(16.40 hodin)
(pokračuje Skopal)

3. Zjednodušení čerpání finančních prostředků Evropské unie určených na přímé platby a prostředků Evropského zemědělského fondu pro rozvoj venkova s cílem překonat technologické a strukturální zaostávání českého zemědělského venkova.

4. Zjednodušení a zprůhlednění stávající agrární a environmentální legislativy, nepřekračovat požadavky v ní obsažené nad rámec směrnic a nařízení Evropské unie. Vyjednání s Evropskou unií prodloužení termínů stanovených na splnění environmentální legislativy s odkladem zahájení termínu cross compliance i platby na farmu na dva roky.

Rovněž mi zde chybí zajištění činnosti PGRLF zákonem, přijmout systémová opatření ke zmírnění důsledků rostoucích rizik zemědělské výroby, podporu pojistného a vytvoření fondu nepojistitelných škod.

Mám zde další body. Myslím si, že je zbytečné zdržovat celou Sněmovnu v těchto pozdních odpoledních hodinách, a proto část svého příspěvku předám panu ministrovi, aby nám je zodpověděl, pokud tato vláda dostane důvěru, v zemědělském výboru. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu poslanci Ladislavu Skopalovi za vstřícnost vůči projednávání této věci. Slova se ujme pan poslanec Stanislav Grospič, připraví se… Ano, ještě před řádně přihlášeným panem Grospičem pan ministr zemědělství Petr Gandalovič. Prosím, pane ministře, máte slovo.

 

Ministr zemědělství ČR Petr Gandalovič Vážený pane předsedající, vážená Sněmovno, myslím si, že to byly opět nějaké konkrétní dotazy, které asi by si zasluhovaly spíše konkrétní rychlou odpověď. Samozřejmě jsem otevřen diskusi a na otázky, které mi pan poslanec předložil písemně, potom připravíme případně písemné odpovědi.

Pojďme si říci velmi stručně. Samozřejmě, že náš program je o venkovu, protože my chápeme zemědělství jako součást života na venkově a je to prostě jenom určitá část toho ekonomického života. Naším cílem je vrátit na venkov to, co na venkově vlastně vždycky bylo, to znamená život lidí, smysl života lidí a podobně, kde zemědělství je jejich ekonomickou aktivitou, ale ne jedinou. Druhá otázka je řekněme ekologická otázka života na venkově a kvalita života jako taková, otázky zajištění infrastruktury na venkově apod., a toto všechno je předmětem našeho programového prohlášení a toto všechno mimo jiné je i otázkou programu rozvoje venkova. To například je ten důvod, proč se ten operační program nejmenuje Operační program zemědělství, jako tomu bylo doposud, ale jmenuje se Program rozvoje venkova. Já si myslím, že to je právě správně. To znamená to, za co nás kritizujete, myslím, je právě naopak.

Co se týká potravin, když si přečtete druhý odstavec toho prohlášení vlády, určitě tam ustanovení o potravinách najdete. A já mohu za sebe říci, že všechny ty nástroje propagace českých potravin, biopotravin a podobně budu jedině velmi podporovat.

Hovoříte o biopalivech. Já už jsem o tom hovořil ve svém předchozím vystoupení. Znova opakuji, čeká tuto Sněmovnu velmi závažná debata o zákoně o ovzduší, kde právě ustanovením o povinném přimíchávání vytvoříme stabilní a kontrolovatelný trh pro výrobce jak biolihu, tak MEŘA.

Co se týká top-upů, je připraveno nařízení, které pro tento rok v podstatě u top-upů dává stejný systém plateb, jako tomu bylo v roce minulém. Ano, byla jistá diskuse o přechodu na ten plošný sapsový systém. My jsme samozřejmě v podstatě zastánci postupného přechodu na tento systém, nicméně je nám jasné, že to není možné ihned, a v tomto roce budou top-upy vypláceny v maximální možné výši v tom systému, jako tomu bylo doposud. Chci také říci, že na základě rozhodnutí Poslanecké sněmovny, rozpočtového opatření, se podařilo dorovnat platby do maximální možné výše, a myslím si, že to je rozumné opatření, že naši zemědělci dostávají to maximum, na které mají právo.

Teď je tady zjednodušení čerpání. Myslím, že to je věc, která je zcela jasná, na tom se shodneme. Všichni musíme dělat vše pro to, aby byrokracie, která zatěžuje žadatele, byla co nejmenší.

O environmentální, nebo řekněme legislativě životního prostředí, to je kapitola sama pro sebe. Jistě nikdo z nás nechce být poturčenec horší Turka a zhoršovat konkurenční prostředí, resp. konkurenční situaci našich zemědělců.

O PGRLF budeme muset diskutovat. Je samozřejmě jasné, že v podobě, v jaké ten fond působí nyní, to není dlouhodobě udržitelné, protože on už v podstatě nyní zasahuje do podobných oblastí jako právě evropský fond. Budeme muset hledat možnost, jakým způsobem tento fond transformovat buď do pojišťovací, garanční, nebo jiné podpůrné struktury, takové, jako je např. Českomoravská záruční a rozvojová banka.

Nechci dlouho zdržovat Sněmovnu a na všechny další otázky jistě odpovím ve vzájemné komunikaci. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu ministru Gandalovičovi. S faktickou poznámkou ještě jednou pan kolega Skopal. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Ladislav Skopal: Děkuji, pane předsedající. Já opravdu jen fakticky. Já samozřejmě nechci kritizovat, že se hovoří v této kapitole o venkově, ale myslel jsem tím, že je dán menší prostor zemědělství. Budu jenom rád, když naše zemědělství se bude jmenovat Ministerstvo zemědělství a venkova. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji. Nyní s řádnou přihláškou pan poslanec Stanislav Grospič, připraví se pan poslanec Václav Grüner. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Stanislav Grospič: Děkuji, pane místopředsedo. Vážené kolegyně, vážení kolegové, vážená vládo, dovolte i mně pár slov k programovému prohlášení vlády. Chtěl bych na úvod říci to, co tady odeznělo v počátku dnešní diskuse a co se v průběhu té pokročilé doby poněkud vytrácí.

Volby do Poslanecké sněmovny proběhly 2. a 3. června loňského roku, 4. října požádala poprvé vláda o důvěru, nedostala ji, a dnes se scházíme podruhé, abychom vyslovili důvěru či nedůvěru. Mám takový pocit, že s voliči a lidmi v této zemi se hraje velice ošklivá hra a hrají ji obě nejsilnější politické strany. Hrají ji vlastně jak ODS, KDU-ČSL, Strana zelených, tak svým způsobem i sociální demokraté. Shodně ukazují, jak jdou stranou zájmy o normálního, obyčejného občana této země a jak všichni touží po moci jak politické, tak ekonomické, a vytrácí se ze zřetele, co je vlastně smyslem vlády, Sněmovny a vůbec spravování věcí veřejných v této zemi. Občan této země se tak stává rukojmím svých politických představitelů, těch, kterým dal v bláhové důvěře, že budou dobře zastupovat jeho zájmy, svůj hlas ve volbách.

Vládní koalice složená z ODS, KDU-ČSL a Strany zelených předstupuje s vládním prohlášením, které - a nebojím se to říci - je nesourodou staronově oprášenou snůškou neoliberálních představ, které do sebe navíc nezapadají, a je velice obtížné v nich vystihnout něco nového, co by pravice neoprášila z minulých let a ze svého slovníku. Říkám to proto, že právě ODS sama vytýkala vládě sociálních demokratů a KDU-ČSL s Unií svobody v minulém volebním období nesourodost jejích představ, a přitom se sama nyní dopouští naprosto stejných chyb. A tak si snad současná vládní koalice řekla, že trumfne koalici z předchozího volebního období.

Chtěl bych říci, že se na to jako komunisté díváme tak, že jsme tyto věci kritizovali jak v minulém období, a kritizovali jsme všechna tři programová prohlášení minulého volebního období a vlád, a ze stejných důvodů kritizujeme i toto vládní prohlášení.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP