Pokračování schůze Poslanecké sněmovny
1. prosince 2006 v 9.00 hodin

Přítomno: 155 poslanců

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Dobré ráno, dámy a pánové, je 9 hodin, pátek 1. prosince, všechny vás vítám na pokračování 7. schůze Poslanecké sněmovny.

Přečtu jména těch, kteří jsou omluveni ze zdravotních důvodů: Jiří Carbol, Michaela Šojdrová. Milan Šmíd má neodkladné jednání v regionu, Cyril Svoboda je na zahraniční cestě, Boris Šťastný je na zahraniční cestě a František Vnouček je v dlouhodobém onemocnění. Z vlády se omlouvá pan předseda vlády Mirek Topolánek a pan ministr Šedivý. Pan poslanec Váňa z rodinných důvodů se omlouvá.

Paní poslankyně Lesenská má náhradní kartu 37.

Dnešní jednání bychom měli zahájit projednáváním pevně zařazených bodů, to jsou body 4 a 30. Upozorňuji, že lze projednat bod 31, což je sněmovní tisk 40, což je školský zákon ve třetím čtení, kde jsou splněny zákonné lhůty. Poté bychom pokračovali dalšími body ve schváleném pořadí.

Dámy a pánové, hlásí se někdo s žádostí? Pan poslanec Bičík, pan poslanec Martínek. Tak pan poslanec Martínek.

 

Poslanec Radko Martínek: Dobré ráno, pane místopředsedo, vážené kolegyně a kolegové. Já bych jen poprosil pevně zařadit jako, tuším že třetí bod, protože jsou dnes dva pevně zařazené body, třetí čtení zákona, kterým se mění zákon č. 561 o předškolském, základním, středním, vyšším, odborném a jiném vzdělávání, je to sněmovní tisk č. 40.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Martínkovi. Hlásí se místopředseda Sněmovny Vojtěch Filip.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji. Vážený pane předsedající, vážení členové vlády, paní a pánové, navrhuji, abychom zařadili bod č. 50 potom, co rozhodneme o návrhu pana kolegy Martínka, tzn. jako čtvrtý bod našeho dopoledního jednání.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji. To je bod, který se týká informace vlády o stavu a průběhu vyjednávání o možnosti zřízení vojenské základny USA atd., abychom si to ozřejmili.

Takže dámy a pánové, jsou to všechno náměty na rozšíření, obohacení, přeházení dnešního programu? Pokud ano, tak vás prosím, abyste se všichni přihlásili.

 

A nejprve rozhodneme o návrhu pana poslance Martínka na zařazení sněmovního tisku 40, bod 31, jako třetí bod dnes dopoledne.

Kdo souhlasí, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko ano v hlasování pořadové číslo 76. Děkuji. Kdo je proti? Děkuji.

Hlasování skončilo. Hlasovalo 109 poslanců, pro je 89, proti jeden, takže tento bod byl zařazen.

 

Pan místopředseda Vojtěch Filip navrhuje, aby bod č. 50 - čili stručně řečeno, základny by se projednávaly dnes dopoledne jako čtvrtý bod.

Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 77. Kdo je pro, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko ano. Děkuji. Kdo je proti? Děkuji.

Hlasování skončilo. Hlasovalo 121 poslanců, pro 69, proti 29, i tento bod byl zařazen.

 

Pan poslanec Rafaj má náhradní kartu 41.

Takže to jsou všechny změny, zazněly všechny omluvy a můžeme se pustit do pořadu. Ještě jednou to přečtu: budeme to projednávat v pořadí bod 4, 30, 31, 50 atd. Takže nyní se budeme věnovat senátnímu návrhu zákona, kterým se mění zákon č. 107.

 

4.
Senátní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 107/1999 Sb.,
o jednacím řádu Senátu, ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 61/ - prvé čtení podle § 90 odst. 2

 

Mám zde veto na projednávání ve zrychleném čtení.

Prosím, pan poslanec Smýkal.

 

Poslanec Josef Smýkal: Vážený pane místopředsedo, dovolte, abych oznámil, že klub sociální demokracie bere veto zpět.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Takže můžeme projednávat podle paragrafu 90, pokud se na tom shodne Sněmovna - rozumíme tomu tak správně? Takže je navrženo, abychom s návrhem zákona vyslovili souhlas již v prvém čtení. Stanovisko vlády máme k dispozici jako sněmovní tisk 61/1, a já prosím pana senátora Václava Jehličku, aby návrh uvedl.

 

Senátor Václav Jehlička: Dobré jitro vážený pane předsedající, vážená paní místopředsedkyně, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci. Dovolte mi, abych vám předložil k projednání drobnou novelu jednacího řádu Senátu. Smyslem této novely je vytvořit právní rámec pro to, aby v celém areálu Senátu, to znamená ve Valdštejnském paláci, Valdštejnské jízdárně, Valdštejnské zahradě spolu se sala terrenou, v Malém Fürstenberském paláci a v Kolovratském paláci byl vytvořen právní rámec pro to, aby do tohoto areálu měla veřejnost větší přístup, tzn. aby se zde mohly konat akce kulturního, společenského a vzdělávacího charakteru v době, kdy Senát nezbytně nepotřebuje tyto prostory, a některé tyto prostory nikdy nepotřebuje ke své činnosti.

Dovolte mi, abych krátce ujasnil určité souvislosti. Před více než deseti lety, v roce 1996, kdy vaše ctěná Poslanecká sněmovna přijala zákon o sídle Parlamentu a konstituovala Senát, v té době vznikla v předstihu Kancelář Senátu, která převzala také dikci jednacího řádu Poslanecké sněmovny. V té době si Sněmovna neuvědomila, nebylo to ani jinak možné, že Senát disponuje obrovskými kulturními prostory, které mají sloužit veřejnosti. Po deseti letech, kdy proběhla historická obnova Senátu, přicházíme s touto novelou, abychom veřejnosti právě více otevřeli prostory Senátu. (V sále je velký hluk.)

Ještě bych chtěl podotknout, že před těmi deseti lety se vedla debata, především odborná veřejnost -

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Dámy a pánové, já bych poprosil všechny, kteří mají k vyřizování neodkladné záležitosti, aby tak učinili, ale v kuloárech, ne ve sněmovně. A týká se to úplně všech. S výjimkou předsedů poslaneckých klubů, tak jak bylo dohodnuto na začátku. Takže počkáme, až tady bude dokončena diskuse.

Tak, pane senátore.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP