(18.10 hodin)

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu poslanci Davidu Rathovi, poslednímu písemně přihlášenému do rozpravy. Ptám se, jestli se někdo hlásí do rozpravy. Nikoho… Pan místopředseda vlády Jiří Čunek. Prosím, pane místopředsedo, máte slovo.

 

Místopředseda vlády a ministr pro místní rozvoj ČR Jiří Čunek: Vážený pane místopředsedo, vážený pane předsedo vlády, vážené poslankyně, poslanci, a dovolím si říct i vážení kolegové, předsedové politických stran, odpusťte mi, jsem tady na tomto místě podruhé v životě, premiéru nepříliš dlouhou jsem měl ve středu spolu s vámi se všemi. Odpusťte mi tedy to, že možná budu mluvit spíše ještě jako starosta města Vsetína, protože z toho jsem stále ještě nevyrostl. Příliš rychle jsem se ocitl na místě, na kterém právě teď sedím.

Chci říci jenom velmi krátce pár odpovědí a pak něco malinko obecného.

Pan poslanec - a teď nevím, asi přes pana místopředsedu bych se měl obrátit na pana poslance Svobodu, který tady mluvil o tom, jaké jsou obraty v politice, že jsem nenáviděl, nebo neměl rád pana Kalouska, a teď sedí vedle mě ve vládě. Já bych vás chtěl všechny ujistit o něčem jiném. Já jsem v tomto prostředí zcela nový a v této Sněmovně není nikdo, s kým bych měl nějaké osobní vazby a problémy toho druhu, že bych s ním nemohl mluvit. A pan poslanec Kalousek nikdy nebyl mým nepřítelem, my jsme měli pouze názorové neshody. To, že sedí na místě, kde sedí, je nejenom moje rozhodnutí, ale je moje rozhodnutí také, a to proto, že si myslím, že je to člověk odborně pro toto místo zdatný.

Pak jsem chtěl zareagovat na pana poslance Ratha, který se zmínil o mé kauze v té trestní věci a vydání Senátem. Ano, v souvislosti s tím, jak jsem se začal profilovat v médiích, pro mě to nebylo příliš příjemné. Bylo to v souvislosti s řešením problémů ve Vsetíně s nepřizpůsobivými občany, tak v této souvislosti na mě bylo podáno mnoho trestních oznámení a i toto trestní oznámení, o němž nic bližšího zatím nevím, je zase od anonyma a já vám tvrdím - ne že tvrdím, že se cítím nevinen, já jsem nevinen. Šlo pouze o kauzu, která byla sociálně velmi citlivá, protože rozpadající se Zbrojovka Vsetín, která měla 657 bytů, tak správce konkursní podstaty, který řešil prodej těchto bytů, samozřejmě nabízel tyto byty, tak jak musel, komukoliv. Město Vsetín udělalo společnou společnost, tedy s.r.o, nakoupilo za 42 mil. tyto byty a prodalo je tak, že každý občan platil 1963 koruny za metr čtvereční bytu. Myslím, že celá transakce je dobře zdokumentována, a věřím, že nebude problém, abych se obhájil. Proto necítím žádnou povinnost kvůli tomu, že kdokoli na mě podal - a nevím kdo - trestní oznámení i pro jiné věci, jako jsou např. CCS karty, kde mě policie obvinila z toho, že do vozu, který je benzinový, který má nádrž na 55 litrů, čerpám 60 litrů. Posléze policie zjistila, že do tohoto vozu se dá načerpat až 75 litrů a můj soukromý vůz je naftový. Takže to odložila v těchto věcech a jiných, nechci vás zdržovat. Proto se necítím být vázán tím, že bych měl odstupovat teď z tohoto postu místopředsedy vlády.

Co se týká stanoviska KDU-ČSL i mého osobního k té situaci, která je pro mě premiérově velmi nepříjemná. Já cítím na obou stranách důvod k rozjitření a věřte mi, že ve chvíli, kdy jsem se stal předsedou KDU-ČSL, to je 9. prosince, pozval jsem pana předsedu Paroubka a pana předsedu Topolánka na společný oběd, kde jsme se dohodli na možné spolupráci, pak jsme se dohodli na společném programu velmi rychle, a tento program bohužel nepřijala jedna z politických stran. Viděl jsem, že v tu chvíli by se KDU-ČSL mohla stát pouze stranou, která zůstane stát stranou a řekne, domluvte se, jak umíte. Ale jak je vidět na této ctěné Sněmovně, ta domluva by trvala ještě několik let. Proto jsme vstoupili - protože i náš program před volbami byl programem blízkým programu ODS - do této koalice. A já nejsem nadšen způsobem, jakým jsme se dohodli, ale věřím, že to je jediný způsob, jak se můžeme pohnout dopředu buď k reformní vládě, nebo k rychlým volbám. A co se mě osobně týká, věřte mi, že rychlé volby pro mě nejsou žádným problémem, a věřím, že ani pro KDU-ČSL. Pokud tedy, jak pan premiér oznámil, nebudeme moci dělat reformy, pak v souvislosti se zákonem o státním rozpočtu, pokud nebude schválen, půjde zákon, kdy vláda ztratí důvěru, a půjdeme do předčasných voleb.

Já vás tedy prosím a nabízím jednu věc. Pan předseda Paroubek a pan předseda Topolánek, se kterými jsem jednal a se kterými se tedy takto znám, jsou lidé, se kterými já jednat určitě chci i nadále, a s vámi se všemi ostatními, takže aspoň z mé strany berte ten závazek jednat o všech zákonech, které budou důležité pro vás, se všemi, i s opozicí, i s koalicí, tak abychom dosáhli shody. Z toho důvodu vnímám a děkuji také panu předsedovi Paroubkovi za jeho včerejší prohlášení, kdy řekl, že chtějí být konstruktivní opozicí, to znamená, že nebudou opozicí tzv. nulové tolerance. Já věřím, že jenom takto se můžeme pohnout dopředu, a věřím v to, že nebudeme dělat toto divadlo, které se odehrávalo osm měsíců. Díky.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu místopředsedovi vlády Jiřímu Čunkovi. Ptám se, jestli se ještě někdo hlásí do rozpravy. Ještě s faktickou poznámkou pan poslanec Zdeněk Jičínský. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Zdeněk Jičínský: Vážení kolegové, opravdu vás nebudu zdržovat, jenom vzhledem k tomu, že pan místopředseda vlády tady objasnil záměr vlády, jak jít cestou k předčasným volbám spojením otázky důvěry s předložením vládního návrhu zákona, chci jen, protože to tady nebylo řečeno, abyste si uvědomili, že toto bude cesta, kterou bude pokračovat kocourkovské zacházení s ústavou. To bude znamenat, že vláda předloží vládní návrh, s nímž spojí otázku důvěry, a bude bojovat o to, aby Poslanecká sněmovna ho neprojednala. Cožpak vám není jasné, jak je to absurdní? Opozice se bude stavět proti, opozice bude prosazovat, aby byl projednáván, a bude záležet na tom, jestli tu budete mít o toho jednoho víc, abyste projednání zabránili. Mějte to na vědomí.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu profesoru Jičínskému. Pokud se nikdo další nehlásí do rozpravy, rozpravu končím. Skončila rozprava k projednání žádosti vlády o vyslovení důvěry. Závěrečné slovo má předseda vlády, který o ně požádal po skončení rozpravy. Prosím, pane předsedo vlády, máte slovo.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP