(Jednání pokračovalo ve 14.01 hodin.)

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Dobré odpoledne, vážené dámy, vážení pánové. Je 14 hodin jedna minuta, dovolím si zahájit naše odpolední jednání, jehož jediným - předpokládám vzhledem k 67 přihlášeným poslankyním a poslancům jediným - bodem bude druhé čtení státního rozpočtu. Přihláška číslo 68.

Já si vám dovolím přečíst prvních deset přihlášených, aby eventuálně ti z nich, kteří jsou v pořadí, měli čas doběhnout do jednací síně. První bude pan poslanec Ohlídal, pan poslanec Jandák, pan poslanec Rafaj, pan poslanec Úlehla, pan poslanec Braný, pan poslanec Aubrecht, paní poslankyně Čurdová, pan poslanec Böhnisch a pan poslanec Smýkal.

Poprosím pana poslance Ohlídala, aby se ujal slova. Připraví se pan poslanec Vítězslav Jandák. Děkuji.

 

Poslanec Ivan Ohlídal: Vážená paní místopředsedkyně, vážené kolegyně, vážení kolegové, mám dva pozměňující návrhy týkající se návrhu státního rozpočtu České republiky pro rok 2007.

Ten první pozměňující návrh se týká akce s názvem Dokončení rekonstrukce Základní školy Hodonín, U Červených domků. Investorem této akce je město Hodonín. Navrhovaná výše dotace je sedm milionů korun a o těchto sedm milionů korun navrhuji snížit výdaje v kapitole VPS 398.

Druhý pozměňující návrh se týká navýšení rozpočtu Grantové agentury České republiky o padesát milionů korun. Toto navýšení pro Grantovou agenturu je velmi významné, protože Grantová agentura může tyto prostředky, těchto padesát milionů korun, využít k finančními krytí nově zavedených takzvaných pětiletých projektů, které od roku 2007 bude Grantová agentura České republiky financovat. Pokud by k tomuto navýšení nedošlo, vznikl by velký problém, protože by se snížila v historii Grantové agentury úspěšnost podávaných projektů hluboko pod obvyklou hranici 30 %. Dále navrhuji, aby o tuto částku, tedy padesát milionů korun, byla snížena částka týkající se kapitoly státního dluhu, konkrétně položky vládní rozpočtová rezerva.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Já vám děkuji. Poprosím pana poslance Vítězslava Jandáka a připraví se pan poslanec Petr Rafaj. Máte slovo.

 

Poslanec Vítězslav Jandák: Vážená paní předsedající, vážení páni ministři, dovoluji si navrhnout změnu v kapitole 334 Ministerstvo kultury a zařadit novou položku Podpora festivalů v tomto znění: Festival animovaného filmu Anifest 9 milionů, Mezinárodní filmový festival pro děti a mládež Zlín 15 milionů, Mezinárodní hudební festival Český Krumlov 3 miliony, Mezinárodní hudební festival Smetanova Litomyšl milion, Festival české, německé a židovské kultury Devět bran 2 miliony, Festival české dotyky hudby M-Art milion, Třináctý mezinárodní folklorní festival Frýdek-Místek 800 tisíc, Třinecké kulturní léto 400 tisíc, Letní filmová škola Uherské Hradiště 2 miliony a Febiofest 4 miliony.

Zdroj pro tyto položky přesun 38 milionů 200 tisíc z kapitoly VPS, vládní rozpočtová rezerva.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: I já děkuji. Slova se ujme pan poslanec Petr Rafaj, připraví se pan poslanec Tomáš Úlehla. (Hlasy z pléna, šum.)

Je mi to strašně líto, ale budu se snažit býti trpělivost sama, ale myslím, že déle než jednu minutu to asi ani vy mi neumožníte, a tím pádem přihláška pana kolegy Rafaje bude zařazena na samý konec těchto přihlášek. Je mi to líto.

Poprosím pana poslance Tomáše Úlehlu. Připraví se pan poslanec Petr Braný.

 

Poslanec Tomáš Úlehla: Vážená paní předsedající, vážené dámy a pánové, dovolte mi, abych navrhl dvě akce, které bych velmi rád zařadil do projednávání.

Tou první akcí je Integrovaný záchranný systém Zlínského kraje, který zapadá do dlouhodobého komplexního řešení v celém zlínském regionu, a konkrétně se nám teď jedná o zabezpečení rychlé zdravotní služby. Rád bych docílil finanční podpory tím, že bychom částku 36 milionů korun dokázali v rámci kapitoly 398 uvolnit na tyto účely s tím, že by případně o tyto finance byla navýšena kapitola 335 Ministerstvo zdravotnictví. S panem ministrem Julínkem pan hejtman Zlínského kraje jednal. Důvodem také je to, že se jedná vlastně o možnost urychleného zavedení této integrované péče v případě ohrožení života v regionu.

A druhou akcí, kterou jsem nechal projednat i rozpočtovým výborem, je akce Podpora Barum Rallye Zlín, která je evropskou soutěží. Ale nejde o to, podporovat tuto akci, ta je finančně zajištěna, nýbrž díky její vynikající úrovni jí bylo nabídnuto, aby byla součástí Intercontinental Rallye Challenge, což je světová soutěž. A ta navyšuje celý tento závod o 10 milionů korun. Pořadatelé žádají o částku 6 milionů korun. Tedy bych opět navrhl, zdali by bylo možné hlasováním se vyjádřit k tomu, že by z kapitoly 398, z VPS, bylo možno uvolnit tu částku 6 milionů korun.

Jako důvod bych uvedl to, že hlavním promotérem je Eurotelevize, Eurosport plus padesát dalších vysílacích kanálů. A kromě samozřejmě vynikající propagace České republiky jsou Univerzitou Tomáše Bati i zahraničními agenturami k dispozici studie, a já ty podklady předám, které jasně poukazují na více než stomilionový plusový potenciál přínosný do rozpočtu. A navíc umožní zaměstnat v oboru služeb a cestovního ruchu významné množství občanů toho regionu.

Takže bych se přimlouval za tyto dvě akce a podklady samozřejmě předám předsedovi výboru. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Já děkuji. Slovo má pan poslanec Petr Braný, připraví se pan poslanec Vlastimil Aubrecht.

 

Poslanec Petr Braný: Vážená paní místopředsedkyně, děkuji za slovo. Vážené kolegyně, kolegové, nejdřív bych si dovolil podat pozměňovací návrh - technickou úpravu k usnesení rozpočtového výboru číslo 100, tisk 52/2, položka 34/31 Obec Bečnov. Z kolonky titul, ukazatel se vypouštějí slova - uvozovky a vypouští se: "vybudování průmyslové zóny v katastru obce Bečnov a" - konec uvozovek. Tak to je technická úprava usnesení rozpočtového výboru.

A dále žádám, aby ze státního rozpočtu na rok 2007 do kapitoly 398 Všeobecná pokladní správa byly zařazeny tyto akce:

1. Rekonstrukce místních komunikací ve městě Vodňany, okres Strakonice, ve výši 17,5 milionu korun.

2. Zázemí areálu sportu a her pro děti a mládež, TJ Sokol ve městě Hluboká nad Vltavou, okres České Budějovice, ve výši 7 milionů korun a

3. základní technické vybavení - lokalita jih ve městě Kaplice, okres Český Krumlov, ve výši 20 milionů korun.

A aby o tuto celkovou částku byla snížena vládní rozpočtová rezerva kapitoly 398 Všeobecná pokladniční správa.

Děkuji za pozornost.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP