(11.20 hodin)
(pokračuje Němcová)

Zahajuji hlasování pořadové číslo 78. Táži se, kdo souhlasí s tímto návrhem usnesení. Kdo je proti?

Hlasování pořadové číslo 78. Přítomno 137, pro 102, proti nikdo. Návrh byl přijat.

 

S návrhem usnesení byl vysloven souhlas. Proto můžeme skončit projednávání bodu č. 36.

 

Budeme se věnovat bodu dalšímu, kterým je bod

 

37.
Vládní návrh, kterým se předkládá Parlamentu České republiky
k vyslovení souhlasu s ratifikací Smlouva mezi Českou republikou
a Rakouskou republikou o zamezení dvojímu zdanění
a zabránění daňovému úniku v oboru daní z příjmu a z majetku,
která byla podepsána v Praze dne 8. června 2006
/sněmovní tisk 27/ - druhé čtení

 

O slovo prosím ministra financí Miroslava Kalouska.

 

Ministr financí ČR Miroslav Kalousek Děkuji za slovo. Paní předsedající, dámy a pánové, doposud jsou vztahy mezi Českou republikou a Rakouskem upraveny smlouvou, která byla podepsána v roce 1978. Vzhledem k tomu, že od té doby se ekonomické a politické podmínky zejména v České republice přece jenom trochu změnily, je zapotřebí renegociovat tento vztah.

Osmého června 2006 byla v Praze podepsána smlouva, kterou si vám dovoluji předložit ke schválení. Dovoluji si k tomu podotknout, že Senát již tuto smlouvu projednal a vyslovil s ní souhlas. V okamžiku, kdy bude ratifikována, v plném rozsahu nahradí smlouvu z roku 1978. Prosím tedy o její vlídné projednání a schválení. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám, pane ministře. Požádám nyní zpravodaje zahraničního výboru pana poslance Jana Hamáčka, aby nás seznámil s usnesením výboru, které - jenom připomenu - bylo rozdáno jako sněmovní tisk 27/2. Prosím, pane kolego.

 

Poslanec Jan Hamáček: Vážená paní místopředsedkyně, vážená vládo, dámy a pánové, zahraniční výbor projednal tuto smlouvu na své 4. schůzi dne 15. listopadu 2006 a svým usnesením mě zmocnil, abych seznámil Sněmovnu s doporučením přijmout následující usnesení.

Zahraniční výbor doporučuje Poslanecké sněmovně přijmout následující usnesení: Poslanecká sněmovna dává souhlas k ratifikaci Smlouvy mezi Českou republikou a Rakouskou republikou o zamezení dvojímu zdanění a zabránění daňovému úniku v oboru daní z příjmu a z majetku, která byla podepsána v Praze dne 8. června 2006, včetně protokolu podepsaného v Praze dne 8. června 2006.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám, pane zpravodaji. Ještě dodám, že iniciativně tento návrh projednal také rozpočtový výbor. Usnesení tohoto výboru nám bylo předloženo jako sněmovní tisk 27/1.

Doufám, že je zde zpravodajka výboru paní poslankyně Miloslava Vostrá, která by nás s tímto usnesením seznámila. Je omluvena z dnešního jednání. Prosím, pan kolega Dolejš, který nás s tímto usnesením rozpočtového výboru blíže seznámí.

 

Poslanec Jiří Dolejš: Děkuji, paní předsedající, za slovo. Moje úloha je jednoduchá. Rovněž rozpočtový výbor projednal návrh smlouvy a doporučuje Sněmovně, aby vyslovila souhlas s touto smlouvou.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám. Otevírám rozpravu. Písemné přihlášky do této rozpravy nemám, proto se ptám na případnou přihlášku z místa. Není-li taková, končím rozpravu.

Budeme se tedy věnovat navrženému usnesení, které jak rozpočtový výbor, tak výbor zahraniční má ve shodném návrhu, a tedy budeme moci hlasovat o tom, že: "Poslanecká sněmovna dává souhlas k ratifikaci Smlouvy mezi Českou republikou a Rakouskou republikou o zamezení dvojímu zdanění a zabránění daňovému úniku v oboru daní z příjmu a z majetku, která byla podepsána v Praze dne 8. června 2006, včetně protokolu podepsaného v Praze dne 8. června 2006."

 

O tomto návrhu usnesení rozhodneme v hlasování pořadové číslo 79, které zahajuji. Ptám se, kdo je pro tento návrh usnesení. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 79 přítomno 141, pro 110, proti nikdo. Návrh byl přijat. Mohu tedy říci, že s návrhem usnesení byl vysloven souhlas.

 

Mohu poděkovat panu ministrovi i panu zpravodaji a zakončit projednávání bodu č. 37.

 

Budeme se věnovat dalšímu bodu. Tentokrát je to bod

 

39.
Vládní návrh, kterým se předkládá Parlamentu České republiky
k vyslovení souhlasu s ratifikací Smlouva mezi vládou České republiky
a vládou Jordánského hášimovského království o zamezení dvojímu zdanění
a zabránění daňovému úniku v oboru daní z příjmu,
která byla podepsána v Ammánu dne 10. dubna 2006
/sněmovní tisk 38/ - druhé čtení

 

Opět požádám o úvodní slovo ministra financí Miroslava Kalouska.

 

Ministr financí ČR Miroslav Kalousek Děkuji za slovo. Paní předsedající, dámy a pánové, na rozdíl od předchozího případu si dovoluji předložit návrh smlouvy se zemí, se kterou dosud nemáme upraveny vztahy v daňové oblasti, a sice s Jordánským hášimovským královstvím.

Tato smlouva byla podepsána 10. dubna 2006 v Ammánu a byla zpracována na expertní úrovní na základě vzorových modelů, které jsou vypracovány v rámci OECD a OSN zejména pro ty případy, kdy příjmy mají zdroj na území jednoho státu a plynou příjemci, který má trvalé bydliště nebo sídlo na území jiného státu. Pak existují objektivní modely, které zajišťují objektivní rozdělení práva na vybrání daní z příjmů mezi oběma státy.

Doporučuji samozřejmě v tomto případě rovněž projednat a schválit tento návrh dohody a tak posílit právní jistotu a důvěru investorů obou dvou zemí. Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám, pane ministře. Prosím pana kolegu Jana Hamáčka zpravodaje zahraničního výboru, aby nás jako v předchozím případě seznámil s usnesením výboru. Bylo nám rozdáno jako sněmovní tisk 38/2.

 

Poslanec Jan Hamáček: Vážená paní místopředsedkyně, vážená vládo, dámy a pánové, stejně jako v předchozím případě zahraniční výbor tuto smlouvu projednal na své 4. schůzi 15. listopadu a zmocnil mě, abych vás seznámil s následujícím usnesením.

Zahraniční výbor doporučuje Poslanecké sněmovně přijmout následující usnesení: Poslanecká sněmovna dává souhlas k ratifikaci Smlouvy mezi vládou České republiky a vládou Jordánského hášimovského království o zamezení dvojímu zdanění a zabránění daňovému úniku v oboru daní z příjmu, která byla podepsána v Ammánu dne 10. dubna 2006.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji, pane poslanče. Opět také tuto smlouvu projednal rozpočtový výbor tak jako tu předchozí. Usnesení rozpočtového výboru jsme dostali jako sněmovní tisk 38/1.

Opět omluvenou paní kolegyni Miloslavu Vostrou zastoupí pan kolega Dolejš, aby nás seznámil s tímto usnesením.

 

Poslanec Jiří Dolejš: Děkuji za slovo. I v případě smlouvy o dvojím zdanění s Jordánským královstvím vám mohu sdělit, že ji rozpočtový výbor projednal a doporučuje vyslovit souhlas s touto smlouvou.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám, pane poslanče. Otevírám rozpravu. Písemné přihlášky nemám, tedy vás vyzývám, abyste se přihlásili z místa. Nevidím žádnou takovou přihlášku, proto končím rozpravu.

Můžeme hlasovat o navrženém usnesením, které zní: "Poslanecká sněmovna dává souhlas k ratifikaci Smlouvy mezi vládou České republiky a vládou Jordánského hášimovského království o zamezení dvojímu zdanění a zabránění daňovému úniku v oboru daní z příjmu, která byla podepsána v Ammánu dne 10. dubna 2006."

 

Zahajuji hlasování pořadové číslo 80. Táži se, kdo je pro tento návrh usnesení. Kdo je proti?

Hlasování pořadové číslo 80. Přítomno 146, pro 113, proti nikdo. Návrh byl přijat. S návrhem usnesení tedy byl vysloven souhlas.

 

Děkuji panu ministrovi, panu zpravodaji. Tím jsme se vypořádali s bodem č. 39.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP