(14.30 hodin)
(pokračuje A. Černý)

Doporučuji, aby tento bod byl zařazen na program jednání Sněmovny příští týden ve středu 7. 2. jako první bod našeho odpoledního jednání. Rovněž doporučuji, aby do té doby dostali všichni poslanci k dispozici plný, nezkrácený text žádosti, s kterou se americká strana obracela na naši vládu, abychom dostali k dispozici případné dodatky anebo všechny podkladové materiály, které měla k dispozici Rada obrany státu, když minulý týden tuto otázku na svém zasedání projednávala.

Troufám si tvrdit, že seminář nebo společné jednání výborů, chcete-li, které se uskuteční zítra, už jak naznačil pan poslanec Zaorálek těch dvanáct, možná i více otázek jenom z jeho strany, pochopitelně umožňuje, aby na ně bylo odpovězeno velmi stručně, velmi koncentrovaně, a je také možné o každé z těchto otázek v podstatě konat několikahodinovou diskusi. Já jsem hluboce přesvědčen o tom, že tak závažná věc, jako je umístění cizí vojenské základny na našem území, si zasluhuje, aby se tím nezabývaly pouze čtyři výbory, ale aby i prvotní informace byla formou informace vlády poskytnutá celé Poslanecké sněmovně na našem oficiálním jednání, tedy příští středu první bod našeho odpoledního jednání.

Tolik tedy moje žádost. Děkuji vám.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji vám, pane poslanče. I vás bych poprosil, jestli byste mi mohl předat návrh písemně, protože tam bylo několik termínů, já jsem si je nestačil poznamenat.

Nyní vystoupí pan poslanec Kovačik. Pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Pavel Kováčik: Dobrý den. Kolegyně a kolegové, pane předsedo, vážená vládo, budu mluvit trochu hlasitěji, protože se mi zdá, že je tady dnes neobvykle větší kravál, než obvykle bývá. Navrhuji dva nové body naší schůze Poslanecké sněmovny. Oba dva jsou body volebními, čili jejich umístění je k bodům volebním.

Tím prvním mým návrhem je vzhledem k tomu, že 5. března tohoto roku končí mandát tří členů dozorčí rady Státního fondu dopravní infrastruktury, navrhuji tedy zařadit nový bod, volbu tří členů dozorčí rady Státního fondu dopravní infrastruktury.

Tím druhým mým návrhem je jenom to, co jsme možná opomenuli v organizačním výboru. Dosud nemáme zvoleného předsedu stálé delegace OBSE. Protože volba nedopadla na minulé schůzi, navrhuji doplnit do volebních bodů i volbu předsedy stálé delegace OBSE.

Děkuji.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji. Pane poslanče, i vás bych poprosil, jestli byste mi to dal písemně.

Dále se do rozpravy přihlásil pan místopředseda Zaorálek. Pane místopředsedo, máte slovo.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Kolegové, dámy a pánové, dovolte mi, abych také navrhl nový bod do jednání Sněmovny. Ten bod se jmenuje Informace vlády o pozici České republiky ve vyjednávání o Smlouvě zakládající ústavu pro Evropu. A navrhuji zařadit tento bod na dnešek na 16. hodinu.

Důvod je jasný. My prostě o této pozici v podstatě nic nevíme. Připomínám, že zítra v Berlíně má být jednání zástupců členských států Evropské unie právě o tomto bodu. My vlastně vůbec nevíme, s čím český zástupce na toto jednání pojede, my neznáme stanovisko vlády, známe stanoviska snad ostatních vlád Evropské unie všechna lépe než stanovisko české vlády, o kterém toho víme velice málo. Dokonce to vypadá, že to jednotné stanovisko není ani v koalici. My jsme o tom nic nenašli ani v koaliční smlouvě, o celé věci se nepsalo ani v programovém prohlášení, takže nám vláda o tom nic neřekla v těch dokumentech, kterými prozatím o sobě dala vědět. My vůbec netušíme, s čím Česká republika do těchto jednání jde, co bude hájit a proč bude hájit právě nějaký postup. Já si myslím, že je to docela vážná situace, protože v evropském výboru pro evropské záležitosti se tady projednávají daleko detailnější a dovoluji si říci méně významné věci, ale tahle otázka je naprosto zásadní. Týká se toho, co si myslíme o budoucí podobě Evropy a jakou budoucí Evropu si v této chvíli představujeme. Navíc není jasné stanovisko vlády, není jasné stanovisko koalice a za onoho zmocněnce byl jmenován poslanec Evropského parlamentu Jan Zahradil, který má názory naprosto extrémní. Jak jsem ho jednou slyšel říkat: Má strategie jsou tři V - vytěžit, vysoudit a vystoupit. Pokud tedy člověk s takovýmto názorem na Evropskou unii nás bude reprezentovat, tak potěš pánbůh Českou republiku.

Navíc já nepřijímám to, že pan premiér si může dovolit osobně, není kancléř pan premiér, nemůže si dovolit podle mě v této věci pověřit někoho takovýmto způsobem, někoho, kdo nemá žádné zmocnění vlády a žádné zmocnění Sněmovny, žádný mandát Sněmovny, a někoho, kdo dokonce říká, že ani žádný mandát vlády nepřijme, takže je vlastně soukromá osoba a veřejnosti sděluje, že o svém stanovisku nic veřejně neřekne, protože je tajné.

V této zásadní věci - opakuji - vláda obchází Sněmovnu a já tvrdím, že je naprosto nepřípustné a nepřijatelné, abychom o tom nejednali a abychom nevěděli, co vláda v této věci hodlá dělat. Tak mi dovolte, abych na vás všechny apeloval. O tomhle prostě tady musíme mluvit. To není nějaký můj zájem, dokonce to není ani zájem sociální demokracie, tohle je opravdu veřejný zájem. Buď ten Parlament v důležitých věcech plní svou roli, anebo je takovýmto způsobem stavěn bokem. Pro mě je to nepřijatelné a já vás žádám, abyste ten návrh mluvit o tom dnes v 16 hodin, abyste ho podpořili. Opakuji, už zítra se zmocněnci v Berlíně sejdou.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji. O slovo se přihlásil pan místopředseda Filip.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji. Vážený pane předsedo, pane premiére, členové vlády, paní a pánové, tentokrát nepoložím doplňující otázku, ale předložím návrh na doplnění programu naší schůze.

Už v minulém roce jsem předložil návrh na doplnění schůze o zřízení vyšetřovací komise Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky podle § 48 a 49 zákona o jednacím řádu, a to k vyšetření okolností výběrového řízení a uzavření smlouvy na dodávku výkonového mýta pro nákladní vozidla nad 12 tun mezi Českou republikou a firmou KAPSCH. V té době, kdy jsem to předkládal, byla řada nezodpovězených otázek a byla před námi i věc, resp. před vládou rozhodnutí, jak s dodatkem k této smlouvě, a ten dodatek byl vynucován řekněme si poměrně silou argumentů toho, co se odehrávalo v listopadu a prosinci. To znamená porušení zákona stavebního, jednání v rozporu s původní smlouvou a podobně. Jsem přesvědčen, že po tři roky, jak jsem byl informován z tisku, být vybíráno mýto tímto způsobem, nebudeme schopni vybrat ani tolik, kolik do toho vláda České republiky, potažmo daňoví poplatníci naší země vložili. Je tedy potřeba zjistit, jakým způsobem se budeme v tomto ohledu pohybovat dál.

Já jsem přesvědčen, že tady existují důvody pro zřízení této vyšetřovací komise, a proto navrhuji zřízení této vyšetřovací komise ještě na této schůzi s tím, že jakmile by tento bod byl zařazen, navrhl bych, jak by ta komise vypadala. Předpokládám desetičlenná, z každé politické strany po dvou, a její časový úsek bych viděl do 30. 6. letošního roku.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP