(10.40 hodin)

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Já doufám, že to nebylo míněno jako úplný návrh usnesení. Prosím, pan poslanec Hovorka se hlásí.

 

Poslanec Ludvík Hovorka: Vážený pane místopředsedo, vážená vládo, vážené dámy, vážení pánové, já bych se také rád vyjádřil k této diskusi nad systémem - nebo spíš nesystémem - rozdělování státních dotací. Chtěl bych říci, že si myslím, že by nebylo úplně správné, aby poslanci neměli možnost nějakým způsobem pomoci určité konkrétní obci ve svém volebním obvodu. Protože kdyby se tento systém nastartoval teď, tak určitě vznikne nespravedlnost pro určité obce, které vlastně v průběhu x let nemohly dostat vůbec žádné příspěvky ze státního rozpočtu, a mezi tím, co už vlastně byly obce, které dostaly spoustu prostředků.

Když se podíváte do jednotlivých návrhů státního rozpočtu a potom schválených usnesení ke státnímu rozpočtu, tak za poslední období uvidíte spousty a spousty obcí, které dostávají řekněme každý rok, a naopak jsou obce, které nedostaly ani korunu. Za co se ale velice přimlouvám, je to, že by měla být transparentnost, že by mělo být jasné, kdo kterou akci navrhuje. Protože pokud by se tak stalo, tak si myslím, že by ubyly aquaparky, ubyly by trávníky třetí generace (nonverbální projevy souhlasu v sále) a zůstaly by tam možná jenom ty smysluplné akce, jako jsou třeba rekonstrukce škol, mateřských škol a různých zařízení obce. Protože si myslím, že pokud by byla stanovena například určitá kvóta pro každého poslance, tak by se velmi, velmi šetřilo s tím, co se bude navrhovat. Takže i ty částky, které se tam navrhují, by byly daleko menší. A z vlastní zkušenosti, když jsem byl jako starosta obce, vím, že každá koruna, která přijde do obecního rozpočtu, pomůže. Jsou prostě akce, na které obce určité velikosti nemohou dosáhnout, to znamená, že z tohoto pohledu nevidím tu možnost, že by se úplně zrušila možnost přispět obci na konkrétní akci, která přesahuje její možnosti.

Takže se domnívám, že je třeba tento systém, nebo spíš nesystém, řešit, ale řešit ho uvážlivě a s porozuměním, s pochopením všech. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Dobrá. To bylo snad vše, takže mi dovolte, abych nyní rozpravu ukončil.

Můžeme přistoupit ke sloučené rozpravě podrobné, protože mezitím, že jsme tady vedli tu obecnou debatu, tak se zde neustále vršily přihlášky do rozpravy podrobné, až narostly do nějakých 60 přihlášek.

Ale vidím, že chce vystoupit pan ministr, který může vystoupit kdykoli. Takže prosím.

 

Ministr financí ČR Vlastimil Tlustý Vážený pane místopředsedo, vážený pane premiére, dámy a pánové, já vystupuji proto, že teď budou padat pozměňovací návrhy, které splňují to, co tady mnozí z vás uváděli. Budou je předkládat konkrétní poslanci, jinými slovy, ponesou za ně odpovědnost. Vyzývám je, aby to byly pozměňovací návrhy, které budou, zvyšují-li někde výdaje, je jinde reálně snižovat. To znamená, budou-li to pozměňovací návrhy vybilancované, kdy na jedné straně se navrhuje zvýšit a na jiné snížit, tak to splňuje druhou zásadní podmínku. Ty další, které tady byly uváděny, kontrolovatelnost zařazení do programu, to je snad samozřejmost, to znamená - u každého takového návrhu by mělo být automaticky uvedeno, v jaké kapitole a v jakém konkrétním programu budou figurovat, právě proto, aby byly kontrolovatelné, jinak by totiž byly nehlasovatelné.

Tím se vracím k tomu, co jsem tady říkal na úvod obecné rozpravy, to je ten základní rozdíl, a to je to jediné, co jsem tady říkal, že nehlasovatelné jsou návrhy, u kterých nejsou skutečné zdroje, a to, v jakých kapitolách tyto rezervy neexistují, jsem tady výslovně uvedl. Takže bych prosil, aby nepadaly žádné návrhy, které se dále budou snažit vybírat prostředky z kapitol mandatorních výdajů, a trvám na svém vyjádření, že kde nic není, ani Poslanecká sněmovna nebere. Jinými slovy ani z důchodů, ani ze zdravotního pojištění, ani z dalších kapitol, které jsem tady uvedl, není možné, aby Poslanecká sněmovna převáděla prostředky, když tam žádné rezervy nejsou.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Teď si myslím, že můžeme skutečně přikročit k návrhům, které budou přednášeny v rámci podrobné rozpravy. Máme zhruba čtvrt hodiny, protože jsme se domluvili, že v 11.00 bude Sněmovna přerušena, aby se představovali v klubech ombudsmani. Myslím, že tu čtvrthodinu ještě můžeme využít.

Takže návrhy, jak byly předloženy - první přihlášený je pan poslanec Jiří Papež, pak požádám pana poslance Tomáše Kladívka. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Jiří Papež: Děkuji za slovo. Vážený pane místopředsedo, mám tu čest začít ten velký maraton. Mám z toho skoro trému po těch projevech, které jsem zde před chvílí zaslechl. Přesto mi dovolte přednést několik možná nesystémových pozměňovacích návrhů ke státnímu rozpočtu České republiky na rok 2007, ke sněmovnímu tisku 52. Návrhy přednesu tak, jak mi je předali starostové obcí v mém kraji a požádali mě o jejich zařazení do státního rozpočtu na příští rok.

Navrhuji tedy zařadit do kapitoly Všeobecná pokladní správa programu 298 210 novou položku s názvem Havarijní stav kuchyně a jídelny Mateřské školy a základní školy Zbůch, okres Plzeň-sever, s částkou 5,92 milionu Kč; novou položku s názvem Odstranění havarijního stavu školní kuchyně Základní školy Líně, okres Plzeň-sever, s částkou 5,85 milionu Kč; novou položku s názvem Odstranění havarijního stavu Základní školy v Kozolupech, okres Plzeň-sever, s částkou 5,98 milionu Kč; novou položku s názvem Přístavba tělocvičny Základní školy v Merklíně, okres Plzeň-jih, s částkou 15 milionů Kč; novou položku s názvem Přístavba školní jídelny Základní školy v Měčíně, okres Klatovy, s částkou 11 milionů Kč; novou položku s názvem Rekonstrukce Základní školy Volduchy, okres Rokycany, s částkou 15 milionů Kč; novou položku s názvem Dokončení rekonstrukce Základní školy ve Stodě, okres Plzeň-jih, s částkou 16 milionů Kč. A do programu 298 110 novou položku s názvem Výstavba obecního víceúčelového domu v obci Hůrky, okres Rokycany s částkou 13,5 milionu Kč.

O příslušné částky navrhuji snížit v kapitole Všeobecná pokladní správa vládní rozpočtovou rezervu. Doporučené základní údaje předám k jednotlivým návrhům zpravodaji písemně.

Děkuji vám za podporu.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Ano. Nyní požádám pana poslance Tomáše Kladívka, připraví se Hana Orgoníková.

 

Poslanec Tomáš Kladívko: Děkuji za slovo. Vážený pane místopředsedo, vážená vládo, kolegyně a kolegové, já bych chtěl předložit tři pozměňovací návrhy. Jsou to přesně návrhy, kdy jejich žadatelé vyčerpali všechny možné cesty, to znamená před rokem či více oslovili příslušné ministerstvo se svou žádostí, když neuspěli, oslovili rozpočtový výbor, když neuspěli, oslovili mne a já tady ty návrhy předkládám. Jsou to tři položky.

Navrhuji do kapitoly VPS programu 298 220 zařadit novou položku Rekonstrukce septického operačního sálu ortopedické kliniky I. lékařské fakulty Fakultní nemocnice v Praze na Bulovce v částce 30 milionů Kč. Druhou položku - do kapitoly VPS programu 298 210 zařadit novou položku Rekonstrukce sportovního areálu Sportovního klubu Hvozdnice v částce 4 miliony Kč. Tato položka byla již tomuto klubu schválena na letošní rok, ale klub z důvodu nevyjasněných majetkových vztahů a dědického řízení vrací tuto položku do rozpočtu, a protože víme, že nelze převést státní dotaci z roku na rok, zažádal znovu o tutéž položku na rok 2007. A konečně je to položka třetí, do kapitoly VPS programu 298 220 zařadit novou položku Rekonstrukce a rozšíření tribuny a výstavba objektu šaten SK Prosek Praha ve výši 22 milionů Kč.

Toto jsou návrhy, se kterými se na mě obrátili občané a instituce, a já jsem se rozhodl jim vyhovět. Všechny tyto položky - navrhuji o příslušné částky snížit v kapitole VPS vládní rozpočtovou rezervu.

Děkuji za podporu.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP