(Jednání pokračovalo v 17.35 hodin.)

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, budeme pokračovat. Čas na přestávku vypršel. Poprosil bych pana zpravodaje, aby nám oznámil, jestli bylo o všech pozměňovacích návrzích hlasováno, a seznámil nás s dalším postupem.

Pan poslanec Skopal má náhradní kartu číslo 8.

Pane zpravodaji, máte slovo.

 

Poslanec Bohuslav Sobotka: Děkuji, pane předsedo. Původně jsem počítal, že sdělím Sněmovně, že jsme zapomněli na dalších asi šedesát návrhů, které jsme nehlasovali, ale neučiním tak. Skutečně platí, že nikdo nenamítal na mou otázku, zdali bylo vše hlasováno. Podle mých záznamů bylo vše hlasováno, neobjevily se žádné námitky, že by v tabulkové části chyběly nějaké neodhlasované návrhy.

Domnívám se tedy, že je možné přistoupit k hlasování o návrhu usnesení, a to nejprve o návrhu usnesení k zákonu o státním rozpočtu, potom k návrhu usnesení k materiálu Střednědobý výdajový rámec. Jsem připraven, pokud odezní příslušná závěrečná vystoupení, navrhnout usnesení.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, pane zpravodaji. Se závěrečným vystoupením ministr financí pan Vlastimil Tlustý, pak mám avizováno stanovisko poslaneckého klubu ČSSD - vystoupí pan poslanec Paroubek. Na závěr chce vystoupit pan Mirek Topolánek, předseda vlády. Pane ministře, máte slovo.

 

Ministr financí ČR Vlastimil Tlustý Vážený pane předsedo, vážený pane premiére, ctěná vládo, dámy a pánové, já jsem dnes na začátku našeho projednávání už myslím potřetí konstatoval, a snažil jsem tak činit bez toho, že bych k tomu konstatování dodával jakékoliv vlastní pocity, že přijetí pozměňovacích návrhů, kterými do vládní rozpočtové rezervy byly převedeny 2,6 miliardy korun z úroků státního dluhu, z tzv. dluhové služby, kdy bylo na tentýž účel vládní rozpočtové rezervy převedeno 950 milionů z důchodů a 950 milionů ze zdravotního pojištění, kdy rovněž bylo 1,9 miliardy převedeno z kapitoly, která se týká podpory stavebního spoření, na zemědělské subvence, že všechny tyto převody ve své podstatě - a to berte jako konstatování - zvyšují deficit státního rozpočtu na příští rok přesně o tuto částku, to znamená 6,4 miliardy korun. Já jsem zde zároveň uváděl, že se s tím vláda samozřejmě v budoucnosti může vypořádat podobně, tak jako činila na této schůzi, to znamená zvýšením deficitu státního rozpočtu.

Pokud toto konstatování jste ochotni brát jako fakt - já jsem z vyjádření pana předsedy rozpočtového výboru vyrozuměl, že on to není ochoten přijmout jako fakt, je mi to líto, že není ochoten, asi je to jen proto, že byl to on, kdo řídil umísťování těchto fiktivních úspor na jiné výdaje státního rozpočtu - mně nezbývá, než zopakovat, že je evidentní, že deficit uvedený v tomto rozpočtu 91,3 miliardy ve skutečnosti je třeba zvýšit o částku 6,4 miliardy korun, dosahuje tedy 97,7 miliardy. Pokud bych chtěl být zcela striktní a vyšel bych z platných zákonů, dokonce bych musel připočíst další 3 miliardy korun, ale protože příslušný zákon je v běhu v projednávání zde v Poslanecké sněmovně a v Senátu, doufám, že novela zákona o nemocenském pojištění bude přijata, že k tomuto dalšímu navýšení deficitu dojít nemusí. Nicméně částka je ve skutečnosti taková, jaká je. Žádné další komentáře a rozbory k tomu uvádět nehodlám.

Protože před závěrečným hlasováním o státním rozpočtu bývá zvykem říci doporučení ministra financí k podobě státního rozpočtu, v jaké se právě nalézá, musím konstatovat, že faktický rozpočet 97,7 miliardy je v rozporu s deklarovanými 91,3 miliardy korun, je tedy v rozporu s platným zákonem a bylo by v rozporu s mým svědomím, abych proti tomuto faktu vám toto ke schválení doporučoval.

Na závěr mi dovolte využít podle mého názoru geniální formulace pana poslance Melčáka, který při jiné příležitosti pravil "a tím končí můj názor". Zdržuji se jakýchkoli dalších komentářů ve Sněmovně a při hlasování o rozpočtu na rok 2007 se v tomto hlasování zdržím. Děkuji za pozornost.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, pane ministře. Nyní vystoupí se stanoviskem poslaneckého klubu ČSSD pan poslanec Paroubek. Pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Jiří Paroubek: Dámy a pánové, musím říci, že trochu jsem konsternován vyjádřením pana ministra financí, protože to řeknu v úvodu - jsem přesvědčen, že země potřebuje rozpočet. Myslím si, že všichni chápeme, proč rozpočet je potřeba. Byť toho času je sociální demokracie opoziční stranou, tak k tomu bude přistupovat myslím si konstruktivně. To ať pan ministr financí nebere jako výtku, ale jako konstatování.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP