(9.20 hodin)

Poslanec Stanislav Křeček: Děkuji, pane předsedající. Kolegové a kolegyně, myslím, že požadavek Komunistické strany Čech a Moravy je plně oprávněný. Já jsem také na to poukázal, když jsme zde diskutovali o předchozí změně jednacího řádu Sněmovny, kdy se snižoval počet členů klubu.

Na druhou stranu ale je zcela nepochybné, že úprava jednacího řádu té které sněmovny je věcí té sněmovny. Nemůžeme přece připustit, abychom my upravovali jednací řád Senátu, a opačně, aby se Senát příště rozhodl, že upraví náš jednací řád, a nám upravil způsob projednávání ve Sněmovně. Taková praxe přece není možná. I když požadavek je oprávněný, je pochopitelný, domnívám se, že nemůžeme v této souvislosti ho přijímat a zajímat se úpravou jednacího řádu Senátu více, než sám Senát navrhuje a než od nás požaduje.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Křečkovi. Hlásí se pan poslanec Koníček.

 

Poslanec Vladimír Koníček: Vážený pane předsedající, vážené kolegyně, vážení kolegové, když nebude umožněno projednávat tento návrh v řádném jednání, když bude projednávání tohoto tisku podle § 90 odstavec 2, já bych vyzval pana senátora Jehličku, aby v Senátu tlumočil žádost poslaneckého klubu Komunistické strany Čech a Moravy, aby si Senát sám upravil § 21 o vzniku senátorských klubů. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji. Pan senátor Jehlička kýve hlavou, že zaregistroval váš požadavek, takže je to v pořádku.

Pokud se nikdo další nehlásí, tak obecnou rozpravu končím. Ptám se, zda paní zpravodajka nebo pan zpravodaj chtějí vystoupit. Pokud ne, rozhodneme podle § 90 odstavec 5 o pokračování projednávání tohoto návrhu.

Přednesu návrh usnesení: "Poslanecká sněmovna souhlasí s pokračováním jednání o sněmovním tisku 61 tak, aby s ním mohl být vysloven souhlas již v prvém čtení."

 

Rozhodneme v hlasování pořadové číslo 78. Kdo je pro, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko. Děkuji. Kdo je proti? Děkuji.

Hlasování skončilo. Hlasovalo 152 poslanců, pro bylo 116, proti 7. Takže tento návrh byl přijat.

 

Podle jednacího řádu by měla následovat podrobná rozprava. Nikdo se nehlásí, podrobnou rozpravu končím. Přistoupíme k hlasování o celém návrhu zákona.

Přednesu návrh usnesení: "Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas se senátním návrhem zákona, kterým se mění zákon číslo 107/1999 Sb., o jednacím řádu Senátu, ve znění pozdějších předpisů, podle sněmovního tisku 61."

 

Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 79. Kdo je pro, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko. Děkuji. Kdo je proti? Děkuji.

Hlasování skončilo. Hlasovalo 154 poslanců, pro bylo 121, proti nikdo. Takže návrh byl přijat.

 

Mně nezbývá, než pogratulovat panu senátorovi Jehličkovi k úspěchu horní komory na půdě dolní komory a poděkovat paní zpravodajce. S panem senátorem se loučím.

 

Senátor Václav Jehlička: Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, já vám jménem naší horní komory děkuji za schválení novely jednacího řádu Senátu a zvu vás samozřejmě na všechny kulturní a společenské akce, které tam budeme pořádat. Na shledanou.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Ano. Vyřiďte přátelské pozdravy, pane senátore.

 

Nyní se budeme věnovat bodu

 

30.
Vládní návrh, kterým se předkládá Poslanecké sněmovně Parlamentu České republiky
k vyslovení souhlasu s ratifikací Smlouva mezi vládou České republiky a Organizací
spojených národů o zapůjčení vězeňského personálu Mezinárodnímu trestnímu
tribunálu pro bývalou Jugoslávii, podepsaná v Haagu dne 23. března 2006
/sněmovní tisk 79/ - prvé čtení

 

Prosím pana ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila, aby návrh uvedl.

 

Ministr spravedlnosti a předseda Legislativní rady vlády ČR Jiří Pospíšil Vážený pane předsedající, dámy a pánové, dovolte mi, abych velmi stručně uvedl návrh Mezinárodní smlouvy mezi Českou republikou a Organizací spojených národů o zapůjčení vězeňského personálu Mezinárodnímu trestnímu tribunálu pro bývalou Jugoslávii.

Co je obsahem této smlouvy, v zásadě vystihuje již sám název, a není proto třeba dlouze o této smlouvě hovořit. Jde o to, že vazební věznice Mezinárodního trestního tribunálu v Haagu již v roce 2002 projevila zájem o zapůjčení našeho vězeňského personálu a od roku 2002 se diplomatickou cestou domlouvá obsah této mezinárodní smlouvy. Sama smlouva byla podepsána až po čtyřech letech v Haagu dne 23. března 2006 a v zásadě umožňuje vyslání příslušníků Vězeňské služby České republiky k působení ve vazební věznici Mezinárodního trestního tribunálu OSN pro bývalou Jugoslávii. Vysláni by měli být čtyři zaměstnanci Vězeňské služby, a to na dobu jednoho roku s tím, že tuto dobu jednoho roku bude možné prodlužovat, a to až na dobu tří let, s tím, že smlouva potom upravuje další režim možného dalšího prodloužení.

Co je důležité a co bych rád zmínil, je otázka nákladů spojených s vysláním příslušníků Vězeňské služby. V zásadě je konstrukce postavena obdobně jako v jiných smlouvách uzavřených mezi OSN a jinými státy v podobné věci, a to tak, že veškeré náklady spojené s vysláním příslušníků platí příslušný stát, který vysílá příslušníky, a Mezinárodní trestní tribunál zpětně hradí paušální částku na jednu osobu a rok. Částka by měla být ve výši 31 138 eur za osobu a rok.

Dámy a pánové, tato smlouva je samozřejmě v souladu s právním pořádkem České republiky a s našimi mezinárodními závazky. Je spojena, v případě, že bude účinná, resp. její následky jsou spojeny s náklady pro státní rozpočet. Jak jsem ale upozornil, náklady by v zásadě měly být refundovány tím, že bude zpětně placena paušální částka na osobu a rok, kterou vyšleme do mezinárodní věznice.

Dámy a pánové, dovolte mi, abych vás požádal o podporu této mezinárodní smlouvy, protože je projevem dobré spolupráce České republiky a Spojených států amerických a přispívá k lepšímu postavení České republiky v mezinárodním společenství. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Já vám děkuji, pane ministře. Prosím, aby se ujal zpravodaj pro první čtení, kterým je pan poslanec Karel Šplíchal.

 

Poslanec Karel Šplíchal: Dámy a pánové, slyšeli jste zdůvodnění, které je zcela fakticky jasné. Domnívám se, že jde o význam zahraničněpolitický. V tomto případě, díváme-li se na haagský tribunál jakkoli, měli bychom ratifikaci podpořit. Jenom věřím, že pan ministr spravedlnosti umožní Vězeňské službě doma doplnit chybějící počty, které by sloužily při haagském tribunálu ve věznici OSN.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Karlu Šplíchalovi. Otevírám obecnou rozpravu, do které se přihlásil pan poslanec Václav Exner.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP