(12.50 hodin)
(pokračuje Tlustý)

Jaká je současná situace, to znamená jaké je plnění státního rozpočtu ke konci října letošního roku? Při celkových příjmech 748,8 miliardy a výdajích 761 miliard korun skončilo hospodaření ke konci října schodkem 12,7 miliardy korun, což proti prvnímu pololetí představovalo zhoršení o 20,3 miliardy korun.

Zajímavé je, jak v tomto období dochází k plnění očekávaných příjmů z jednotlivých daní. Takže z objemu nejvýznamnějších daňových příjmů vykázaly vyšší inkaso, než by odpovídalo teoretickým 10/12 části celoročně rozpočtované výše a plnění rozpočtu, daně z příjmů právnických osob, jež dosáhly 75,5 mld. Kč, tj. 85,8 % rozpočtu, dále daň z přidané hodnoty, která dosáhla 130 mld. Kč, tj. meziroční nárůst o 7 %.

Co ale stojí za zvláštní zdůraznění, a tady bych prosil, pokud je to možné, o vaši pozornost, je, že dochází k velikému propadu příjmů z daně fyzických osob z takzvané samostatně výdělečné činnosti, neboli osob samostatně výdělečně činných. Tady bych připomněl poměrně bouřlivou diskusi v době, kdy byly přijímány změny právě v této dani a kdy tehdejší vláda odůvodňovala přijímané změny očekávaným zřetelně vyšším výnosem z této daně. A tak mi dovolte konstatovat, že došlo k meziročnímu poklesu o 35 %, tzn. tato daň vynesla v prvních deseti měsících o více než jednu třetinu méně proti roku předchozímu. Nejenom tedy nedošlo k očekávanému a slibovanému zvýšení výnosu této daně, ale tato daň se propadla takto hluboko. Pokud byste chtěli vědět, proč se tak stalo - výnosy této daně zásadně ovlivnily vratky z titulu uplatnění zvýšených výdajových paušálů a z možnosti uplatnění takzvaného společného zdanění manželů.

Já bych teď přeskočil k tomu nejaktuálnějšímu, a to je k tomu, co se velmi pravděpodobně stane ve zbylém jednom měsíci, to znamená do konce letošního roku; jinými slovy, chtěl bych vás informovat o rizicích očekávané skutečnosti plnění státního rozpočtu za celý letošní rok.

V předložené zprávě je uvedeno, že proti schodku schváleného státního rozpočtu ve výši 74 miliard lze očekávat jeho skutečnou výši na úrovni 90 miliard. Očekávané zhoršení vyplyne na straně výdajů jejich překročením o cca 21 až 25 miliard korun, zejména, a to už tady bylo mnohokrát opakováno, úhradou státní záruky ve prospěch České národní banky, dále pak zvýšením výdajů na důchody - to jsme tady řešili tento týden, takže to si pamatujete. Ještě bych připomněl velmi zvýšené platby za tzv. státní pojištěnce. A teď přichází to nejpodstatnější: Podle aktuální prognózy daňových odborů Ministerstva financí již nelze počítat s překročením daňových příjmů o deset miliard korun, tak jak to očekával výhled, který zpracovávala ještě minulá vláda v červnu letošního roku. Těch slibovaných deset miliard navíc se nevybere, a dokonce se dá očekávat, že se vybere o další 2,5 miliardy méně, než kolik bylo plánováno.

Sečteno a podtrženo: vše nasvědčuje tomu, že skutečný schodek státního rozpočtu dosáhne za letoší rok částky 102 miliard korun. Všechny ty položky, které k tomu vedou, už tady byly předmětem diskuse v Poslanecké sněmovně, takže tohle berte jako shrnutí vývoje událostí. A tak bych z té zprávy, aby to bylo snadno zapamatováno, zopakoval dvě čísla: původně plánovaný schodek 74,4 miliardy velmi pravděpodobně překročí hranici sto miliard a dosáhne oněch avizovaných sto dva. Máme do konce roku ještě přibližně měsíc. Do jaké míry ten odhad je zcela přesný, samozřejmě v tuto chvíli nelze předpovědět, ale to, že přesáhne sto miliard, je v tuto chvíli v podstatě definitivní.

Děkuji vám za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: I já vám děkuji, pane ministře. Zprávu projednal rozpočtový výbor, jehož usnesení bylo rozdáno jako sněmovní tisk 74/1. Prosím zpravodaje výboru pana poslance Bohuslava Sobotku. (Není přítomen.) Nebo požádám členy rozpočtového výboru, zdali by někdo z nich byl ochoten se ujmout náhradní role zpravodaje, což bychom museli podpořit hlasováním, resp. schválením Poslaneckou sněmovnou. (Po dohodě členů rozpočtového výboru byl určen jako zpravodaj poslanec Smýkal.)

 

Takže děkuji panu poslanci Smýkalovi a prosím Poslaneckou sněmovnu, aby rozhodla o změně zpravodaje k tomuto bodu, sněmovního tisku 74.

Zahajuji hlasování pořadové číslo 104 a ptám se vás, kdo souhlasí s touto změnou, nechť stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 104 se pro návrh z přítomných 110 poslankyň a poslanců, vyslovilo 97, proti 1, usnesení, resp. hlasování o změně zpravodaje bylo přijato.

 

Takže, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Josef Smýkal: Děkuji za slovo, vážená paní předsedající. Vážené kolegyně a kolegové, seznámím vás tedy s usnesením z 5 schůze rozpočtového výboru ve znění, že po odůvodnění náměstka ministra financí pana Hejduka, zpravodajské zprávě poslance Sobotky a po rozpravě rozpočtový výbor Poslanecké sněmovny přijal následující usnesení: bere na vědomí zprávu vlády o plnění státního rozpočtu České republiky za první pololetí 2006 a doporučuje Poslanecké sněmovně Parlamentu, aby přijala následující usnesení: Poslanecká sněmovna bere na vědomí zprávu vlády o plnění státního rozpočtu České republiky za první pololetí 2006.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Já vám děkuji a otevírám obecnou rozpravu, do které nemám žádnou přihlášku. Obecnou rozpravu tedy končím.

Přistoupíme k rozpravě podrobné, a já se omlouvám panu zpravodaji, ještě jednou ho poprosím, zda by i v rozpravě podrobné, abychom dodrželi náš jednací řád, nás seznámil s návrhem usnesení.

 

Poslanec Josef Smýkal: Takž návrh usnesení: Poslanecká sněmovna bere na vědomí zprávu vlády o plnění státního rozpočtu České republiky za první pololetí 2006.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Já vám děkuji. Poněvadž nemám do podrobné rozpravy dalšího přihlášeného, podrobnou rozpravu tímto končím.

 

O předneseném návrhu usnesení budeme hlasovat. V hlasování pořadové číslo 105, které tímto zahajuji, se vás ptám, kdo je pro, nechť stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 105 z přítomných 111 poslanců se pro návrh usnesení vyslovilo 94, proti nikdo. Tento návrh usnesení byl schválen.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP