kříže. Proto není protokol III z hlediska České republiky problematický a přispívá k univerzální aplikaci Ženevských úmluv. Náleží do kategorie takzvaných prezidentských smluv, jejichž ratifikace vyžaduje souhlas Parlamentu České republiky, a proto bych vás, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, rád požádal o to, abyste schválili tento předložený protokol III. Děkuji vám za pozornost.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, pane ministře. Nyní budeme muset hlasovat o změně zpravodaje, protože tady je zpravodajem určen pan Cyril Svoboda, který je dnes omluven.

 

Budeme hlasovat o tom, že by se zpravodajství ujal pan poslanec Jan Hamáček. Kdo s tímto návrhem souhlasí, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 63 z přítomných 183 poslanců pro návrh 115, proti nikdo. Konstatuji, že jsme odhlasovali zpravodajem tohoto čtení pana Jana Hamáčka.

 

Prosím, pane poslanče, ujměte se slova.

 

Poslanec Jan Hamáček: Vážený pane předsedo, vážená vládo, vážené kolegyně, vážení kolegové, pan ministr zde podrobně odůvodnil předložený Dodatkový protokol k Ženevským úmluvám z 12. srpna 1949, který byl podepsán 8. prosince 2005. Jeho podstatou je doplnění rozeznávacích znaků uznávaných Ženevskými úmluvami o ten již zmiňovaný červený krystal.

Z hlediska České republiky se jedná o neproblematický a účelný dokument, přispívající k univerzální aplikaci Ženevských úmluv, a toto přijetí protokolu III nepřinese žádnou změnu těm státům, které dosud užívají znak červeného kříže, což se týká i České republiky. Avšak každý stát, který se stane smluvní stranou protokolu III, to znamená i Česká republika, pokud bude schválen, bude povinen znak červeného krystalu respektovat a poskytnout jím označeným osobám, materiálu a budovám ochranu a respekt v souladu s mezinárodním humanitárním právem.

Já doporučuji propuštění tohoto materiálu do druhého čtení. Děkuji.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP