(Jednání pokračovalo v 18.40 hodin.)

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, uběhl čas pauzy a po dohodě se zpravodajem budeme ještě jednou hlasovat, a to o těch schválených usneseních v bodě 33. Budeme hlasovat o bodech IIA, pak budeme hlasovat o bodě VA1 a VB1. Ta tři usnesení byla schválena. O těchto budeme hlasovat jako o celku.

Já vás odhlásím, protože evidentně zde není tolik poslanců, kolik je na displeji. Přihlaste se hlasovacími kartami.

 

Zahájím hlasování o usnesení jako celku. Kdo s tímto návrhem souhlasí, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku v hlasování pořadové číslo 579. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 579 z přítomných 140 poslankyň a poslanců pro návrh 109, proti návrhu jeden. Konstatuji, že závěrečné usnesení bylo schváleno.

 

Děkuji panu zpravodaji, poděkuji panu předkladateli. Ale pan předkladatel se chce ještě vyjádřit.

 

Poslanec Bohuslav Sobotka: Ještě než pustím pana předkladatele, tak bych jenom chtěl poděkovat Poslanecké sněmovně za trpělivost, kterou se mnou měla jako zpravodajem během celého dnešního dne. Děkuji. (Potlesk.)

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Pan předkladatel, pan ministr financí. Máte slovo, pane ministře.

 

Ministr financí ČR Vlastimil Tlustý Pane předsedo, já jsem chtěl pouze pro jasnost usnesení, která byly právě odhlasována, říci, že na tabuli svítily výdajové rámce, ale hlasováno bylo určitě k rozpočtu.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Ne, ne, ne, byly k výdajovým rámcům. Bod 32 jsem již uzavřel a do toho se nehodlám vrátit. Pokud někdo vznese námitku, tak se do toho vrátíme, a pokud ne, tak bod 33 teď končím a budeme pokračovat bodem 35.

Jsou to

 

35.
Dotační programy zemědělství pro rok 2007, poskytované podle § 2 a § 2d
zákona č. 252/1997 Sb., o zemědělství, ve znění pozdějších předpisů (vládní návrh)
/sněmovní tisk 81/

 

Ještě než dám slovo paní ministryni, tak bych chtěl dát odhlasovat, že budeme hlasovat po 19. hodině, protože tady může nastat problém, že bychom pak nemohli odhlasovat některé zákony.

 

Kdo s tímto návrhem souhlasí, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku v hlasování pořadové číslo 580. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 580 z přítomných 144 poslankyň a poslanců pro návrh 128, proti jeden. Konstatuji, že jsme odsouhlasili, že budeme hlasovat i po 19. hodině.

 

Tento materiál uvede ministryně zemědělství Milena Vicenová. Prosím, paní ministryně, ujměte se slova.

 

Ministryně zemědělství ČR Milena Vicenová Vážený pane předsedo, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, dotační programy na rok 2007 vycházejí z § 2 zákona č. 252/1997 Sb., o zemědělství. Ten stanoví, že stát přispívá k udržování výrobního potenciálu zemědělství a jeho podílu na rozvoji venkovského prostoru tím, že provádí opatření v rámci programů určených k podpoře aktivit, které jsou financovány výhradně z národních zdrojů.

Předložené dotační programy -

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Paní ministryně, já vás přeruším, promiňte, protože hluk ve sněmovně přesahuje únosnou míru, a poprosil bych poslance, kteří se na nás točí zády, ať se na nás netočí zády, ať se uklidní. Pokud potřebují něco probrat, ať jdou mimo sněmovnu. Mějme ohled, protože již je pokročilá hodina, zbytečně se zdržujeme tím, že si tady povídáme a nemůžeme pokračovat v projednávání bodu. Prosím vás, uklidněte se, jo! (Smích v sále.) Paní poslankyně Čurdová asi neslyší.

Takže, paní ministryně, pokračujte.

 

Ministryně zemědělství ČR Milena Vicenová Předložené dotační programy neodporují mezinárodním dohodám a smlouvám, kterými je Česká republika vázána. Návrh spektra dotačních programů vychází z finančního limitu schváleného vládou, tedy 840 milionů 144 tisíc korun dotací do hospodářského výsledku a 450 milionů korun dotací na pořízení dlouhodobého hmotného majetku. Návrh celkového finančního limitu na dotační programy zemědělství pro rok 2007 je 1 miliarda 290 milionů 144 tisíc korun. Podmínky pro podávání žádostí, rozhodování a přiznání dotací budou upraveny samostatnými zásadami ministerstva.

Při projednávání v zemědělském výboru Poslanecké sněmovny byly vzneseny pozměňovací návrhy k některým dotačním titulům, které jsou obsaženy v usnesení zemědělského výboru číslo 20 ze 7. schůze konané dne 6. prosince 2006. Současně byla vznesena doporučení ohledně užití a změny výše limitů některých dotačních programů. Ta jsou vedena v doprovodném usnesení číslo 20.

Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, žádám vás o schválení návrhu ve znění doporučeném zemědělským výborem Poslanecké sněmovny. Děkuji za vaši pozornost.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji. Paní ministryně, prosím vás, posaďte se ke stolku předkladatelů.

Tento sněmovní tisk projednal zemědělský výbor, jehož usnesení jsme obdrželi jako sněmovní tisk 81/1. Prosím, aby se slova ujal zpravodaj výboru pan poslanec Pavel Bohatec a informoval nás o jednání výboru a přednesl návrh usnesení Poslanecké sněmovny. Pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Pavel Bohatec: Děkuji. Pane předsedo, dámy a pánové, já děkuji paní předkladatelce. Ona řekla to, co zaznělo na zemědělském výboru. Zemědělský výbor přijal doprovodné usnesení a stručně přijal usnesení 6. prosince č. 20, které vám bylo rozdáno jako tisk 81/1, a doporučuje Poslanecké sněmovně dotační programy zemědělství pro rok 2007 poskytované podle § 2 a § 2d zákona číslo 252/1997 Sb., o zemědělství, ve znění pozdějších předpisů, vládní návrh sněmovní tisk 81, schválit s přijatými pozměňovacími návrhy. Děkuji.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji. I vás prosím, pane zpravodaji, posaďte se k stolku zpravodajů.

Zahajuji všeobecnou rozpravu, do které nemám žádnou písemnou přihlášku. Ptám se, jestli se někdo hlásí z místa. Nikoho nevidím, všeobecnou rozpravu končím. Přistoupíme nyní k rozpravě podrobné. I do této rozpravy nemám žádné písemné přihlášky, z místa se nikdo nehlásí. I podrobnou rozpravu končím.

Poprosím pana zpravodaje, jestli by nás neseznámil s dalším postupem, to znamená budeme hlasovat o usnesení atd.

 

Poslanec Pavel Bohatec: Přesně tak, takže ho nebudu načítat znova. Budeme hlasovat.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Ano, dobře. Děkuji. Budeme hlasovat o usnesení tak, jak nám ho přednesl pan zpravodaj.

 

Zahajuji hlasování. Kdo je pro, abychom toto usnesení přijali v hlasování pořadové číslo 581, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti tomu návrhu?

V hlasování pořadové číslo 581 z přítomných 150 poslankyň a poslanců pro návrh 130, proti návrhu nikdo. Konstatuji, že návrh usnesení byl schválen. Končím bod 35.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP