(17.20 hodin)

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji paní kolegyni Evě Dundáčkové. Slova se ujme pan poslanec Karel Šplíchal, připraví se paní místopředsedkyně Miroslava Němcová. Prosím, pane kolego, máte slovo.

 

Poslanec Karel Šplíchal: Pane místopředsedo, dámy a pánové, já mám také pozměňovací návrh do státního rozpočtu a prosil bych vás o jeho podporu.

Jde o dotaci ve výši 8 milionů korun na výstavbu víceúčelového sportoviště v obci Hostivice-Břve. Je to pro tělovýchovnou jednotu Sokol Břve, která má adresu Klimentská 1900/42, 110 00 Praha 1. IČO je 75092271. Pro tuto dotaci mám dvě varianty. První je ze Všeobecné pokladní správy, číslo kapitoly 398, a z programu 298210, tedy z vládní rozpočtové rezervy. Druhá varianta - Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy z programu 233510, je to kapitola podpora rozvoje a obnovy materiálně technické základny sportu a tělovýchovy.

Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu poslanci Karlu Šplíchalovi. Slova se ujme paní místopředsedkyně Miroslava Němcová a připraví se paní poslankyně Dana Filipi. Paní místopředsedkyně, máte slovo.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji za slovo, vážený pane místopředsedo. Vážené kolegyně a kolegové, jakkoli beru velmi vážně slova, která zde padala dnes v obecné rozpravě, neumím se vypořádat s žádostmi starostů a ředitelů škol a nemocnic jinak, než že jejich návrhy přednesu k vašemu laskavému posouzení, a je tedy jen na vás, jak rozhodnete. Jiný způsob, bohužel, jsem nenalezla, jak těmto žádostem vyhovět. Upozorňuji zároveň a chci to podtrhnout, že se všemi žadateli všech pěti návrhů pozměňovacích, které zde přednesu, jsem byla v kontaktu. Buďto jsem je navštívila osobně a seznámila se tedy s dokumentací, která slouží k těm pozměňovacím návrhům, či jsem si je vyžádala písemně. Nejedná se tedy o nějakou střelbu z místa, kdy bych si nestála za tím, co zde nyní navrhnu.

Mám tedy pět pozměňovacích návrhů.

Prvním z nich je pro kraj Vysočina, Nové Město na Moravě. Akce, která se jmenuje rekonstrukce objektu interny Nemocnice v Novém Městě na Moravě, částka 30 milionů korun, do kapitoly 335 Ministerstvo zdravotnictví na vrub Všeobecné pokladní správy. Buď tedy z vládní rozpočtové rezervy, nebo ve druhé variantě dluhové služby.

Zdůvodním tento návrh tím, že již v minulosti jsem před Poslaneckou sněmovnu předstupovala s žádostí o dokončení rekonstrukce této nemocnice. Je to nemocnice, která slouží 120 tisícům obyvatel bývalého okresu Žďár nad Sázavou, jediné zdravotnické zařízení tohoto typu, které tam existuje. A v minulosti buď tedy rozhodnutím příslušného Ministerstva zdravotnictví, nebo také Ministerstva financí proběhla rekonstrukce některých pavilonů této nemocnice. Zbývá dokončit rekonstrukci pavilonu interny. Kdo z vás měl příležitost se seznámit právě s těmito pavilony, ví, jak je to zařízení svízelné v tom slova smyslu, že se tam vyskytují převážně starší pacienti s mnoha komplikovanými chorobami, a nemají-li dostatečnou péči a kvalitní budovu, která by odpovídala moderním zdravotnickým trendům, bezpochyby je to pro ně velmi složitá léčba, kterou podstupují.

Druhý můj návrh se týká opět kraje Vysočina, obce Měřín. Jedná se o akci úprava tělocvičny základní školy. Příjemcem této dotace by byl Obecní úřad Měřín v částce 4 miliony 300 tisíc korun. Navrhuji zařadit do kapitoly 333 Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy, krýt z kapitoly Všeobecná pokladní správa, opět buďto z vládní rozpočtové rezervy, nebo z dluhové služby.

Třetí návrh se týká kraje Vysočina, obec Kojetice na Moravě, a jmenuje se ta akce rekonstrukce místní komunikace. Příjemcem by byl Obecní úřad Kojetice na Moravě, částka, o kterou se jedná, je ve výši 6 milionů 720 tisíc korun, a opět navrhuji zařadit do kapitoly Všeobecná pokladní správa 398, na vrub tedy vládní rozpočtové rezervy nebo dluhové služby.

Dovolte mi pár slov právě k tomuto návrhu. Já jsem si vyžádala písemný podklad, o co se vlastně jedná, a ráda bych vás seznámila s tím, že tato obec, která má pět set obyvatel, žádala již v minulých letech Ministerstvo financí o to, aby mohla udělat tuto úpravu rekonstrukce místní komunikace. Rozpočet obce je nízký a v žádném případě nemá takové prostředky, aby si mohla dovolit tuto akci ze svých finančních rezerv krýt. Proto tady cituji z dopisu: "Nezbývají nám peníze, a proto touto formou opakovaně žádáme o finanční krytí ze státního rozpočtu a doufáme, že poslanci naší žádosti vyhoví." Tolik tedy zdůvodnění tohoto návrhu.

Čtvrtým návrhem je návrh, který opět směřuje do kraje Vysočina, do města Polná. Akce se jmenuje obnova prostranství v památkové zóně. Jedná se o židovské náměstí. Příjemcem dotace je Městský úřad Polná. Rozpočtová částka je ve výši 9 milionů 550 tisíc korun, navrhuji zařadit do kapitoly Všeobecná pokladní správa 398 a krýt ji buďto z vládní rozpočtové rezervy, nebo z dluhové služby.

A poslední můj pozměňovací návrh - opět kraj Vysočina, Nové Město na Moravě, rekonstrukce městského stadionu v Novém Městě na Moravě. Příjemcem Městský úřad Nové Město na Moravě, částka 8 milionů 924 tisíc korun, zařadit do kapitoly VPS a krýt buďto z vládní rozpočtové rezervy, anebo z dluhové služby.

A tady mám ještě také doplněk k tomuto pozměňovacímu návrhu. Jedná se o rekonstrukci a vybudování funkčního a vybaveného víceúčelového atletického areálu pro všechny úrovně sportovců, žáků a studentů okolních škol, které nemají samostatná sportoviště a jsou odkázány právě na využívání tohoto městského stadionu, který není v takové situaci, aby mohl těmto požadavkům sloužit.

Tolik byly mé pozměňovací návrhy.

A ještě dovolte jednu drobnou úpravu, která není novou žádostí o dotaci, ale týká se pozměňovacích návrhů, které nám byly předloženy v tabulkové části, tak jak jsou obsaženy v usnesení z jednání rozpočtového výboru. Prosím o opravu u položky 36/44, název akce by se měl jmenovat rekonstrukce interiéru kostela svatého Jana Nepomuckého, památky UNESCO, ve Žďáru nad Sázavou. To je všechno. Ono zde bylo napsáno jenom místo a kostel, ale nebylo zřejmé z toho, o jaký typ akce se jedná. Proto prosím o tuto opravu.

Děkuji vám za pozornost.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji paní místopředsedkyni Miroslavě Němcové. Slova se ujme paní poslankyně Dana Filipi, připraví se paní poslankyně Milada Halíková. Prosím, paní kolegyně, máte slovo.

 

Poslankyně Dana Filipi: Vážený pane předsedající, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, dovoluji si vás požádat o projednání následujícího pozměňovacího návrhu vládního návrhu zákona o státním rozpočtu České republiky na rok 2007. Navrhuji přesunutí částky čtyři miliony na rekonstrukci kuchyně Mateřské školy Brno-Řečkovice, Měříčkova 46, z kapitoly 398 Všeobecná pokladní správa, specifický ukazatel vládní rozpočtová rezerva.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji paní poslankyni Filipi. Slova se ujme paní poslankyně Milada Halíková, připraví se pan poslanec Martin Bursík.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP