(11.20 hodin)

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji. Nyní vystoupí pan poslanec Martínek, připraví se pan poslanec Korytář, po panu poslanci Korytářovi pan poslanec Rath. Pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Radko Martínek: Pane předsedo, páni ministři, dámy a pánové, vážené kolegyně, kolegové, vládní prohlášení nám nabízené stávající vládou je opravdu zajímavé čtení, ve kterém jsou realistické cíle doplňovány zbožnými přáními. Navrhovaná řešení jsou velmi často ve zřejmém protikladu. A o tom, aby se někdo skutečně vážně zabýval tím, jaké budou konkrétní výpočty dopadů jednotlivých opatření na ekonomiku země, si myslím můžeme nechat jenom zdát. Nicméně musím vládu pochválit za skutečnost, že byla schopna určité sebereflexe a na moji kritiku koaliční smlouvy reagovala zařazením nových pasáží, týkajících se například bydlení nebo cestovního ruchu. Bohužel, o úrovni a vypovídací schopnosti těchto narychlo přidaných částí lze s úspěchem pochybovat.

Dámy a pánové, bydlení je vedle zajištění práce jednou z nejdůležitějších potřeb lidí, zejména mladých rodin. Narychlo zařazený odstaveček postrádá jakoukoli konkrétnost kromě toho, že si z něj můžeme lehce vyvodit, že stávající vládní koalice hodlá zásadně revidovat současnou bytovou politiku, či ji případně úplně zrušit. Ta má přitom prokazatelně vynikající výsledky a je jedním z motorů stávajícího ekonomického růstu. Kdo by o tom chtěl pochybovat, tak bych si dovolil připomenout tady dva malé grafy, které ukazují, jak rychle rostou zahajované nové byty a jak se modernizuje stávající bytový fond. Myslím si, že jsou to úžasné výsledky, zejména z pohledu situace v první polovině devadesátých let.

Místo obecných frází bych přivítal konkrétní názor vlády na snížení DPH, na budoucnost podpory stavebního spoření a hypoték, na budoucnost státní podpory výstavby a modernizace bytů, na u mladých lidí velmi populární novomanželské půjčky.

S povděkem kvituji, že Ministerstvo financí přešlo od fantasmagorického vyjádření bývalého ministra Tlustého k poněkud realističtějšímu vymezení podoby pojmu sociální bydlení. Nicméně je mi opravdu velmi líto, že oblast bydlení, která je v naší zemi jedním z mála příkladů, kdy systematická, racionální a dlouhodobá politika státu vede k skutečně reálným výsledkům… Já si velmi dobře vzpomínám, když jsem v roce 1994 nastupoval do funkce starosty a přijel jsem tehdy do Prahy a poslouchal jsem od tehdejších představitelů vládní koalice jejich představy, že bydlení nepotřebuje žádné podpory, tak potom realita byla taková, že se vlastně reálně nestavělo, až teprve posléze vládní koalice prozřela, a přede mnou tady sedící pan kolega Kvapil, tehdy ve funkci ministra, byl, myslím, jedním z těch, kteří vytvářeli základy této politiky, která dlouhodobě funguje a také má reálné úspěchy. Já bych byl velmi rád, kdyby pan ministr Čunek nebyl hrobařem této politiky, a doufám, že jím nebude, protože on jako starosta Vsetína výhod této politiky úspěšně využíval.

Obdobně je to i s oblastí cestovního ruchu. Po mé kritice nepodpory této oblasti doplnili tvůrci vládní prohlášení o odstaveček, ve kterém konstatují, že turistický ruch je důležitým příjmem státního rozpočtu. Je to pozoruhodné zjištění. Myslím si, že tuto pravdu zná u nás kdejaký školák, ale nicméně je dobře, že si to uvědomila i vláda. Je pěkné, že vláda chce připravit strategii na léta 2008 až 2013 - já bych svému nástupci jenom doporučil, že materiály o této oblasti už na ministerstvu leží - nicméně postrádám vysvětlení, jak chce vláda dělat tuto politiku, když veškeré kompetence v této oblasti předala krajům. Podpora domácího i zahraničního cestovního ruchu bohužel zůstane jenom na papíře a vytvoření velkých komplexně vybudovaných turistických center, tak jak nám radili ti nejúspěšnější v současné době v Evropě, a to jsou Rakušané, se s velkou pravděpodobností neuskuteční.

Za svérázný příspěvek k sebeuvědomění vlády v oblasti podpory cestovního ruchu považuji skutečnost, že již tak mlhavě formulovaná nižší sazba daně - mě by docela zajímalo, kolik tedy vlastně bude ta snížená daň, určitě to nebude těch 5 %, v každém případě to bude znamenat zdražení, zdražení bydlení, zdražení pravděpodobně i služeb v cestovním ruchu - tak přestože takto mlhavě definují tuto sníženou daň, nakonec oproti koaliční smlouvě vypadla z programového prohlášení podpora ubytovacích služeb. V praxi tedy podpora cestovního ruchu bude znamenat, že služby v restauracích budou dražší a ubytovací služby se snížení nedočkají.

Nejvíce mi ovšem stejně jako u koaliční smlouvy vadí, že i ve vládním prohlášení je největší výzvě, před kterou Česká republika v nejbližších sedmi letech stojí, to je čerpání evropských fondů, věnován jen malý obecně formulovaný odstavec. Je to smutné zejména proto, že taková příležitost se s velkou pravděpodobností již nikdy nebude opakovat.

Vážené kolegyně a kolegové, naše země zoufale potřebuje stabilní vládu. Důvěryhodnost nás politiků utrpěla v poslední době těžké šrámy, které budeme nesnadno odstraňovat. Bohužel musím konstatovat, že si tato vláda ani způsobem svého vzniku, ani svým složením, ani svými záměry důvěru nás poslanců a celé Poslanecké sněmovny nezaslouží. (Potlesk části poslanců.)

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: To byl pan poslanec Martínek. Nyní se s přednostním právem hlásí pan ministr Kalousek. Prosím. Poté bude hovořit pan poslanec Karel Korytář. Prosím, pane ministře.

 

Ministr financí ČR Miroslav Kalousek Děkuji za slovo. Paní předsedající, kolegové, pro stručnost nechci dlouze reagovat na celou řadu nepravd, vyslovených zcela úmyslně, a pokládám to za legitimní. Chtěl bych opravit jednu nepravdu, která jistě byla vyslovena neúmyslně, protože pan kolega Martínek pravil, že ubytovací služby vypadly ze snížené sazby DPH. Přesná formulace v programovém prohlášení je, že snížená sazba bude stanovena dodatečně a kromě stávajících titulů do ní budou zahrnuty i - a pak jsou vyjmenovány ty tituly. Pan kolega Martínek jistě ví, že společným úsilím se nám podařilo udržet ubytovací služby ve stávající sazbě, tedy je to jeden z těch stávajících titulů, nic odnikud nevypadává. Nehrozí tedy základní sazba DPH pro ubytovací služby. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám, pane ministře. Prosím nyní o slovo pana poslance Karla Korytáře. Po něm je dále přihlášen pan kolega Rath.

 

Poslanec Karel Korytář: Vážená paní místopředsedkyně, vážená vládo, paní poslankyně, páni poslanci. Všem bez rozdílu, jak v tomto sále sedíme, je dnes již jasné, že doprava je limitujícím prvkem naší ekonomiky. Obecně je tedy možné většinu záměrů v programovém prohlášení vlády podpořit. Ty ve své obecnosti opravdu obsahují téměř celou šíři problematiky dopravy. Ale tak to bývá ve všech prohlášeních tohoto typu. Rizikem pak není vlastní obsah záměrů, ale spíše určitá nejistota, jakým způsobem budou tyto většinou chvályhodné záměry realizovány.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP