(17.50 hodin)
(pokračuje Dundáčková)

Navrhuji tedy doplnit do zákona novou část tohoto znění:

Změna zákona o sociálním zabezpečení v platném znění:

Za prvé. V § 73 odst. 6 se písmeno l) zrušuje.

Za druhé. § 74a a 74b včetně nadpisu nad § 74a a poznámky pod čarou č. 50a se zrušují.

To byla první část návrhu, která by měla být hlasována jako jeden celek.

A pak druhá, v návaznosti na vložení nové části doplnit název zákona tak, že do názvu budou vložena slova "a zákon č. 100/1988 Sb., o sociálním zabezpečení, ve znění pozdějších předpisů".

Jednoduché zdůvodnění: V zákoně o sociálním zabezpečení se navrhuje zrušit ustanovení týkající se poskytování pomoci osobám ohroženým domácím násilím, která byla do tohoto zákona doplněna zákonem č. 135/2006 Sb. Pomoc těmto osobám v intervenčních centrech bude upravena v zákoně o sociálních službách. S ohledem na to, jak již jsem říkala, že navrhovaná právní úprava obsažená v tisku 46 zřejmě nenabude účinnosti dnem 1. ledna 2007, tj. současně se zákonem č. 135/2006 Sb., je třeba pro tento případ uvedená ustanovení zrušit přímou novelizací zákona o sociálním zabezpečení, což bude učiněno právě přijetím tohoto pozměňovacího návrhu.

Teď se vás zeptám, pane předsedající, zda myslíte, že je teď již prostor pro případnou závěrečnou řeč, či zda mám ještě vyčkat.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Samozřejmě, že pokud se nikdo nepřihlásí do podrobné rozpravy, dám příležitost k závěrečné řeči po jejím uzavření. Já nikoho nevidím. Pokud se nikdo nehlásí, tak podrobnou rozpravu končím.

A máte slovo k závěrečné řeči. Potom vyzvu i paní zpravodajku, pokud bude mít zájem. Prosím, paní navrhovatelko, můžete.

 

Poslankyně Eva Dundáčková: Děkuji. Cítím potřebu se vyjádřit k pozměňovacímu návrhu, který byl přijat výborem, a to ani ne tak pro naše další jednání v Poslanecké sněmovně, jako spíše ve vztahu k Senátu, který při předchozím projednávání celého toho souboru zákonů, kterým jsme zavedli nový institut vykázání a další instituty, které mají pomáhat obětem domácího násilí, velmi bojoval proti zřízení oněch intervenčních center a ze zákona intervenční centra původně vyňal. My je teď vracíme zpátky. A výbor je vrací v podobě, kterou předkladatelé původně ani nepředpokládali.

Předpokládali jsme, že služba, kterou budou zprostředkovávat intervenční centra, bude služba poskytující bezprostřední individuální psychologickou a sociální pomoc ambulantní povahy, bude zprostředkovávat sociální, lékařské, psychologické a právní poradenství, bude spolupracovat a zajišťovat vzájemnou informovanost mezi intervenčními centry na jedné straně, orgány sociálně-právní ochrany dětí, obcemi, orgány policie a dalšími účastníky, kteří do toho procesu řešení problematiky domácího násilí vstoupí. Podoba pozměňovacího návrhu, resp. podoba intervenčních center, kterou předpokládá usnesení sociálního výboru, navrhuje a doporučuje také poskytování ubytování a poskytování sociálně-terapeutické činnosti. Protože se jedná vlastně o součást krizové pomoci, která byla původně subsumována pod § 60, my rozšiřujeme § 60 o § 60a, resp. navrhujeme nový paragraf. A zdá se tedy logické, že by mělo být umožněno v omezeném rozsahu, jako alternativní služba, také ubytování a případné stravování kromě běžné sociálně-terapeutické činnosti. Byli jsme ujištěni, že se jedná o lůžka krizová, nikoliv azylová, a o předpokládaný výjimečně poskytovaný rozsah služeb, tedy nikoli o rozsah běžný. Myslím, že s touto výhradou můžeme přistoupit na to, že tato služba bude v ojedinělých případech poskytovat i služby ubytovací a stravovací.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji paní kolegyni Dundáčkové jako zástupci navrhovatelů za její závěrečné slovo. Ptám se, jestli paní zpravodajka má zájem o závěrečné slovo. Ano. Prosím. Závěrečné slovo zpravodajky k tomuto tisku. Prosím.

 

Poslankyně Dagmar Molendová: Děkuji za slovo. Já bych si jenom dovolila říci, že v podrobné rozpravě padly tři pozměňovací návrhy. A dovolím si požádat o to, aby třetí čtení těchto návrhů mohlo být zařazeno za třetí čtení na příští týden, pokud to bude možné. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Ano. Děkuji paní zpravodajce. Jestli to je všechno, tak zrekapituluji, že tento bod je zařazen podle rozhodnutí Sněmovny ze včerejšího dne jako bod číslo 67 na úterý 12. 12., takže v tomto ohledu je jasno.

Ještě paní kolegyně Dundáčková.

 

Poslankyně Eva Dundáčková: Já ještě pro jistotu poprosím, pane místopředsedo, aby byla zkrácena případně lhůta pro projednání, protože víme, že ta lhůta se počítá od okamžiku, kdy jsou nám rozdány pozměňovací návrhy. A tak abychom mohli uskutečnit to třetí čtení v úterý, prosím o zkrácení lhůty na 24 hodin. Připouštím, že to dělám pro jistotu, abychom se nedostali do pasti, že příští týden v úterý v okamžiku, kdy bude tento tisk pevně zařazen ve třetím čtení, nebude dokončena nezbytná lhůta pro projednání, která je stanovena na 72 hodin.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Já bych to řekl tak, že můžeme zkrátit nejvýše na 48 hodin. To je jedna věc - podle jednacího řádu. Pro jistotu tak můžeme učinit, pokud tak neučiníme v pátek. Já si myslím, že to můžeme jistě procedurálně rozhodnout, protože nic nám v tom nemůže zabránit, pokud bychom o tom jednali.

Jestli máte zájem nyní, tak evidentně bych musel požádat o krátkou přestávku.

 

Poslankyně Eva Dundáčková: Považuji váš návrh za rozumný, pane předsedající. Budeme o tom rozhodovat v pátek, bude-li to zapotřebí.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: S vaším svolením bychom toto udělali. Já v tuto chvíli skončím druhé čtení tohoto tisku.

A skončím také dnešní jednací den, a to proto, že všechny ostatní věci, které máme rozjednány, mají lhůtu nejdříve v pátek. Proto přeruším schůzi do pátku 8. 12. do 9 hodin, respektive v 9 hodin začne 8. schůze Poslanecké sněmovny, po jejím skončení budeme pokračovat body 7. schůze, a to body 68, 71, 62 a 63. To je páteční program sedmé schůze, s tím, že nejdříve se projedná program schůze osmé tak, jak ji předseda Poslanecké sněmovny svolal, to znamená na pátek 8. 12.

Zítra není jednací den Poslanecké sněmovny. Pokračujeme tedy v pátek, a to 8. schůzí a částí 7. schůze, s tím, že zbytek 7. schůze bude doprojednáván 12. 12., případně 13. 12., a to podle toho, jakým způsobem se nám podaří ten zbývající program, který čítá devět nebo ještě víc - třetí čtení státního rozpočtu - bodů, zvládnout za jeden den. Předpokládám tedy 12. a 13.

Čili pro jednotlivé poslance a pro předsedy klubů opakuji: zítra není jednací den, v pátek začínáme v 9 hodin ráno schůzí osmou, pokračujeme čtyřmi body schůze sedmé. Poté přerušíme do 12. 12.

Přeji vám hezký večer. Děkuji za aktivní přístup ke druhému čtení státního rozpočtu a loučím se s vámi do pátku.

 

(Schůze přerušena v 17.59 hodin.)

***




Přihlásit/registrovat se do ISP