(12.50 hodin)

Poslanec Jan Hamáček: Vážená paní předsedající, vážená vládo, dámy a pánové, je to dnes naposledy, kdy před vás předstupuji jako zpravodaj.

Zahraniční výbor projednal tento dodatkový protokol na své schůzi dne 17. ledna a zmocnil mě, abych vás seznámil s následujícím usnesením: Po odůvodnění vrchního ředitele sekce právní a konzulární Ministerstva zahraničních věcí Luboše Nového, poslanecké zprávě poslance Jana Hamáčka a po rozpravě zahraniční výbor doporučuje Poslanecké sněmovně přijmout následující usnesení: Poslanecká sněmovna dává souhlas k ratifikaci Dodatkového protokolu k Ženevským úmluvám z 12. srpna roku 1949 o přijetí dalšího rozeznávacího znaku, přijatého dne 8. prosince 2005 v Ženevě.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám, pane zpravodaji. Otvírám rozpravu. Písemnou přihlášku nemám. Pan poslanec Rath se hlásí o slovo.

 

Poslanec David Rath: Paní předsedající, dámy a pánové, pane premiére, já mám spíš technickou poznámku než příspěvek k tomu. Já bych chtěl skutečně požádat pana premiéra, protože pan ministr zahraničí je zjevně velmi indisponován a není mu rozumět prakticky ani slovo, a může být samozřejmě zastoupen jiným členem vlády. A myslím si, že není důstojné této Sněmovny i vlády, aby trápila pana ministra v této jeho indispozici. Může pan premiér pověřit jiného člena vlády, aby to bylo srozumitelnější? Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Tak to byl pan poslanec Rath. Nyní pan premiér Mirek Topolánek žádá o slovo.

 

Předseda vlády ČR Mirek Topolánek: Děkuji za tuto případnou poznámku. Platí sice "orel much nelapá", já jsem Karlovi Schwarzenbergovi tuto možnost nabídl. Ale vzhledem k tomu, že to je jeho první vystoupení ve Sněmovně, tak si ho nenechal ujít a budete to muset vydržet. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Hlásí se někdo, prosím, dál do rozpravy? Není tomu tak, rozpravu končím.

Budeme moci hlasovat o navrženém usnesení, které zní: Poslanecká sněmovna dává souhlas k ratifikaci Dodatkového protokolu k Ženevským úmluvám z 12. srpna 1949 o přijetí dalšího rozeznávacího znaku, přijatého dne 8. prosince 2005 v Ženevě.

 

Zahajuji hlasování pořadové číslo 92. Kdo souhlasí s tímto usnesením? Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 92 přítomno 121, pro 99, proti nikdo. Konstatuji, že s návrhem usnesení byl vysloven souhlas.

 

Děkuji opět panu ministrovi, děkuji také panu zpravodaji.

 

Domnívám se, že stihneme ještě projednat jednu smlouvu, a tou je bod 47. Je to

 

47.
Vládní návrh, kterým se předkládá Parlamentu České republiky
k vyslovení souhlasu s ratifikací Smlouva mezi vládou České republiky
a orgánem výkonné moci Gruzie o zamezení dvojímu zdanění
a zabránění daňovému úniku v oboru daní z příjmu a z majetku,
která byla podepsána v Tbilisi dne 23. května 2006
/sněmovní tisk 78/ - druhé čtení

 

Úvodní slovo má pan ministr financí Miroslav Kalousek.

 

Ministr financí ČR Miroslav Kalousek Děkuji za slovo. Paní předsedající, pane premiére, dámy a pánové, ani s Gruzií nemáme dodnes upraveny smluvní vztahy v daňové oblasti. Proto v květnu 2006 byla v Tbilisi podepsána smlouva, kde rovněž ony otázky spravedlivého uplatnění práva na daně rezidenta, kterému plynou příjmy z jedné země do druhé země, byly stanoveny na základě expertních posudků, metodiky OECD a OSN. Je zcela na místě takovýto smluvní vztah s Gruzií mít, zejména pro posílení právní jistoty investorů a jejich větší bezpečnosti.

Dovolím si požádat o vlídné projednání a schválení této smlouvy. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám, pane ministře. Zpravodajem zahraničního výboru je pan poslanec Miloslav Soušek. Prosím, aby zdůvodnil usnesení výboru. Máme je rozdáno jako sněmovní tisk 78/1.

 

Poslanec Miloslav Soušek: Vážená paní předsedkyně, vážené kolegyně, vážení kolegové, chtěl bych vás seznámit s usnesením číslo 29 zahraničního výboru ze dne 17. ledna 2007.

Zahraniční výbor doporučuje Poslanecké sněmovně přijmout následující usnesení: Poslanecká sněmovna dává souhlas k ratifikaci Smlouvy mezi vládou České republiky a orgánem výkonné moci Gruzie o zamezení dvojímu zdanění a zabránění daňovému úniku v oboru daní z příjmu a z majetku, která byla podepsána v Tbilisi dne 23. května 2006.

Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji panu zpravodaji zahraničního výboru.

Rozpočtový výbor také projednal tento návrh. Usnesení rozpočtového výboru máme před sebou jako sněmovní tisk 78/2. Za omluvenou poslankyni a zpravodajku Miloslavu Vostrou nás s tímto usnesením seznámí pan poslanec Dolejš.

 

Poslanec Jiří Dolejš: Děkuji. I tento návrh smlouvy s Gruzií zamezující dvojímu zdanění a daňovým únikům rozpočtový výbor projednal s doporučením, aby Poslanecká sněmovna vyslovila souhlas.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji. Otvírám rozpravu. Nemám písemnou přihlášku, táži se na přihlášky z místa. Nevidím žádnou, končím rozpravu.

Budeme tedy hlasovat o navrženém usnesení, které zní: Poslanecká sněmovna dává souhlas k ratifikaci smlouvy mezi vládou České republiky a orgánem výkonné moci Gruzie o zamezení dvojímu zdanění a zabránění daňovým únikům v oboru daní z příjmu a z majetku, která byla podepsána v Tbilisi dne 23. května 2006, sněmovní tisk 78.

 

Zahajuji hlasování pořadové číslo 93. Táži se, kdo souhlasí s tímto usnesením. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 93 přítomno 123, pro 103, proti nikdo. S návrhem usnesení byl vysloven souhlas.

 

Děkuji opět panu ministrovi, děkuji oběma zpravodajům. Končí projednávání sněmovního tisku 78, bodu 47. Končí také dopolední část našeho dnešního jednání.

Mám pouze dvě technická sdělení. Pan poslanec Rabas se omlouvá z odpoledního jednání. A ještě pro formu písemně byla doručena omluva paní poslankyně Miloslavy Vostré z dnešního jednání, důvodem je úmrtí v rodině. Tolik technická sdělení.

Přeji vám dobrou chuť a setkáme se zde na odpolední části dnešního programu, což jsou interpelace na předsedu a členy vlády.

 

(Jednání přerušeno ve 12.57 hodin.)

***




Přihlásit/registrovat se do ISP