(Jednání pokračovalo v 18.20 hodin.)

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Já bych poprosil vážené poslankyně a vážené poslance, aby se posadili. Za tu dobu, než se posadí, nám uplyne čas na pauzu do 18.20 hodin. Pan zpravodaj nás seznámí s dalším postupem, abychom mohli dnešní maraton hlasování postupně a pomaličku ukončit.

Pane zpravodaji, já si myslím, že můžete začít se svojí řečí.

 

Poslanec Bohuslav Sobotka: Děkuji. Pane předsedo, já bych chtěl pouze upřesnit pro stenozáznam, že tím, že jsme schválili usnesení 1A, tak se zde hovoří také o schválení pozměňovacích návrhů podle přílohy 1 a 2 tohoto usnesení. Čili chtěl bych autorizovat přílohu č. 1, která se týká programu Ministerstva pro místní rozvoj, Ministerstva zemědělství a také pozměňovacího návrhu, který byl podán naším kolegou k tomuto usnesení.

Takže ten dokument bych chtěl tedy na steno ještě zdůraznit, že toto je ona příloha č. 1, která je zmiňována v návrhu usnesení, který jsme již schválili pod římská A (?), aby se předešlo nějakým sporům.

Dále se tedy domnívám, že vzhledem k tomu, že jsme odhlasovali usnesení 1A, tím jsme schválili zákon o státním rozpočtu. Podle mého názoru již není potřeba hlasovat o usnesení jako o celku. Čili schválili jsme usnesení, kterým jsme vyjádřili souhlas se zákonem o státním rozpočtu, a schválili jsme některá doprovodná usnesení. Podle mého názoru jsme tedy již přijali všechna potřebná usnesení ke státnímu rozpočtu.

Pokud nebudou proti tomuto námitky, tak můžeme přistoupit k dalšímu bodu, kterým jsou usnesení ke střednědobým výdajovým rámcům.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Ano, pane zpravodaji. Já se zeptám, jestli nejsou k tomuto postupu nějaké námitky. Námitky nevidím. Uzavírám bod 32.

Formálně otevírám bod

 

33.
Návrh Střednědobých výdajových rámců na léta 2008 a 2009
/sněmovní tisk 53/

 

Poslanec Bohuslav Sobotka: Tam bychom hlasovali o usnesení pod bodem IIA, IIIB1 - paní poslankyně Jacques, VA1 a VB1 pana poslance Sehoře. Čili o těchto usneseních bychom hlasovali.

Nejprve tedy základní usnesení, které máme pod IIA, které říká: Poslanecká sněmovna stanoví Střednědobý výdajový rámec na rok 2008 ve výši 1088,7 mld. korun a na rok 2009 ve výši 1130,7 mld. korun.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Stanovisko? (Doporučující.) Pan předkladatel - neutrální.

 

Zahajuji hlasování. Kdo s tímto návrhem souhlasí, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku v hlasování pořadové číslo 574. (Ministr: Moje stanovisko bylo kladné.) Kdo je proti tomuto návrhu?

V hlasování pořadové číslo 574 z přítomných 176 poslankyň a poslanců pro návrh 134, proti návrhu 17. Tento návrh byl schválen.

 

Pane zpravodaji, o čem budeme dále hlasovat?

 

Poslanec Bohuslav Sobotka: Nyní můžeme tedy hlasovat o bodu pod IIIB1 - návrh paní poslankyně Jacques: žádá vládu, aby upravila střednědobé výdajové limity jednotlivých kapitol, které zvýší plánované výdaje Ministerstva školství oproti vládnímu návrhu o 10 % v roce 2008 a o 15 % v roce 2009.

Neutrální stanovisko.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Pan předkladatel?

 

Ministr financí ČR Vlastimil Tlustý Záporné stanovisko, protože je to změna na úkor kapitol, kde to není možné.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Zahajuji hlasování. Kdo s tímto návrhem souhlasí, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku v hlasování pořadové číslo 575. Kdo je proti návrhu?

V hlasování pořadové číslo 575 z přítomných 176 poslankyň a poslanců pro návrh 33, proti návrhu 57. Tento návrh nebyl schválen. Pane zpravodaji, pokračujte.

 

Poslanec Bohuslav Sobotka: Nyní budeme hlasovat o bodu VA1: Poslanecká sněmovna doporučuje vládě, aby při sestavování rozpočtu na rok 2008 a 2009 zohlednila celkové výdaje na podporu vědy a výzkumu.

Stanovisko doporučující.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Pan předkladatel? (Stanovisko neutrální.)

 

Zahajuji hlasování. Kdo s tímto návrhem souhlasí, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku v hlasování pořadové číslo 576.

V hlasování pořadové číslo 576 z přítomných 176 poslankyň a poslanců pro návrh 102, proti návrhu nikdo. Tento návrh jsme schválili.

 

Poslanec Bohuslav Sobotka: Poslední návrh usnesení, který máme k tomuto tisku, je pod bodem VB1. Autorem je pan poslanec Sehoř: doporučuje vládě, aby řešila nesoulad hodnot střednědobého výhledu státního rozpočtu České republiky na léta 2008 a 2009 pro Státní fond dopravní infrastruktury s výhledem vlastního rozpočtu Státního fondu dopravní infrastruktury na stejné období.

Stanovisko je doporučující.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Pan předkladatel?

 

Ministr financí ČR Vlastimil Tlustý Moje stanovisko je záporné, protože jsem uvěřil tomu, že fondy nebudou.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Takže doporučující a záporné stanovisko.

 

Zahajuji hlasování. Kdo s tímto návrhem souhlasí, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku v hlasování pořadové číslo 577. Kdo je proti návrhu?

V hlasování pořadové číslo 577 z přítomných 176 poslankyň a poslanců pro návrh 97, proti návrhu 45. Tento návrh byl přijat.

 

Pane zpravodaji, podle mých záznamů jsme vyčerpali všechna usnesení, o kterých jsme měli hlasovat. Je to tak?

 

Poslanec Bohuslav Sobotka: Já bych se přece jenom, pane předsedo, ještě pro jistotu zeptat znovu opatrně Poslanecké sněmovny, zdali nejsou nějaké námitky proti tomu, že jsme na některý návrh usnesení zapomněli, pokud jde o tento sněmovní tisk. (V sále je velký hluk.)

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Takže z místa se hlásí pan poslanec Exner. Pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Václav Exner: Pane předsedo, členové vlády, dámy a pánové, pokud se právě ukončilo hlasování o předložených usneseních, rád bych si vyjasnil, kolik usnesení jsme přijali a jaká.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Takže ve spolupráci s panem zpravodajem. Pane poslanče, já si myslím, že jsme hlasovali jasně. Pan zpravodaj předkládal jednotlivá usnesení, takže k bodu 32 a pak 33 byly schváleny. Podle všeho nebyla námitka, takže byla schválena všechna usnesení.

Takže vám udělím slovo. Požádám vás o konkrétní věci, o kterých třeba nebylo hlasováno, anebo vzneste námitku proti mému postupu. Máte slovo.

 

Poslanec Václav Exner: Nebudu vznášet námitku proti vašemu postupu, pane předsedo. Ale ve sněmovním tisku 53 lomeno něco a 52 lomeno něco jsme dostali návrh usnesení, které bylo koncipováno jako jedno usnesení. To jsme od začátku tak projednávali. Nyní mně říká pan zpravodaj tady, že jsme schválili dvě usnesení. Pokud jsme schválili dvě usnesení, pak musím konstatovat, že u obou usnesení jsme hlasovali po částech, a tudíž podle zákona o jednacím řádu u obou usnesení je potřeba hlasovat o usnesení jako celku, jestliže jsme hlasovali po částech. Jestliže jsme naopak hlasovali o jednotlivých dílčích usneseních, je na místě úplně můj dotaz, kolik jsme tedy vlastně přijali usnesení.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Takže, pane zpravodaji, navrhněte postup, ať se dostaneme z tohoto problému.

 

Poslanec Bohuslav Sobotka: Děkuji, pane předsedo. Já jsem se právě kvůli tomu ptal před uzavřením minulého bodu státní rozpočet, zdali někdo nemá nějaké námitky či připomínky. Tato připomínka nezazněla. Kdyby zazněla, tak bych nechal hlasovat o usnesení jako o celku. Nemám žádný problém s tím, abychom hlasovali o obou usneseních jako o celku, tak aby byla jistota, že tedy byla přijata příslušná usnesení. Domnívám se, že je možné udělat čtvrthodinovou přestávku a potom hlasovat o usnesení jako o celku.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP